Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
justyna_izabela napisał(a):Tomek_Ciesla, na melodię twojej własnej duszy... O stary!
Szymonie jeśli nei przeszkadza Ci to, że oddam tę ksiażkę pewnie niezbyt szybko (chociaż kto wie ;-) ) to weź ją do Poznania!
Pozdrawiam
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Zawiodłem się na Tobie, Marku. Jak wiesz wiele się zmieniło od ostatniego razu, kiedy to mieliśmy okazję obcować na plaży.
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 54
Reputacja:
0
Jeszcze odnośnie wykonań wierszy Jasieńskiego to polecam wiersz "Echo o Żeromskim" ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wiersze.net.pl/Jasienski_Bruno/Echo_o_zeromskim/">http://www.wiersze.net.pl/Jasienski_Bru ... zeromskim/</a><!-- m --> ) w wykonaniu PKM, którego niestety nie ma na oficjalnej stronie barda, a na którego zamiesczenie tutaj nie zuyskalem zgody autora
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Szymonie jeśli nei przeszkadza Ci to, że oddam tę ksiażkę pewnie niezbyt szybko (chociaż kto wie ;-) ) to weź ją do Poznania! Zobaczę, co się da zrobić.
Jaśko napisał(a):Jak wiesz wiele się zmieniło od ostatniego razu, kiedy to mieliśmy okazję obcować na plaży Pamięć w kwestii tego obcowania jakoś nieszczególnie mi dopisuje. Mam nadzieję, że wbrew zapowiedziom nie stałeś się jednak innym człowiekiem.
Tomek_Ciesla napisał(a):Jeszcze odnośnie wykonań wierszy Jasieńskiego to polecam wiersz "Echo o Żeromskim" ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.wiersze.net.pl...ho_o_zeromskim/">http://www.wiersze.net.pl...ho_o_zeromskim/</a><!-- m --> ) w wykonaniu PKM, którego niestety nie ma na oficjalnej stronie barda, a na którego zamiesczenie tutaj nie zuyskalem zgody autora
Może jednak przestańmy się już wyśmiewać z tego nieszczęsnego Piotra Kajetana?
Wiem, że sam nie jestem bez winy, jeśli o to chodzi - ale uż. Tomek_Ciesla to już stanowczo przesadza. Polecam...oficjalnej stronie barda - Tomku, szyderstwo także ma swoje granice!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 54
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Może jednak przestańmy się już wyśmiewać z tego nieszczęsnego Piotra Kajetana? Gdzieś ktoś napisze cos pozytywnego o Piotrze a odrazu jest nazywany piarzem :/
I kto tu kpi Szymonie?
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Pytasz poważnie?
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cieszę się, że trafiłam na tę stronę...Jestem w trakcie szukania informacji (właściwie już kończę ten etap) o Jasieńskim. Piszę o nim m. in. moją prezentację maturalną z polskiego...a ogólniej o futurystach...w Polsce i na świecie. Ciężki temat, gdyż ich utwory nie należą do lekkich, łatwych i przyjemnych...Szukam też jakiegoś opracowania do "Palę Paryż"...ale jakoś mi nie idzie..Może ktoś z Was Drodzy Moi mógłby mi podpowiedzieć?Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam
Maturzystka
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Krasny napisał(a):Otóż to! Prawdę mówiąc, też zawsze tak myślałem... do dzisiaj
Jasieński jest niesamowity. Przeczytajcie "Słowo o Jakubie Szeli"
pozdr
m
[ Dodano: 29 Marzec 2007, 18:40 ]
Szymon napisał(a):Jeśli Ci naprawdę bardzo zależy to mogę Ci je dostarczyć w przyszłym tygodniu. A czytałeś? Jak Ci podeszło?
Szymon napisał(a):No ale zaraz, na czym polegała zagadka, skoro winamp pokazuje "W. Belon" jako wykonawcę? Rozumiem, ze chodziło o co innego? :rotfl:
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Książka Krzysztofa Jaworskiego "Dandys. Słowo o Brunonie Jasieńskim".
Jest to pierwsza biografia autora "Buta w butonierce" opublikowana po ujawnieniu moskiewskich archiwów, które jak mówi autor książki, rzuciły nieco światła na tę postać - ukazała się niedawno i powstawała w innych warunkach niż dwie poprzednie wydane, o ile się nie mylę, w latach 70.
Czyta się bardzo dobrze.
Fragment dotyczący JK: <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=183848#p183848">viewtopic.php?p=183848#p183848</a><!-- l -->
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
Polecam to wykonanie wspominanego już nie taz "Buta..":
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=W7yxU4l6Eo8">http://www.youtube.com/watch?v=W7yxU4l6Eo8</a><!-- m -->
IMO jest naprawdę dobre, i chyba nawet lepsze niż w wersji Yeskiezsirumem (choć i ta ma swój urok). Ale mam też pytanie-prośbę: czy mógłby ktoś zaproponować chwyty, na których można prosto zagrać "But w butonierce"? Uczę sie grać na gitarze i jeszcze nie bardzo sam rozpiszę sobie akordy. Z Jasieńskiego to kiedyś dorwałem propozycję do "Rzygających posągów" i to całkiem fajnie brzmi, ale jednak wolałbym "But...".
Pozdrawiam
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Z tego co czytałam to podobno Kaczmar chodził nawet 5 razy w tygodniu chodził na film o Brunonie Jasińskim
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Gdzie tak czytałaś? Ja też chce!
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 3,456
Liczba wątków: 152
Reputacja:
0
Rusin napisał(a):Ale mam też pytanie-prośbę: czy mógłby ktoś zaproponować chwyty, na których można prosto zagrać "But w butonierce"? Uczę sie grać na gitarze i jeszcze nie bardzo sam rozpiszę sobie akordy. Z Jasieńskiego to kiedyś dorwałem propozycję do "Rzygających posągów" i to całkiem fajnie brzmi, ale jednak wolałbym "But...".
Pozdrawiam Kraśny gra to na melodię "Epitafium". Całkiem fajnie mu to wychodzi
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Kraśny gra to na melodię "Epitafium". Całkiem fajnie mu to wychodzi
No w zasadzie jak tak sobie ponucę, to całkiem ciekawie to pasuje. Ale będę musiał sobie jeszcze dłuuugo palce rozciągać, żeby porządnie H tak często zmieniać...
Dziękuję i pozdrawiam
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Zbrozło napisał(a):Gdzie tak czytałaś? Ja też chce! Czytałam to w bigrafii Kaczmara nie wiem czy coś mi się nie pomyliło z Fellinim ?
Podobno był jakiś film był również o Fellinim
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Był film o Fellinim w reż. G. Casanovy.
|