02-28-2007, 05:30 AM
.............
Tak, sztuka
|
02-28-2007, 05:30 AM
.............
02-28-2007, 09:21 AM
Ja się na muzyce nie znam, ale dokładnie coś takiego powiedział mi ostatnio Gredler, nie wiem czy to gdzieś wyczytał czy sam zauważył, ale może on coś wiecej Ci powie.
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
02-28-2007, 11:44 AM
Krasny napisał(a):Co prawda za jakoś wybitnie kompetentnego w dziedzinie muzyki nie śmiem się uważać, ale wydaje mi się, że Jacek nie do końca wypowiedział się precyzyjnie, albo po prostu użył nieco żartobliwego sformułowania. Żartobliwego w sensie, że nie chodzi mu o fragmenty utworów klasyków typu Chopin, Beethoven czy Mozart, ale o to że swoje kompozycje układał bardzo często w oparciu o znane i wykorzystywane wcześniej motywy muzyczne. Także ludowe. Chociaż w klasyce przez duże K, także można usłyszeć niezbyt skomplikowane motywy, które kompozytorzy rozwijają później w całe rozbudowane później utwory muzyczne. Oczywiście, nasuwa się tu automatycznie G.F.Haendel i utwór Jacka "Nad spuścizną...", ale to chyba jedyny taki dosłowny przykład.Jacek Kaczmarski napisał(a):moje piosenki są takie dosyć elementarne w swojej harmonii, to są często fragmenty najprostszych utworów klasyków Podsumowując, wydaje mi się Kraśny, że Jacek w przytoczonym przez Ciebie fragmencie wywiadu, użył jak to się popularnie ostatnio mawia - pewnego skrótu myślowego. ![]()
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
02-28-2007, 12:36 PM
Kuba Mędrzycki napisał(a):Chociaż w klasyce przez duże K, także można usłyszeć niezbyt skomplikowane motywy, które kompozytorzy rozwijają później w całe rozbudowane później utwory muzyczne. Oczywiście, nasuwa się tu automatycznie G.F.Haendel i utwór Jacka "Nad spuścizną...",Tu należałoby uściślić, że motyw muzyczny wykorzystany w “Nad spuścizną po przodkach” zaczerpnięty został z utworu G.F. Haendla, czy też, jak kto woli z filmu "Barry London", w którym utwór Haendla jest muzycznym tematem przewodnim. Ale sam motyw z Haendla, czyli La Folia był przez cały XVI, XVII i XVIII wiek przetwarzany przez wielu kompozytorów. Haendel był tylko jednym z wielu. “Nad spuścizną” może być bardzo dobrym przykładem wykorzystania starego, klasycznego tematu muzycznego w piosence JK. I zdaje się o takie nawiązanie do klasyków chodziło Kaczmarskiemu w wypowiedzi cytowanej przez Kraśnego.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A srać chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu - całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
03-01-2007, 02:17 PM
Paweł Konopacki napisał(a):Tu należałoby uściślić, że motyw muzyczny wykorzystany w “Nad spuścizną po przodkach” zaczerpnięty został z utworu G.F. Haendla, czy też, jak kto woli z filmu "Barry London", w którym utwór Haendla jest muzycznym tematem przewodnim.Barry Lyndon. To był jeden z ulubionych i najbardziej cenionych przez Jacka filmów. JK powiedział kiedyś, że jeśli jakiś film przetrwa 200 lat, to na pewno będzie to Barry Lyndon. Co do głównego wątku: Myślę, że Kaczmarskiemu chodziło też o to, że w swoich utworach posługuje się pewnymi muzycznymi standardami utworów klasycznych, a nie na przykład jazzowych. Sięganie do innych standardów to u Kaczmarskiego odstępstwo od reguły, a kiedy tak już robi, to nigdy bez wyraźnego powodu (Przyśpiewka bylejaka..., Japońska rycina). Domyślnie stosuje standardy klasyczne lub wręcz klasycystyczne (Młody Bachus) - i tak rozumiem cytowaną jego wypowiedź.
03-01-2007, 04:26 PM
Luter napisał(a):Lyndon.no tak, Lyndon. Pewien serwis internetowy poświęcony filmowi wprowadził mnie w błąd.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę, I ty, co mieszkasz dziś w pałacu, A srać chodziłeś pod chałupę, Ty, wypasiony na Ikacu - całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
03-07-2007, 09:12 PM
Kiedy zacząłem śpiewać w chórze i przyglądałem się zapisom nutowym dla głosów i instrumentów, to bardzo często niektóre fragmenty kojarzyły mi się z muzyką Kaczmarskiego. Nie chodzi o melodię, ale o sposób komponowania.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
03-08-2007, 06:06 PM
Wydaje mi się, że taką dosyć klasyczną melodię mają "Szulerzy" i zwrotki "Pochwały łotrostwa", a ten sam motyw zresztą ma piosenka "Piggies" Beatlesów.
PS. Poprawiłem "świnie" na "świnki", żeby flojdami nie zajeżdżało. ![]()
A strażak także był Sam
03-08-2007, 06:21 PM
Beatlesów?
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja, a za mna już nikt."[/size][/b]
03-08-2007, 06:27 PM
No dobra - "Piggies"
![]() Zaraz przeredaguję tamten wpis i nie będzie wiadomo, o co chodzi. :wredny:
A strażak także był Sam
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|