Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nieznany (?) wiersz Jacka - awantury
Ojej, narobiłem błędów? Przepraszam, pisałem w przerwach oglądania filmików na youtube z Paco de Lucia :wstyd:
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
Nie, chodziło mi o taką dziwną tendencję w tym temacie... ciężko to określić.
Odpowiedz
lc napisał(a):Inną sprawą jest to, że niezależnie kim jest Luter - to stwierdzam, że za jedną z dawniejszych wypowiedzi uważam go za prostaka i niezależnie od obecnych "złotoustych" jego wystąpień - zdania nie zmieniam.
Ma Pan niestety rację. Przepraszam. Natomiast sam fakt uważania mnie za prostaka jakoś szczególnie mnie nie rusza; bliskie mi są raczej ideały Rewolucji Francuskiej.
Odpowiedz
Pan Panie Luter - przyznając mi rację - wie oczywiście o jaką Pańską wypowiedź chodzi?
Odpowiedz
Edyta napisał(a):Powyrywał kartki z zeszytów!!!
Oj, przykro mi Edytko, ale znów - nawet jeśli żartem - spudłowałaś.
Z zeszytów, o których wspominałem, nie mam absolutnie nic. Acz, przyznam, były tam niezwykle ciekawe rzeczy i czasem mam do siebie żal, że nie poprosiłem właścicieli o możliwość skanowania, zrobienia fotki albo chciaż ksero. W tym się własnie przejawia moja nikła pasja kolekcjonerska, że ja mam tylko to, co ktoś mi w pełni świadomie podaruje. Ale też nikła pasja zbieracza sprawia, że jeśli mam zgodę na udostępnianie lub odstąpienie komuś zbiorów, to - z niewielkimi wyjątkami - nie trzymam się kurczowo pamiątek. Przykładem może być kwit "Bluesa Odyssa" z dedykacją, który Ci kiedyś podarowałem. Pewnie za to mnie teraz tak bardzo...lubisz Smile
Poza tym, jak już wczesniej wspomniałem, takich prawdziwych rarytasów dorobiłem się w swojej kaczmarofilskiej karierze bardzo mało - może czterech albo pięciu?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Luter napisał(a):Panie Arturze, dlaczego Pan nas nie chce? Czy nie zależy Panu, by na tym forum mówiło się o Jacku Kaczmarskim
Przypuszczam, że wpisy o Kaczmarskim Arturowi akurat mniej przeszkadzają. Smile)
Odpowiedz
to jest lepsze:
Cytat:Czy nie zależy Panu (...) by tętniło ono życiem?
Ludwik ma 20 postów Smile Smile
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz
k. napisał(a):Ludwik ma 20 postów Smile Smile
Ale za to zobacz, kiedy dołączył! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
Wiecie ci, tak się zastanawiam, ze chyba naj;epiej to byłoby zamknąć ten temat. Albo jest jeszcze jedno wyjście. Zostawić tylko pierwszy post z wierszem i drugi z odpowiedzią Artura o autentyczności wiersza. Resztę wywalić do Hyde Parku lub do Karczmy. Uzasadnienie: nie wiem czy znajdą się chociaż trzy pełne strony (na 22) dotyczące samego wiersza.

Mam tylko nadzieję że takie wyjście nie stanie sie zwyczajem - uznajmy to za stan wyjatkowo wyjatkowy (chociaż dużo się nie rózni od ostatnich tematów). To taki wniosek formalny do Admiralicji.

P.s. z tego tematu chyba juz nic konstruktywnego nie wyjdzie.
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Odpowiedz
gosiafar napisał(a):Ale za to zobacz, kiedy dołączył! Smile
Gosiu, pofatygowałam się i sprawdziłam, ile postów z tych 80 napłodzonych przez Ciebie dotyczyło tematów ściśle związanych z JK. Znalazłam z pięć, powiedzmy "okołokaczmarowych"... Trochę pokory.
Odpowiedz
Eryk, spróbuje to jakoś podzielić, reszta do karczmy
Odpowiedz
Artur napisał(a):reszta do karczmy
Znowu spadnie ilość postów i nie będzie można pisać w twórczości własnej... Eh. A taki mi się wiersz napisał...
Odpowiedz
lc napisał(a):Pan Panie Luter - przyznając mi rację - wie oczywiście o jaką Pańską wypowiedź chodzi?
Oczywiście.
Odpowiedz
Tarko napisał(a):
Ludwik napisał(a):
Tarko napisał(a):Myślę, że istotą byłoby tu faktycznie udowodnienie pochodzenia wiersza, wtedy można o nim dyskutować na wielu innych płaszczyznach. Bo tak, to w sumie może być to kolejny dobry/zły wiersz z "własnej twórczości".
Co innego mówić, że być może jest to kunsztowne naśladowanie JK, a co innego, że to "dobry/zły wiersz z własnej twórczości"! Człowieku! Wejdźże do tej "własnej twórczości" i poczytajże co tam jest! Może zdolność rozróżniania nie jest wrodzona, ale można ją sobie wyrobić! Chyba za mało żeście robili zagadek w stylu "znajdź 10 szczegółów"!
Tarko napisał(a):Jeśli to wiersza JK (ja nie wiem), to chyba wspaniałe odkrycie, nie?
Jakież to wspaniałe odkrycie, jeśli powyżej mówisz, że to może być równie dobrze "dobry/zły wiersz z <<własnej twórczości>>"??
Nie rozumiem tego Twojego ataku na mnie. Czy Twoim celem jest gardłowanie na każdego na forum? Napisałem dobry/zły, bo jednym się podoba, innym nie.
Widzę, że różnych rzeczy nie wolno na forum, ale mówić że jakieś żenady z "twórczości własnej" są lepsze od JK to wolno, można, warto i w modzie. A mi się to widzisz nie podoba! Taki jestem dziwny...

Nie znaczy to, że wszystkie wiersze JK są idealne i nie wolno im nic zarzucić. Ale jednak jest ścisły podział i między JK a jakimiś amatorami jest 10 klas różnicy. Można więc mówić nawet, że wiersz JK się "nie podoba" albo "jest słaby" - ok. Ale to nie znaczy, że i tak jest kilometr nad jakimiś wypocinami. No, chyba, że to jest już nie forum o JK, tylko tak jak kiedyś było (dawno, jak się zapisywałem) równoległe forum domorosłych poeciątek i takie poglądy są niemile widziane, to powiedzcie (i zmieńcie nazwę).
Tarko napisał(a):W dziale z własną twórczością sporo było dobrych, a nawet bardzo dobrych wierszy (ponawiam pytanie - czy ktoś wie co porabia aktualnie Amin?). Ba, skłonnym stwierdzić, że lepszych od tego. Nie ma co się chyba zbytnio podniecać, że użyłem takiego, a nie innego sformułowania.
Zapewniam Cię, że jest się co podniecać i ledwo się powstrzymuję od bluzgów!
Tarko napisał(a):Ja się na poezji nie znam
Jeśli mimo tego jesteś tu, to radziłbym ostrożnie się wypowiadać i trzymać raczej konserwatywnych założeń, powiedzmy takich jak te co przedstawiłem powyżej. Mniej się na tym przejedziesz, niż na założeniu, że wszystko jest równe i istnieje braterstwo między JK a (nie znanym mi) Aminem.
Odpowiedz
Artur napisał(a):Eryk, spróbuje to jakoś podzielić, reszta do karczmy
Dzięki
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Odpowiedz
Panie Arturze, proponuję do Karczmy wrzucić cały wątek oprócz pierwszego posta. W drugim niech Pan dopisze, ze wiersz jest naprawdę Jacka i że dywagacje pieniacze są przeniesione. Może będzie szansa na dyskusję o samym wierszu?
Odpowiedz
Ludwik napisał(a):radziłbym ostrożnie się wypowiadać i trzymać raczej konserwatywnych założeń, powiedzmy takich jak te co przedstawiłem powyżej. Mniej się na tym przejedziesz,
No wybacz, ale chyba zapomniałeś, gdzie jest Twoje miejsce. Takie teksty to może pisać administracja. A za groźby możesz dostać ostrzeżenie, więc się nie przejedź, użytkowniku.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Panie Arturze, proponuję do Karczmy wrzucić cały wątek oprócz pierwszego posta. W drugim niech Pan dopisze, ze wiersz jest naprawdę Jacka i że dywagacje pieniacze są przeniesione. Może będzie szansa na dyskusję o samym wierszu?
Jak ja już całość przeczytałem jeszcze raz i odsiewałem? :rotfl:
Ale racja, zastosuje się do Pańskiej wskazówki.
Odpowiedz
"jakiś takiś dudniąco nudzący. takie poetyckie beknięcie ze zgagą."
Odpowiedz
zamocik_23 napisał(a):la mnie jest po prostu jasne, że wyraża On swoją frustrację z ciągłych pomówień
E, może takie pomówienia mogły JK zdenerwować czasem, ale nie frustrować. Miał chyba za dużo dystansu i ważniejsze sprawy na głowie. Już raczej żartuje z ludzi, którzy zaglądali mu do portfela (żeby tylko!), czy aby dobrze wydaje kasę i próbowali go wrobić w udawanie biednego, budzącego litość, schorowanego barda.

