Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gosiewski i JK
Dzisiaj w salonie politycznym Trójki, około godziny 10:45 puścili "Mury" na życzenie ministra Gosiewskiego. Wybór uargumentował tym, że piosenka jest głosem jego pokolenia i doskonale obrazuje program polityczny jego partii. Skomentowano to tak, że Kaczmarski nie spodziewał się, że te mury w Polsce upadną, a zaraz potem redaktor zapytał o "mury rosnące w komunikacji między członkami koalicji rządzącej".
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
JK napisał(a):Sczezł ustrój, a słowami pieśni
Wciąż okładają się współcześni.
Odpowiedz
Eryk napisał(a):
JK napisał(a):Sczezł ustrój, a słowami pieśni
Wciąż okładają się współcześni
Niewątpliwie, ale właściwie nie ma się czemu dziwić. Przecież nie od dzisiaj jest tak, że
JK napisał(a):Odnosimy się do Norwida,
Nawołujemy Słowackim,
Mickiewicz - codzienna potrawa
(...)
Służą twórczością swą Wieszcze
Może należy się, mimo wszystko, cieszyć, z tego, że i JK staje się - Wieszczem? I śmiało można będzie, mam nadzieję, już niedługo napisać, że
Odnosimy się do Norwida,
Nawołujemy Słowackim,
Kaczmarski - codzienna potrawa
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
michalf napisał(a):Dzisiaj w salonie politycznym Trójki, około godziny 10:45 puścili "Mury" na życzenie ministra Gosiewskiego. Wybór uargumentował tym, że piosenka (...) doskonale obrazuje program polityczny jego partii.
Cytat:Zwalali pomniki i rwali bruk - Ten z nami! Ten przeciw nam!
Kto sam ten nasz najgorszy wróg!
?
Czy może:
Cytat:mury rosły, rosły, rosły
Łańcuch kołysał się u nóg...
Albo:
Cytat:On natchniony i młody był, ich nie policzyłby nikt
On im dodawał pieśnią sił, śpiewał że blisko już świt.
^Tylko to się nie zgadza, braci jest przecież dwóch... :/
Odpowiedz
Ja obstawiam, że chodzi o
Cytat:runą, runą, runą i pogrzebią
Wink chociaż poprawniej byłoby "zawalą, zawalą, zawalą"...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Dobrą wróżbą płynącą z wypowiedzi Gosiewskiego jest to, że uważa Mury za program swojej partii - wszak w tejże pieśni prorokowany jest upadek każdego ruchu; ich bezsensowność, pozorność solidarnych gestów, bezmyślność - oto i Gosiewski & co.

ta-ta-tam
[color=green][size=100] červená nepokojná krev je erbem života [/color][/size]
Odpowiedz
któras partia bodajże PiS właśnie swego czasu Mury uznał za hmm piosenke odpowiednią dla tej partii.

Musze się zgodzić. Mury w tym momencie tylko rosną a jak sie zawalą to pogrzebią ten rząd. Nie wiem czy kiedykolwiek Polska miała tak zawistny, pokrecony i karykaturalny rząd, który skupia się na wywlekaniu brudów z przeszłosci zapominając o własnych. rząd hipokrytów.
Odpowiedz
sodoma napisał(a):któras partia bodajże PiS właśnie swego czasu Mury uznał za hmm piosenke odpowiednią dla tej partii.
Nie do końca, Mury były używane przez PiS w trakcie kampanii parlamentrnej i prezydenckiej w 2005 eoku, ale nigdy nie byly uznane za hymn. Ponadtto były wykonywane bez ostatnie zwrotki napisanej przez JK (a mury rosną, rosną rosną, łańcuch kołysze sie u nóg) tylko z jakmś dopiskiem "nie nie nie umarł dla nas czas i jeszcze tyle serca w nas bo trzeba wierzyć, wierzyć wierzyć..."

Pozdraiwm
Tomek
Odpowiedz
no wlasnie gosiewski zapomnial ze to nie ta piosenkaSmile
a program pisu to tylko ten dopisek:
TRZEBA WIERZYC !!!

pozdrawiam
k
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz
sodoma napisał(a):Nie wiem czy kiedykolwiek Polska miała tak zawistny, pokrecony i karykaturalny rząd, który skupia się na wywlekaniu brudów z przeszłosci zapominając o własnych
A ja odnosze wrażenie, że to chyba już taka nasza narodowa pokręcona przypadłość - tradycja?
Odpowiedz
michalf napisał(a):puścili "Mury" na życzenie ministra Gosiewskiego
michalf napisał(a):Wybór uargumentował tym, że piosenka (..) doskonale obrazuje program polityczny jego partii.
Wygląda na to, że Gosiu miał na myśli tytuł
[i]I pamiętaj - że dana ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie[/i]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości