Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Krajobraz po uczcie" - pomoc w interpretacji
Być może to pytanie jest zbyt banalne, ale jestem umysłem zdecydowanie ścisłym i mam pewne trudności z interpretacją niektórych fragmentów :rumieniec:
Chodzi mi mianowicie o ten:

"Ksiąg nie doczytali nie skończyli pisać
Drukując hymny gorące epistoły
Jakby miały spoić pękniętych ścian rysy
Gryzące pochwały pochwalne gryzmoły"

Symbolem czego są tu pęknięte ściany?
Miszel
Odpowiedz
Wydaje mi się, że pęknięte ściany są odzwierciedleniem Polski (Rzeczypospolitej- jej ustroju i społeczeństwa), okrojonej już przez pierwszy zabór, niestabilnej politycznie.
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
Takie było właśnie moje pierwsze skojarzenie Smile
Miszel
Odpowiedz
Miszel napisał(a):Takie było właśnie moje pierwsze skojarzenie
Czyli było drugie?
Odpowiedz
Simon napisał(a):Czyli było drugie?
Pomyślałem o chorobie ustroju, społeczeństwa i ogólnie fatalnej ówczesnej sytuacji w kraju. Ale potem zacząłem się zastanawiać czy nie chodzi tu przypadkiem o jakąś jedną, konkretną wadę typu wzajemna niechęć i nieufność pomiędzy członkami aparatu władzy.
Miszel
Odpowiedz
Jkub napisał(a):pęknięte ściany są odzwierciedleniem Polski (Rzeczypospolitej- jej ustroju i społeczeństwa),
Spękania, rysy pojawiają sie tam, gdzie CAŁOŚĆ ulega erozji, rozsypce. Polska jako twór państwowy właśnie takowej ulegała i szlachetne, patriotyczne pióra niewiele mogły na to poradzić. Ściany pękały, wkrótce DOM się zawalił.
Miszel napisał(a):Pomyślałem o chorobie ustroju, społeczeństwa i ogólnie fatalnej ówczesnej sytuacji w kraju.
To w zasadzie jest tożsame skojarzenie z powyższymi. Na tę fatalną kondycję państwa złożyło sie więcej czynników, to był proces, nie nagła zapaść.
Odpowiedz
Dołożyłbym do tego "brak konserwacji" - zaniedbania...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Dołożyłbym do tego "brak konserwacji" - zaniedbania...
Jasne, szereg zaniedbań. No, ale o tym to już powinno być dużo podczas lekcji w szkole. Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):
Jkub napisał(a):pęknięte ściany są odzwierciedleniem Polski (Rzeczypospolitej- jej ustroju i społeczeństwa),
Spękania, rysy pojawiają sie tam, gdzie CAŁOŚĆ ulega erozji, rozsypce. Polska jako twór państwowy właśnie takowej ulegała i szlachetne, patriotyczne pióra niewiele mogły na to poradzić. Ściany pękały, wkrótce DOM się zawalił.
Wyliczenie, które przedstawiłem było raczej przykładowe, a nie enumeratywne. Wskazanie Polski na pierwszym miejscu miało oznaczać CAŁOŚĆ Smile
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
A czy zakończenie:

"Nie ogryźli kości
Nie dopili wina
Resztek jedzenia szuka pies pod stołem"

jest swoistym podsumowaniem nieudolności i zaniedbania polskiego społeczeństwa prowadzącym do upadku państwa czy jestem w błędzie?
Miszel
Odpowiedz
Nie jesteś w błędzie. Smile
Odpowiedz
Witam ponownie Smile
Zastanawiam się nad taką rzeczą: czy fragment

"A w stolicy Sejm kończy obrady
Na rękach niesiony uśmiecha się król"

odnosi się do uchwalenia Konstytucji 3 Maja? Jeśli tak to czy odnosi się on również do obrazu Matejki? Bo o ile mi wiadomo na tym obrazie niesiony jest na rękach nie król ale Marszałek Małachowski Wink
Miszel
Odpowiedz