Liczba postów: 32
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Witam. Zdecydowałem się wziąć udział w konkursie dotyczącym w pewien sposób patriotyzmu, a jedną z opcji udziału jest oprócz recytacji oczywiście wykonanie 2 utworów poezji śpiewanej. Ja zdecydowałem się wziąść udział i zagrać utwór/utwory Jacka... Moją rozterką jest dobór odpowiednich utworów (i takich które będę w stanie ładnie/dobrze zagrać i zaśpiewać). Osobiście zastanawiałem się nad "Przejściem Polaków Przez Morze Czerwone" i "Rejtanem" ale wątpliwości mam szczególnie co do tego drugiego. Oceńcie i podpowiedzcie liczę na waszą aktywną pomoc :wzruszony: i z góry dzięki
Gwoli wyjaśnienia...
Chodziło mi o to byście podpowiedzieli mi jakieś utwory, które waszym zdaniem mógł by się nadawać/ są warte wykonania. Jeśli chodzi o "ocenianie" miałem namyśli te dwa tytuły, które przedstawiłem, czyli to co wiąże się z proźbą zamieszczoną powyżej, czy waszym zdaniem pasują.
Cytat:Nie dla nas sady na żyznych rzek stokach -
Dla nas jest toń ta czerwona, głęboka.
...czyli "Przejście Polaków przez Morze Czerwone". Alegoria losu narodu polskiego odnoszącą się jak wiadomo do losów "narodu wybranego", ukazując to iż losu obu narodów w ostatnich był dość tragiczny... Nie wiem jak wy to ocenicie ale dla mnie osobiście jeśli ten utwór za patriotyczny uchodzić nie może to nie wiem jak, tak.
Cytat:Koszulę z piersi zdarł, zupełnie jak w teatrze,
Polacy - czuły naród - dali nabrać się:
Niektórzy w krzyk, że już nie mogą na to patrzeć,
Inni zdobyli się na litościwą łzę.
"Rejtan, czyli raport ambasadora" oryginalne opisanie zdarzeń, które miały miejsce podczas I rozbioru Polski... Ukazanie bezwzględności z jaką obchodziła się z nami caryca Katarzyna, tego iż niszczeliśmy od środka ("Ponińskij wezwał straż - to łajdak jakich mało") tego że Polska chyli się ku upadkowi. Jest cały czas dla ludzi, którzy przejrzeli wtedy na oczy nadzieja mimo, że już nie ma szansy. Rejtan jest tym samym czym Stańczyk..
Oto jak ja to postrzegam...
Hasło "patriotyzm" jest dość szerokie i trudne do rzetelnego zdefiniowania (zresztą tak samo jak "tolerancja"-wybaczcie wtrącenie) dlatego i wiele może być wersji rozumienia tego. I dokładnie oto, czyli o przedstawienie waszego poglądu na sprawę chciałem w tym temacie poprosić. Chodzi mi o rade i ewentualną sugestie jak wy na tą sprawę patrzycie.
Przepraszam za niedociągnięcia i nieco chaotyczności... (...wybacz gredler ...)
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
1. Na początek proponuję, żebyś poprawił temat.
2. Co mamy ocenić i w jaki sposób?
pozdrawiam
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
gredler napisał(a):Na początek proponuję, żebyś poprawił temat. ... i ortografię:
MSW napisał(a):wziąść udział
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 158
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):... i ortografię: stylistykę a w zasadzie leksykę
barbaryzm czy barbarzyńskość, czy jak to się zwie 8o
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Reputacja:
0
Dobrze, dobrze czuję się potępiony za ortografie... (to nie ironia)
Robię co mogę... Ale fleksja już mnie chyba przewyższa zdecydowanie
Reputacja:
0
Ja tam Cię nie potępiam.
