Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy Jacek Kaczmarski byl samoukiem??
Od pewnego czasu nurtuje mnie wlasnie to pytanie czy JK nauczyl sie sam grac tak pieknie na gitarze czy uczyl sie od kogos a nie moge znalezc tego w zyciorysie.

Podrawiam Smile
Odpowiedz
Był samoukiem. Uczył się również w szkole muzycznej, ale jeśli chodzi o gitarę, z tego co wiem, samouk.
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Wojtek L. napisał(a):Od pewnego czasu nurtuje mnie wlasnie to pytanie czy JK nauczyl sie sam grac tak pieknie na gitarze
Uczył się, jak każdy muzyk, przez całe życie. Ale tak naprawdę, według mnie, szczyt umiejętności i istną wirtuozerię, osiągnął oczywiście w programach Dwie skały czy Mimochodem. Zarówno pod względem instrumentalnym jak i kompozytorskim.
Odpowiedz
Łukasz G. napisał(a):Był samoukiem. Uczył się również w szkole muzycznej, ale jeśli chodzi o gitarę, z tego co wiem, samouk.
A na jakim instrumencie uczyl sie grac w szkole muzycznej?? A co do gitary to chyba masz racje bo jak sie teraz zastanowilem to samo to ze mial odwrotnie struny w gitarze przemawia za tym ze uczyl sie sam.

Pozdrawiam dzieki za podjecie dyskusjiSmile
Odpowiedz
Wojtek L. napisał(a):A na jakim instrumencie uczyl sie grac w szkole muzycznej??
Na fortepianie.
Patrz życiorys
Odpowiedz
Niemożliwym jest dla mojego małego rozumku, żeby ktoś się zupełnie sam nauczył TAK grać na gitarze... :rotfl:
A, tak trochę zmieniając temat, ktoś może wie, na ile "nie lubiłem ćwiczyć gam" było prawdziwe w stosunku do Łapińskiego?
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Odpowiedz
basik napisał(a):A, tak trochę zmieniając temat, ktoś może wie, na ile "nie lubiłem ćwiczyć gam" było prawdziwe w stosunku do Łapińskiego?
Myślę, że mocno prawdziwe. Wszak Zbigniew Łapiński nie poszedł drogą klasycznej edukacji muzycznej, na której monotonne ćwiczenia są na porządku dziennym.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
basik napisał(a):Niemożliwym jest dla mojego małego rozumku, żeby ktoś się zupełnie sam nauczył TAK grać na gitarze...
Oj wierz mi- można... Tyle że do uporu potrzebny jest jeszcze talent i zapał. MI zabrakło chyba wszystkich trzech Big Grin
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
basik napisał(a):Niemożliwym jest dla mojego małego rozumku, żeby ktoś się zupełnie sam nauczył TAK grać na gitarze...
Można Basiu (?), można. Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):Basiu (?),
A i owszem Smile

Jak ja bym chciała mieć upór, talent, zapał i ... gitarę...
Na razie pozostaje mi śpiewanie (według bilskich... nie przytoczę epitetu) przy zmywaniuTongue
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Odpowiedz
W szkole by go raczej TAK grać nie nauczyli. Wink
Tak jak w żadnej szkole, nie nauczyli by Łapińskiego TAK akompaniować na fortepianie.
W obu przypadkach głównym sprawcą był talent. Reszta to warsztat(gdzieś tam go oczywiście trzeba posiąść), ćwiczenie, szeroko rozumiana praca nad własnym warsztatem i publiczne występy. Tej szkoły nic nie zastąpi!
Odpowiedz
Jasne- to kwestia pasjii... Oni ją mieli- to było widać na kilometr Wink
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
Odpowiedz
W przypadku Kaczmara wazne chyba bylo to, ze uczyl sie wczesniej grac na fortepianie, a to wazne przy nauce na nowym instrumencie. Majac muzyczne podstawy mozna uczyc sie na prawie wszystkim.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz