Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam wszystkich forumowiczów. W tym roku piszę maturę i wybrałem sobie temat na ustny Polski związany z Jackiem Kaczmarskim. Brzmi on : Spór o przeszłość Polaków w twórczości Jacka Kaczmarskiego. Omów na wybranych przykładach. Przeczytałem już książkę Autobiografia z kanalią. Moje pytanie brzmi czy polecacie mi jeszcze jakąś jego książkę, która pomogłaby mi w opracowaniu tematu bądź jakichś wierszy/piosenek.
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
Radzę przejrzeć dział Szkoła.
Plus Leonardo i Mach
Liczba postów: 437
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Jak ulał do tematu pasuje mi album "Sarmacja", a co do samego sporu to polecam wspaniałą wg. mnie piosenkę 2xJK ( JK + Jacek Kowalski ) pt. "Polonez biesiadny" ooo tutaj to ten spór widać najlepiej. Pozdrawiam. Nadmienię, że temat mi bardzo bliski bo podobny właśnie opracowuję.
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Pominę w łaskawości swojej, że wątek powinien być chyba w dziale "szkoła"
Hmm, czy mam rozumieć, że nie przychodzi Ci do głowy żaden wiersz, który chciałbyś wykorzystać?
Jeśli masz już jakieś plany, to napisz co, będzie nam łatwiej ewentualnie Ci pomóc, jeśli nie, to też to napisz
Pozdrawiam.
O, już mnie ktoś ubiegł z tą "szkołą"
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Kazia:) napisał(a):Pominę w łaskawości swojej, że wątek powinien być chyba w dziale "szkoła" A w jakim jest? :o
Reputacja:
0
ann napisał(a):A w jakim jest? :o No zdaje mi się, że jeszcze przed chwilą był w dziale "poezja" :
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Kazia:) Wysłany: Dzisiaj 18:35 napisał(a):No zdaje mi się, że jeszcze przed chwilą był w dziale "poezja" Cytat:Przesunięty przez: Artur
Dzisiaj 18:06
No chwilkę wcześniej
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Reputacja:
0
fizol napisał(a):No chwilkę wcześniej Przepraszam, nie spojrzałam w lewy górny róg
Reputacja:
0
Hmmm to jest tak, że ja znałem jedynie jedną piosenkę J.Kaczmarskiego czyli "Mury". Dopiero zaczynam poznawać jego poezje ale nie chciałbym błądzić dlatego też chciałem żebyście mi poradzili jakich ewentualnie wierszy/piosenek mam szukać by ułatwić sobie prace.
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Zobacz sobie też jeszcze "Jałta". (płyta Live)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/j/jalta.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... /jalta.php</a><!-- m -->
Liczba postów: 1,334
Liczba wątków: 30
Reputacja:
0
O- ja polecam też "Balladę o bieli" i oczywiście "Rejtan, czyli raport ambasadora"... To co mi się jeszcze przypomina to "Czołg" i "Ballada wrześniowa"... To taki ukłon w stronę braci ze wschodu
[ Dodano: 14 Luty 2007, 00:06 ]
Na upartego mozna też przegladnąć "Świadectwo"... T o tyle z pamięci...
Pozdrawiam
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Reputacja:
0
Przychylam się do skorzystania z podanych tytułów i może rozwinę jeszcze temat "Sarmacji". Polecam takie piosenki jak: "Dobre rady Pana Ojca", "Z pasa słuckiego pożytek", "Elekcja" czy "Z XVI-wiecznym portretem trumiennym rozmowa". Myślę, że są tam zdania i wątki, które mogłyby się przydać. Powodzenia
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Maturzysta napisał(a):Przeczytałem już książkę Autobiografia z kanalią. Moje pytanie brzmi A nie "Autoportret z kanalią" ??
może jeszcze "Tradycja"
Reputacja:
0
zielona_ziuta napisał(a):Maturzysta napisał(a):Przeczytałem już książkę Autobiografia z kanalią. Moje pytanie brzmi A nie "Autoportret z kanalią" ??
może jeszcze "Tradycja" No tak tak, pomyliło mi się A co do książki bardzo mi się podobała. Na początku myślałem, że książka o tego typu przeżyciach Jacka nie przyda mi się w pracy maturalnej ale po przeczytaniu całej książki zmieniłem zdanie:]
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Przychylam się do "Tradycji". Widać tam zapowiedź ponownej, pogłębionej analizy historii przodków, co poeta poźniej realizuje w "Sarmatii".
Miszel
Reputacja:
0
Niestety muszę się przyznać, że z trudnością mi idzie analizowanie piosenek i wierszy JK , które mi zaproponowaliście. Nie chce się usprawiedliwiać ale nie jestem w klasie humanistycznej... Może znacie jakieś teksty, które ułatwiłyby mi rozumienie wierszy i piosenek JK? Bądź jeśli możecie to sami spróbujcie przybliżyć mi jego teksty.
Reputacja:
0
Na tej stronie naprawdę dużo można znaleźć tylko trzeba poświęcić trochę czasu i ją przeszukać
Poza tym polecam przedmowę Stanisława Stabro do książki "Jacek Kaczmarski - A śpiewak także był sam" wyd. VOLUMEN. Tam na kilkunastu stronach zarysowana jest generalna problematyka twórczości Jacka. Mnie pomogło, a też mam temat związany z historią
[ Dodano: 25 Luty 2007, 20:54 ]
Maturzysta napisał(a):Może znacie jakieś teksty, które ułatwiłyby mi rozumienie wierszy i piosenek JK? <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php</a><!-- m -->
Tu powinno być dużo na ten temat
Miszel
Miszel napisał(a):Poza tym polecam przedmowę Stanisława Stabro do książki "Jacek Kaczmarski - A śpiewak także był sam" wyd. VOLUMEN. Daj spokój. Dużo lepsza jest przedmowa do drugiego wydania, czyli "Źródła".
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Zgadzam się z Panem Kraśnym!
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Krasny napisał(a):Daj spokój. Dużo lepsza jest przedmowa do drugiego wydania, czyli "Źródła". Ja myślę, że obie przedmowy warte są lektury.
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 26
Reputacja:
0
Skoro temat brzmi "Spór o przeszłość Polaków" moim zdaniem powinnaś uwzględnić takie okresy jak I Rzeczpospolita(polecam"Pobojowisko"), okres walk o niepodległość, tu możesz dać obraz Malczewskiego na rozluźnienie, przedstawić go i opisać pokrótce(wierz mi, to rozluźni atmosferę i nawiążesz luźno do J. Kaczmarskiego) no i na koniec daj coś z okresu Polski Ludowej bądź okresu II Wojny Śwaitowej np świetny "Dylemat", "Ballada o bieli", czy nawet "Marsz intelektualistów"(to przecież teraz bardzo aktualny temat). Myślę, że 2 utwory powinny wystarczyć, baa 3 to nawet za dużo jeżeli chcesz dokładnie je omówić.
Reputacja:
0
Chciałbym zapytać o jaki obraz Malczewskiego Ci chodzi?
|