Ale temat mógłbyś poprawić.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 54
Reputacja:
0
Zbroja (przedewszystkim ! ), Barykada, Czolg, Katyń, ballada wrześniowa, Modliwa o wschodzie słońca, krzyk, starość piotra wysockiego, Koń wyśiogwy, ostatnie dni Norwida... długo by wyliczać
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Tomek_Ciesla napisał(a):Koń wyśiogwy To jest o patriotyźmie :o?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 3,847
Liczba wątków: 19
Reputacja:
0
MSW, sorki, ale ten temat brzmi jeszcze gorzej, niż przed chwilą...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Reputacja:
0
Zależy jak interetować -czarny Koń, czyli Polska, która bez czerwonego dżokeja (ZSRR) może wygrać, ale do tego musi być wolny i samodzielny
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Tomek_Ciesla napisał(a):czarny Koń, czyli Polska, która bez czerwonego dżokeja (ZSRR) może wygrać, ale do tego musi być wolny i samodzielny Ekhm... A ja to odbierałam po prostu jako wiersz egzystencjalny... :
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):Ekhm... A ja to odbierałam po prostu jako wiersz egzystencjalny... : Wszystko ma drugie, trzecie, czwarte piate dno
Reputacja:
1
pgawliczek napisał(a):stylistykę a w zasadzie leksykę Nadal w temacie jest błąd. Tym razem istotnie ortograficzny. Z resztą, leksykalny w samym tekście nadal da się zauważyć.
Gdzie jak gdzie, ale na forum wybitnego znawcy polskiego języka, warto zadbać o czystość mowy. Przynajmniej tej pisanej... . I przynajmniej w tytułach wątków. :/
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nadal w temacie jest błąd. Tym razem istotnie ortograficzny. Z resztą, leksykalny w samym tekście nadal da się zauważyć.
Wiedziałem, że jest średnio z moją ortografią (wiem, że dysleksja to nie wytłumaczenie) ale teraz zaczynam się naprawdę o martwić... :wstyd:
Tomek_Ciesla napisał(a):Wszystko ma drugie, trzecie, czwarte piate dno A i owszem Następne pytanie będzie nieco dziwne, może dlatego, że nie do końca wiem jak poprawnie sformułować (i napisać poprawnie ortograficznie, stylistycznie i fleksyjnie!) tak więc mi wybaczcie i spróbujcie zrozumieć...
Przedstawiliście mi utwory jakie chciałem usłyszeć, dziękuje za to. A co na moim miejscu byście zagrali (pomijamy kwestie kunsztu muzycznego czy preferencji głosowych oczywiście) co mogło by być najdobitniejsze, najbardziej poruszyć/zapaść w pamięć? Wiem, że to zależy od osoby/osobowości ale niemniej chciałbym usłyszeć odpowiedź. To coś prawie jak ankieta...
Reputacja:
0
Ja bym jechał z Zbroją I katyniem
Liczba postów: 82
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nadal w temacie jest błąd. Tym razem istotnie ortograficzny. Z resztą, leksykalny w samym tekście nadal da się zauważyć. Gdzie jak gdzie, ale na forum wybitnego znawcy polskiego języka, warto zadbać o czystość mowy. Przynajmniej tej pisanej... . I przynajmniej w tytułach wątków. :/ A ja tu widzę "istotnie" interpunkcyjny! Jeśli w ogóle istnieje takie dziwo zamorskie jak "błąd istotny". Po "z resztą" nie powinno być przecinka. Podobnie w zdaniu trzecim od końca po - "... znawcy polskiego języka". Interpunkcja polska jest bardziej logiczna niż ortografia.
Pozdrawiam radosnych korektorów :rotfl:
rudawy
[ Dodano: 8 Luty 2007, 07:47 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):Gdzie jak gdzie, ale na forum wybitnego znawcy polskiego języka, warto zadbać o czystość mowy. Przynajmniej tej pisanej... . Pytanie z metafizyki albo informatyki. W jaki sposób 'nie-piśmienny" można zaniedbać "czystość mowy". Czy w ogóle można piśmiennie zaniedbać mowę? Hmm...
Ot i.
r.
Aa! Po wielokropku kończącym zdanie nie stawia się kropki!