Może się mylę, ale w czasie choroby ludzie najbardziej starali się "zawłaszczyć" JK: potrzebuje NASZEJ pomocy, MY mu pomożemy, a jak MY mu pomagamy, to chyba mamy prawo kontrolować?

I tak myślę, że z tego naśmiewa się JK w tym wierszu.
Odpowiedz
Edyta[quote="zamocik_23 napisał(a):la mnie jest po prostu jasne, że wyraża On swoją frustrację z ciągłych pomówień
E, może takie pomówienia mogły JK zdenerwować czasem, ale nie frustrować. Miał chyba za dużo dystansu i ważniejsze sprawy na głowie. Już raczej żartuje z ludzi, którzy zaglądali mu do portfela (żeby tylko!), czy aby dobrze wydaje kasę i próbowali go wrobić w udawanie biednego, budzącego litość, schorowanego barda.

Może się mylę, ale w czasie choroby ludzie najbardziej starali się "zawłaszczyć" JK: potrzebuje NASZEJ pomocy, MY mu pomożemy, a jak MY mu pomagamy, to chyba mamy prawo kontrolować?

I tak myślę, że z tego naśmiewa się JK w tym wierszu.[/quote]
Po co tu piszesz, jak widzisz, że dla Nogaja takie posty to wycieczki osobiste do ocenzurowania?
Odpowiedz
Ludwik napisał(a):Po co tu piszesz
Po pierwsze, nie jesteśmy na tym forum na Ty.

Po drugie, uważam, że to bardzo celna uwaga, która nie doczekała się odpowiedzi. Zginęła w natłoku przepychanek i wycieczek osobistych. Myslę, że tutaj jest właściwe miejsce ku takim rozmowom.
Odpowiedz
Ludwik napisał(a):Nie znaczy to, że wszystkie wiersze JK są idealne i nie wolno im nic zarzucić.
Chwała Bogu!
Ludwik napisał(a):Ale jednak jest ścisły podział i między JK a jakimiś amatorami jest 10 klas różnicy.
A powiedz mi Ludwiku - odpowiedz bazując uzywając kryteriów ścisłego podziału, o którym piszesz - kto napisał taki oto wiersz (podam fragment):

Połamało w rozumie
Myśli lotne, strzeliste
Grzęznę. Wybrnąć nie umiem.
Nie mysleć. Przestać myśleć.

W zmysły - mimo, że zdrowe
Każdym zmysłem sie wkłuwa
Bodzieć smutny lub wrogi
Przestać. Przestać odczuwać.

Słowo, oddech - z wysiłkiem
Tak się zdemontowywać?
Z zaskoczeniem i wstydem
Przestać. Przestać próbować.

Usiłować zapomnieć?
Jak różnicę wytrzymać?
Kontrast taki ogromny
Przestać. Przestać wspominać.

itd, itd. ....

Ludwiku, kto pisał ten wiersz, amator czy profesjonalista? Ile klas różnicy dzieli ten wiersz od np. interwencyjnej poezji Jacka Kaczmarskiego?
Ludwik napisał(a):Jeśli mimo tego jesteś tu, to radziłbym ostrożnie się wypowiadać i trzymać raczej konserwatywnych założeń, powiedzmy takich jak te co przedstawiłem powyżej.
łooo matko. Ale się zrobiło groźnie :o
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Kurwa, taka cenzura, że dupa boli, spierdalamy stąd chyba...
Odpowiedz
Domagam się wyjaśnień, dlaczego moja analiza wiersza została usunięta!
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=81293#81293">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 1293#81293</a><!-- m -->
Odpowiedz
Miejsce mojej analizy jest tutaj, a nie w awanturach. Domagam się przeniesienia go TUTAJ.

Co ma oznaczać Twój link? Że Luter Cie do tego zmusił?
Odpowiedz
Artur napisał(a):Wiersz jest autentyczny.
A na kiego taka informacja, przecież to oczywiste, że jak Luter umieszcza na forum wiersz, to on jest autentyczny. A jaki miałby być!?
Odpowiedz