Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nauka gry na gitarze :)
Przemek napisał(a):Ale jeżeli ktoś chce grac na trochę wyższym poziomie, to też nie potrzebuje cwiczyc po 8 godzin dziennie
Jasne.
Jesli chce grać na troche wyższym poziomie - to oprócz bicia "umpa umpa" opanuje dodatkowo "umpapa umpa um pa um pa".
Odpowiedz
Simon napisał(a):Jasne.
Jesli chce grać na troche wyższym poziomie - to oprócz bicia "umpa umpa" opanuje dodatkowo "umpapa umpa um pa um pa".
Przesadzasz, opanuje dużo więcej niż jakieś umpapy, ale nadal nie ma sensu siedzenie po 8 godzin dziennie jeżeli nie planuje się kariery muzyka na scenie (nawet malutkiej).
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Simon napisał(a):Jeśli ktoś myśli o tzw. graniu ogniskowym - wystarczy mu znajomość od kilku do kilkunastu akordów i opanowanie bicia umpa umpa, którym obsłuży wszystki ogniskowe piosenki.
Do grania ogniskowego wymagana jest jeszcze umiejętność śpiewu. Granie to nie problem Smile

Ja stosuję taką metodę. Siadam do jakiegoś utworu Kaczmarskiego i myślę. Rety jakie to trudne. W życiu tego nie zagram. I zostawiam ą piosenkę. Po 2 tygodniach próbuję jeszcze raz - i dziwie się że jest taka łatwa Smile

PS
Witam wszystkich forumowiczów.
Odpowiedz
ikti napisał(a):Do grania ogniskowego wymagana jest jeszcze umiejętność śpiewu.
Cały pic polega na tym, że własnie NIE. Dlatego to właśnie granie/spiewanie tzw.ogniskowe.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Cały pic polega na tym, że własnie NIE. Dlatego to właśnie granie/spiewanie tzw.ogniskowe.
To zależy czym dla Ciebie jest to śpiewanie ogniskowe. Bo ja uważam, że do ogniska śpiewac trzeba umiec .
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Ale jest ogromna różnica między śpiewaniem na scenie, a śpiewem przy ognisku. Przy ognisku śpiewa zwykle większa grupa osób i jeśli się fałszuje to to się gubi w ogólnym "gwarze" głosów.
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Główna róznica polega na tym, że przy ognisku się nie słucha tylko sie słyszy.
Przy ognisku się imprezuje, a więc wykonania to tez imprezowe, gdzie wszyscy się dobrze bawią, więc fałsze w śpiewie czy graniu staja się nieodzownym elementem konwencji.
Na scenie jest to niedopuszczalne.

Reasumując - każdy kto na scenie zaspiewać i zagrać potrafi, uczyni to i przy ognisku.
Natomiast nie każdy kto zaśpiewa i zagra przy ognisku - ma czego szukać na scenie.
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Ale jeżeli ktoś chce grac na trochę wyższym poziomie, to też nie potrzebuje cwiczyc po 8 godzin dziennie
A czy miałeś okazję grac z kimś kto poświecił tyle czasu na doskonalenie swoich umiejętności?
Przestań potykać się z tym murem, nie widzisz, że na dobre skrzepł?
Odpowiedz
Łukasz napisał(a):A czy miałeś okazję grac z kimś kto poświecił tyle czasu na doskonalenie swoich umiejętności?
nie mam zielonego pojęcia, a co to ma do rzeczy??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
A tak się tylko przyczepiłem :rotfl: i gdybym mógł to bym ćwiczył po te 8 godzin dziennie Smile
Odpowiedz
Łukasz napisał(a):gdybym mógł to bym ćwiczył po te 8 godzin dziennie Smile
gdyby się mogło... :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):gdyby się mogło...
ano, gdyby się mogło to... Smile)
Odpowiedz
Tadeusz napisał(a):Wiec jeszcze raz, drodzy poczatkujacy: nie meczcie sie.
Więc jeszcze raz, drodzy początkujący:
Jeśli chcecie grać ogniskowo - nauczcie się kilku akordów i stojenia ze słuchu. Jak nie macie słuchu to kupcie stroik, zresztą to nie ma znaczenia, przy ognisku ważna jest zabawa i wspólne granie a nie śpiew.
Jeśli chcecie grać amatorsko na scenie - nauczcie się więcej akordów i bić i strojenia ze słuchu i kupcie stroik. Jak nie macie słuchu i wyczucia rytmu to wróćcie do grania ogniskowego.
Ćwiczenie po tyle godzin dziennie - to jeśli chcecie być gitarzystami.
A Jacek poświęcał na swoją sztukę na bank kilka godzin dziennie. Tylko, że u niego były to ćwiczenia gitarowe i pisanie tekstów, w sumie pewnie kilka godzin dziennie pracy.

Aha, 2 razy miałem okazję zagrać koncert z kolegą, który ćwiczy po 4-8 godzin dziennie. Nie znając utworów, dorabiał perfekcyjną gitarę solową po usłyszeniu jednej zwrotki i refrenu. W wielu stylach, z niesamowitą swobodą i wyczuciem. Niepowtarzalne.
NestSite
http://www.arturkaczorek.pl
Odpowiedz
ikti napisał(a):PS
Witam wszystkich forumowiczów.
Witaj, Ikti, ale zachęcam do powitań i przedstawienia się w Ogłoszeniach o Forum, w Powszechnym Spisie Ludności! Big Grin
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
dzikakaczka napisał(a):A Jacek poświęcał na swoją sztukę na bank kilka godzin dziennie. Tylko, że u niego były to ćwiczenia gitarowe i pisanie tekstów, w sumie pewnie kilka godzin dziennie pracy.
Na bank? Wiesz o tym, czy Ci się tak wydaje? Pytam oczywiście o ćwiczenia gitarowe.
Odpowiedz
Majek napisał(a):Na bank? Wiesz o tym, czy Ci się tak wydaje? Pytam oczywiście o ćwiczenia gitarowe.
Gdzieś we wspomnieniach zdaje sięczytałem, żę JK w liceum nie był najlepszym gitarzystą, więc musiał ćwiczyć.
"Więc nazywałem szczęściem nieodmiennie
To, co zadowoleniem było - z siebie."
Odpowiedz
Majek napisał(a):Na bank? Wiesz o tym, czy Ci się tak wydaje? Pytam oczywiście o ćwiczenia gitarowe.
Szczerze? to nie mam bladego pojęcia Smile
Patrząc, jak Jacek operuje gitarą i jak śpiewa i jakie pisze teksty - musiał poświęcić wiele czasu na pracę.
Sam gram na gitarze i wiem ile czasu trzeba poświęcić, żeby opanować cokolwiek ponad ogniskowe plumkanie.
NestSite
http://www.arturkaczorek.pl
Odpowiedz
ikti napisał(a):nie był najlepszym gitarzystą, więc musiał ćwiczyć
Dobre Smile
Odpowiedz