[color=green][size=100] červená nepokojná krev je erbem života [/color][/size]
Liczba postów: 514
Reputacja:
0
rudawy napisał(a):Kuba Mędrzycki napisał(a):Z resztą "z resztą" Zresztą
<!-- m --><a class="postlink" href="http://so.pwn.pl/lista.php?co=zreszt%B1">http://so.pwn.pl/lista.php?co=zreszt%B1</a><!-- m -->
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Reputacja:
1
rudawy napisał(a):A ja tu widzę "istotnie" interpunkcyjny! Może i jest interpunkcyjny, ale nie aż tak rażący jak "najleprzy".
Ciekawe, że nie zwrócił Pan na niego uwagi. :rotfl:
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Reputacja:
0
Ola napisał(a):rudawy napisał(a):Kuba Mędrzycki napisał(a):Z resztą "z resztą" Zresztą Dlatego napisałem w cudzysłowie - jako cytat i podkreślenie jednocześnie. Szanownemu ahtyście wytknąłem interpunkcję, bo się dopier..a i mędrkuje. To tak jak z księdzem i kibicem. Ksiądz i kibic z jednej są parafii, obaj wiedzą jak to zrobić, lecz żaden nie potrafi.
Mnie błędy nie oburzają. Być może dlatego, że i mi dość często się zdarzają...
ot i.
Reputacja:
1
rudawy napisał(a):Mnie błędy nie oburzają. Być może dlatego, że i mi dość często się zdarzają... Owszem, każdemu się zdarzają. Przypuszczam, że i prof.Miodek nie jest w tej materii "bez grzechu".
Ale niektóre błędy są po prostu bardzo rażące.
Ot i cała sprawa. Nikogo się nie czepiam. Po prostu grzecznie zwróciłem uwagę. Jeśli i mi ktoś zwróci uwagę, potulnie ją przyjmę. Internet to jeden wielki śmietnik językowy, więc może chociaż tu starajmy się szanować rodzimy język. Myślę, że warto.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
rudawy napisał(a):Ksiądz i kibic z jednej są parafii, obaj wiedzą jak to zrobić, lecz żaden nie potrafi Nie ksiądz i kibic, a krytyk i impotent.
Pozdrawiam!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Dla wspomnianego profesora Honey błędy ortograficzne są znacznie mniej rażące niż interpunkcyjne. A to ze względu na jasne reguły stawiania przecinków, kropek itp., w przeciwieństwie do zaburzonej historycznie, politycznie i społecznie ortografii.
Z kolei moje wytknięcie było reakcją na zaszczucie młodego człowieka, który zwrócił się o pomoc do "kaczmarowych ortodoksów", a Ci się na niego rzucili kieby psy z "Obławy". Wskazać błędy można, ale z drugiej strony - po co? A jak już ktoś bardzo musi, to można to zrobić subtelniej. Mnie irytują takie ataki stałych bywalców na zaglądających tu czasem gości, a i córce Jacka się tu bardzo dostało od zapufanych własną osobą kaczmarologów. Żałosne!
budziet zdarow
rudawy
[ Dodano: 8 Luty 2007, 22:35 ]
Szymon napisał(a):rudawy napisał(a):Ksiądz i kibic z jednej są parafii, obaj wiedzą jak to zrobić, lecz żaden nie potrafi Nie ksiądz i kibic, a krytyk i impotent. Widać różne wersje krążą. Ale moim zdaniem krytyk i kibic bardziej pasują, bo oni krzyczą jak ma być, a żaden tak nie robi. Impotent raczej się nie afiszuje ze swoją przypadłością. Przynajmniej nie jest to w jego naturze, w przeciwieństwie do ambon i trybun. A krytyka można dołożyć jak najbardziej. Zatem: "Krytyk, ksiądz i kibic z jednej są parafii..."
r.
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ortografia swoją drogą,
jestem nowy, wypadałoby pomóc.
Moim zdaniem odpowiednie do w/w celów powinny być utwory mniej znane z repertuaru J. Kaczmarskiego (nie "Mury" i "Obława"), spróbuj może popracować nad: "Katyń", "Ballada o bieli", "Barykada (śmierć Baczyńskiego)", "Świadkowie", "Wigilia na Syberii". Proponuję zastanowić się szczególnie nad "Świadkami" i "Katyniem". Utwory, które mają w sobie "moc", głęboką treść. Dobrze wykonane wzbudzą spore emocje.
Pozdrawiam,
Kasztanowiec
końca początek
Reputacja:
0
Wychodząc od zapytania o dobór utworu, rozwinęła nam się dyskusja na temat ortografii, księży, kibiców, impotentów i innych rzeczy ani chybi związanych ze stylistyką zdania... :torba:
Kasztanowiec napisał(a):Utwory, które mają w sobie "moc", głęboką treść. Dobrze wykonane wzbudzą spore emocje. Masz racje i spróbuje pograć te utwory zobaczę jak mi "pasują"... Dziękuje za pomoc wszystkim i mimo wszystko czekam cały czas na każdą rade czy podpowiedź.
Pozdrawiam
"To, co czynimy za życia odbija się echem w wieczności."
Gitara płakała jak anioł, który właśnie odkrył, dlaczego stał po niewłaściwej stronie...
Reputacja:
0
MSW napisał(a):Wychodząc od zapytania o dobór utworu, rozwinęła nam się dyskusja na temat ortografii, księży, kibiców, impotentów i innych rzeczy ani chybi związanych ze stylistyką zdania... Bo twórczość Kaczmarskiego jest wielopłaszczyznowa i skłania do różnorodnych refleksji.
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Bo twórczość Kaczmarskiego jest wielopłaszczyznowa i skłania do różnorodnych refleksji. Hmm... Tak, to pewnie to... Ani chybi.
Gitara płakała jak anioł, który właśnie odkrył, dlaczego stał po niewłaściwej stronie...
Reputacja:
0
Jeżeli patriotyzm do Gombrowiczowski, a jeśli piosenka to Kaczmara. Z dwóch składników upichciło się cudne danie pt. "Według Gombrowicza narodu obrażanie" J.K.
rudawy
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
MSW napisał(a):Przedstawiliście mi utwory jakie chciałem usłyszeć, dziękuje za to. A co na moim miejscu byście zagrali (pomijamy kwestie kunsztu muzycznego czy preferencji głosowych oczywiście) co mogło by być najdobitniejsze, najbardziej poruszyć/zapaść w pamięć? Wiem, że to zależy od osoby/osobowości ale niemniej chciałbym usłyszeć odpowiedź. To coś prawie jak ankieta... Ja bym zaproponował "Bajkę o Polsce" - nie jest chyba zbyt trudna "wykonawczo", a do mnie np. bardzo "trafia"
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Reputacja:
0
Witam was.
Ożywiam ten podupadły temat żeby podzielić się z wami moim i komisji refleksjami.
Mianowicie rozmyślałem się jak utwory wybrać czas jakiś i w końcu zdecydowałem się na "Przejście Polaków przez Morze Czerwone" i "Katyń". Mój przodek i to wcale nie daleki też w Katyniu został rozstrzelany...
Komisja powiedziała mi na wstępie, że ciężko im było mnie oceniać gdyż za bardzo mieli w głowie wyryty oryginał tego utworu. Ja się temu nie dziwie i spodziewałem się tego w jakimś tam stopniu, nie sądziłem tylko, że aż w takim. Może to i lepiej, że porównywali mnie do Mistrza niż do pozostałych uczestników. No i tym samym uwagę zwrócili na dobór utworów, żę mogłem wybrać sobie coś mniej znanego co było by bardziej mojego autorstwa, coś co nie było by tak mocno zakorzenione w ich świadomości. No ale cóż... Jak wyszło tak wyszło... Do finału wojewódzkiego się zakwalifikowałem. I teraz czeka mnie sporo pracy żeby nadać tym utworom naprawdę dobry wydźwięk...
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam
MSW
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Brawo brawo! I powodzenia
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
|