Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prośba ode mnie ważna
Tak naprawdę nie wiedziałem w jakim to umieścić dziale, bo i sprawa jest nietypowa. Ani to do muzyki, ani do ogłoszeń, ani do poezji. A nie ma działu: „trudna prośba”. Więc powiem może wprost.
Mam ostatnio kontakt z grupą, jakby to powiedzieć, trudnej młodzieży. Mówiąc uczciwie - super trudnej. Oni siedzą zamknięci w takim ośrodku i czeka ich (myślę, że większość z nich) sprawa sądowa i wyrok skazujący. I odsiadka w jeszcze innym chujowym ośrodku. Są to ludzie bardzo młodzi, bardzo rozwaleni wewnętrznie, ale może, powiadam – „może” – do częściowego odratowania. Po paru rozmowach, kontaktach z nimi wydało się, że paru z nich fajnie przygrywa na gitarce i trochę podśpiewuje. No i przełamaliśmy lody i zaczęliśmy gadać; o graniu na gitarze, o śpiewaniu, opowiadałem im trochę o koncertach Jacka, o nim samym, życiu, itd. A potem wyszło, że ten słyszał o Wysockim, tamten o Karelu Krylu i paru innych jeszcze. Nie wymieniam tych artystów tak po prostu z czapy, ale dlatego, że właśnie konkretnie tych grajków ci moi (koledzy?, chwilowi przyjaciele?) w tej długaśnej pogaduszce m.in. wymieniali. I tu właśnie pojawi się moja prośba do Was. Bo wychowawca tego obskurnego ośrodka (mój przyjaciel wieloletni, który mnie do swoich podopiecznych na tę pierwszą wieczorynkę zaprosił) zaproponował, by zorganizować ich koncert. Ten występ miałby obejmować takich właśnie : Jacka, Karela Kryla, Nohawicę, Wysockiego i Brassensa. A moja prośba sprowadza się do:

Pierwsze primo – chwyty i słowa do najbardziej znanych i rozpowszechnionych w świadomości publicznej utworów w/w wykonawców (poza piosenkami Jacka – tu mam wszystko, czego im do występu potrzeba). Jeśli chodzi o Kryla, Nohawicę i Brassensa: to, co jest najbardziej znane i rozpowszechnione, chodzi o teksty oryginalne i polskie* wraz z chwytami gitarowymi do nich. A także – Boże wybacz mi - mp3-ójki tych piosenek.
Tu muszę się wytłumaczyć. Wiem, jakie jest stanowisko Administratorów Forum i Forumowiczów wobec kopiowania oficjalnie wydanych albumów. Moje jest takie samo. Natomiast problem polega na tym, że nie mam wydań oryginalnych, a dłuższe szukanie nie jest, niestety, możliwe. Z takiego oto powodu, że jest mało czasu. Zanim to zgromadzę, to większość z tych ludzi rozjedzie się po Polsce, by, powiem brutalnie, siedzieć w innych ośrodkach. Ale tu nie chodzi o rżnięcie albumów, ale o pojedyncze utwory. Więc bardzo Was proszę. Zarazem obiecuję, że po tym koncercie wszystkie przysłane mi pliki mp3, teksty piosenek, chwyty gitarowe – wykasuję z komputera. Ci, którzy mnie trochę znają ze świata realnego, mam nadzieję, uwierzą w te słowa. Powtarzam: bardzo mi na tym przedsięwzięciu zależy.
Jeśli idzie o Wysockiego, to sprawa jest niecodzienna i ciekawa, bo jest tam, w tym łagrze 17-letni chłopak, który fajnie gra na gitarce, a mutację to musiał przechodzić w..... wieku 4 lat. Głos ma jak niekastrowany bawół z taką „wysocką” chrypą i chyba ze dwie oktawy niższy od mojego. Dla niego wynaleźliśmy „Bańkę po biełomu” i „Ochotę na wołkow” (niestety nie mam ani oryginalnych tekstów, ani muzyki Wysockiego). Ja mu z grubsza opowiedziałem te teksty i się bardzo zapalił do ich zaśpiewania. Więc dla niego byłoby właśnie to. Tutaj (podobnie jak w przypadku Kryla i Nohawicy): proszę o teksty oryginalne oraz polskie i chwyty do tych zaśpiewajek, a także o nagrania mp3, lub w innym formacie audio, by "Bawół" mógł ich posłuchać i nauczyć się. Liczę na Waszą pomoc. Bo jak nie Waszą, to czyją?
Obiecuję, że po wszystkim zdam obszerną relację z tego – mam nadzieję – fajnego koncertu i jak powiedziałem - wszystkie przesłane mi pliki zniszczę..

Robert

podaję e-maila:

<!-- e --><a href="mailto:robert.siwiec@tak.fm">robert.siwiec@tak.fm</a><!-- e -->
Odpowiedz
Bardzo ważna inicjatywa, ale ja niestey nie posiadam żadnych nagrań ani tekstów Sad Nie mniej zyczę wam powodzenia w przedsięwzięciu.
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Odpowiedz
.................
Odpowiedz
Podeślę co mi się uda znaleźć.
Dyl napisał(a):oryginalne i polskie*
a * co miała znaczyć ?
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Dyl napisał(a):Dla niego wynaleźliśmy „Bańkę po biełomu” i „Ochotę na wołkow” (niestety nie mam ani oryginalnych tekstów, ani muzyki Wysockiego).

Jest strona Wlodzimierz Wysocki,kometa - sa tam pliki mp3 i teksty - ale moze to juz znasz- jasli nie -warto. I w ogloe fajna strona , jesli ktos nie wiedzial o niej - polecam. Jest tam i epitafium dla Wysockiego- JK

Dobra rzecz robisz - piwko.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Cholera, ci, którzy mówią, że Forum schodzi na psy - mylą się bardzo. W kilka minut po zamieszczeniu mojej prosby dostałem 9 listów na PW. Listów bardzo treściwych. Wszystkich, którym odpisałem, bardzo przepraszam za lakoniczność wypowiedzi - chciałem odpisać wszystkim w jak najkrótszym czasie. Ciągle grakuje mi mp3 i tekstów oryginalnych. Czekam na Wasza pomoc.

Robert Zbudowany
Odpowiedz
A te pliki z 'wysocki ,kometa' to nie to?
Odpowiedz
fizol napisał(a):
Dyl napisał(a):oryginalne i polskie*
a * co miała znaczyć ?
Nic. Coś mi się podczas pisania rypnęło palcem Smile
Odpowiedz
Na tej stronie Wysockiego sa i zipy nut -pomga to w czyms?
Odpowiedz
To to, ale nie mam mp3 i przede wszystkim fukcji Nochawicy i Kryla.
Odpowiedz
Tam sa mp3- przed chwila sluchalam... nie potrafie Ci wyslac, chociaz sproboje....
Odpowiedz
tam są fragmenty. Ja wysłalem mp3 do Roberta już jakiś czas temu, ale najwyraźniej gdzieś w sieci ugrzęzły.
Odpowiedz
W porzadku. Jak nic innego sie nie znajdzie to i na fragmentach chlopaki sie naucza.Fajnie, ze jak cos waznego to sie potrafimy zmobilizowac i zapomniec o wszystkich bzdurach. Takiego forum ciagle oczekiwalam.
Slucham sobie tearz tego - zapomnialam, ze jest.
Odpowiedz
Marku,

dostałem od Ciebie "Ochotę" i "Łaźnię". "Obława" OK, natomiast "Łaźnia" taka trochę wolna, nieco rozwleczona, rozciągnięta. Słyszałem kiedys nieco szybszą wersję - była jakby bardziej pod tego naszego "wykonawcę". Jeśli ktoś posiada - proszę. Ciągle niestety nie mam funkcji gitarowych Nochawicy, a przede wszystkim Kryla. Dziękuję z tego miejsca wszystkim. Chłopakom i Dziewczynom. I na odwrót.

R.
Odpowiedz
Dyl napisał(a):a przede wszystkim Kryla
A to co podesłałem?

[ Dodano: 15 Luty 2007, 21:45 ]
A nohavica:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.chords.pl/chwyty/nohavicajaromir/">http://www.chords.pl/chwyty/nohavicajaromir/</a><!-- m --> (trzeba się zarejestrować. chyba za darmo, ja niestety nie mam konta)

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ultimate-guitar.com/tabs/jaromir_nohavica_tabs.htm">http://www.ultimate-guitar.com/tabs/jar ... a_tabs.htm</a><!-- m --> (jeden tab, ale trzeba ściągnąć program power tab)

tu jest chyba wszystko Nohavicy:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.akordy.sk/interpret.ltc?interpret=1">http://www.akordy.sk/interpret.ltc?interpret=1</a><!-- m -->
za Tobą ja,
Odpowiedz
Dziękuję Ci Fizolu! Ekstra strona. Dziękuję w imieniu moich artystów-popaprańców.

R.

I Tobie, Marku! Byłeś o 60 s. później z tym samym Big Grin Big Grin Big Grin

[ Dodano: 15 Luty 2007, 22:01 ]
Jutro, jeśli starczy w pracy czasu, będę grzebał po stronkach dostarczonych przez Was. Może zgromadzę to, czego im trzeba. A wieczorem - pierwsza próba. Jeśli jednak ktoś ma te rzeczy "na gotowo" (głównie funkcje gitarowe) będę zobowiązany. Jeszce raz dziękuje.

Robert

Dauri! Wieżo Dawidowa, Gwiazdo Zaranna... Liczym na Cię...
Odpowiedz
Pomóc bardziej nie potrafię niż już to uczyniono, więc tylko duże piwo za wspaniałą inicjatywę i trzymam kciuki! Smile
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Odpowiedz
Śpiewnik Kryla w PDF
za Tobą ja,
Odpowiedz
fizol napisał(a):tu jest chyba wszystko Nohavicy:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.akordy.sk/interpret.ltc?interpret=1">http://www.akordy.sk/interpret.ltc?interpret=1</a><!-- m -->
i Kryla też:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.akordy.sk/interpret.ltc?interpret=78">http://www.akordy.sk/interpret.ltc?interpret=78</a><!-- m -->
Odpowiedz
Brassens po polsku
Brassens taby i akordy
Brassens taby i akordy 2 (GuitarPro)
Bardzo dużo tabów, jednak wymagają rejestracji, jeśli będzie zainteresowanie, mogę podać swojego spam-maila Smile

dSmile

[ Dodano: 16 Luty 2007, 13:04 ]
Duży śpiewnik Nohavicy w PDF
za Tobą ja,
Odpowiedz
Kochani,

bardzo dziękuję za wszelką okazaną mi pomoc. Z całego mojego słabego serca. Powinienem owe podziękowania przekazać idywidualnie, każdemu z osobna, lecz boję się, że przy tak ogromnej ilości PW, e-maili i telefonów mógłbym kogoś pominąć. Zatem teraz: dziękuję wszystkim, którzy zainteresowali się moją prośbą i starali się pomóc! Pamiętajcie o tym - jestem Waszym dłużnikiem.

Robert
Odpowiedz
To nie tak. To ja Ci jestem dluzna - bo chceesz komus pomoc.
Na prawde szczerze dziekuje, ze masz serce do tej sprawy.
Odpowiedz
To piwo to za serce i zaangażowanie!
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz