Liczba postów: 82
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Czy oprócz trzech wierszy z Tunelu i "Czytającej list" (z bodaj 1992 r.) nie ma więcej utworów JK inspirowanych Vermeerem?
Drugie pytanie - w ogroooomnym archiwum wywiadów i artykułów na tej stronie znalzłem tylko krótką wypowiedź Jacka o Vermeerze. Czy ktoś mógłby mi wskazać gdzie, jeśli w ogóle, Kaczmar mówi więcej o swoich fascynacjach tym malarzem?
dziękuję z Góry
rudawy
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 08:51 ]
aa! jeszcze jedno. czy istnieje muzyka (na której płycie?) do "Czytającej list" wg. Vermeera?
r.
[color=green][size=100] červená nepokojná krev je erbem života [/color][/size]
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Ale Simonie, cz rudawy, pytał o muzykę autorstwa Kaczmarskiego czy w ogóle muzykę?
[size=75][b][i]Scarabeidae[/i][/b][/size]
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
No widzisz.
[size=75][b][i]Scarabeidae[/i][/b][/size]
Reputacja:
0
Bardzo dziękuję! Nie sprecyzowałem, ale miałem na myśli muzykę Jackową. Poszukuję informacji związanych z Vermerem dla koleżanki, która będzie miała referat na konferencji koło Wrocławia w 50. rocznicę urodzin JK dotyczący m.in. Vermeera u Kaczmara. Ot i.
Jeszcze raz dziękując w pas się kłaniam
rudawy
Reputacja:
0
Pewnie do czasu publikacji okolicznościowo-konferencyjnej nie będę mógł przesłać na stronę, ale jak tylko to pewnikiem kożelanka mi użyczy.
r.
[ Dodano: 10 Styczeń 2007, 10:34 ]
Poza tym jakeś z Wrocławia to możesz zajechać na konferencję 22-23 marca w Wojnowicach na zameczku zapewne. Jak chcesz to dam Ci znać jak tylko się dokładniej wywiem.
Reputacja:
0
Jeśli ktoś mógłby mi podać bibliograficzny adres do "Czytającej list" byłbym bardzo wdzięczny. Nie posiadam "Ale źródła", a nie wiem, czy i gdzie ewentualnie utwór ten był drukowany.
bardzo z Góry dziękuję i pozdrawiam
rudawy
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
"A śpiewak także był sam", Warszawa 1998, s. 327.
Reputacja:
0
Duże Djakuju!
rudawy
[ Dodano: 11 Styczeń 2007, 06:41 ]
A co to za publikacja "A śpiewak także był sam"? Dość pokaźna skoro ten utwór mieści się 327 stronie. W "A źródło wciąż bije" pewnie też jest, tako?
r.
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
rudawy napisał(a):aa! jeszcze jedno. czy istnieje muzyka (na której płycie?) do "Czytającej list" wg. Vermeera?
Na przyszłość polecam: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/piosenki.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... osenki.php</a><!-- m --> - łatwo znajdziesz tu informacje o wszystkich "oryginalnych" (=JK lub Trio) i sporej części pozostałych wersji muzyki czy aranżacji utworów JK.
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]