01-06-2007, 05:30 PM
Ostatnio doszed³em do szokuj±cego odkrycia, i¿ w "Rozmowie" ¶piewa nie tylko Kaczmarski! . Kto ¶piewa z pozycji kobiety - Gintrowski?
Rozmowa
|
01-06-2007, 05:30 PM
Ostatnio doszed³em do szokuj±cego odkrycia, i¿ w "Rozmowie" ¶piewa nie tylko Kaczmarski! . Kto ¶piewa z pozycji kobiety - Gintrowski?
01-06-2007, 05:53 PM
Łapiński
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
01-06-2007, 05:54 PM
Zbigniew Łapiński.
01-06-2007, 06:04 PM
Swoją drogą ( do czego chyba nikogo przekonywać nie trzeba ) utwór świetny. A wie może ktoś (może już było na forum) czy sam wiersz napisany jest na podstawie jakiejś prawdziwej korespondencji JK, czy to po prostu taki sposób kompozycji?
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
01-06-2007, 06:10 PM
Bartek.K napisał(a):Swoją drogą ( do czego chyba nikogo przekonywać nie trzeba ) utwór świetny.Kto nie czytał - polecam (nie mogłem się powstrzymać : ) Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
01-06-2007, 06:14 PM
jareq napisał(a):Kto śpiewa z pozycji kobiety - Gintrowski?To powinno być napisane na okładce płyty, względnie w tak zwanej książeczce. Niebezpiecznie jest w tym miejscu przyznawać się do posiadania pirackich nagrań z oficjalnie wydanych albumów A co do samego przypuszczenia - słyszałeś może kiedyś Gintrowskiego, Jarku? :
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
01-06-2007, 06:28 PM
Simon napisał(a):Zbigniew Łapiński.To prawda. Zbigniew Łapiński. :wstyd:
01-06-2007, 06:35 PM
Eryk napisał(a):To prawda. Zbigniew Łapiński.Eryku - ja Cię nie poprawiałem poprzez dopełnienie twojej wypowiedzi. Po prostu pisaliśmy posty w tym samym czasie - Ty byłeś szybszy.
01-06-2007, 07:37 PM
Bartek.K napisał(a):Swoją drogą utwór świetny.Swego czasu słuchałam na okrągło. Teraz mam wielki sentyment do tej piosenki
01-07-2007, 12:56 PM
Szymon napisał(a):To powinno być napisane na okładce płyty, względnie w tak zwanej książeczce. Niebezpiecznie jest w tym miejscu przyznawać się do posiadania pirackich nagrań z oficjalnie wydanych albumówZatem powinno być czy jest, Szymonie? Bo ja u siebie takiej informacji nie widzę i zupełnie nie rozumiem, dlaczego takie pytanie jest od razu przyznawaniem się do czegokolwiek, jak sugerujesz. Może sprawdzisz w swoim, rzecz jasna oficjalnie wydanym albumie?
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
01-07-2007, 01:09 PM
bryce napisał(a):Może sprawdzisz w swoim, rzecz jasna oficjalnie wydanym albumie?Nie ma problemu, Andrzeju. W książeczce dodanej do Syna Marnotrawnego, str. 42 - pod spisem piosenek z płyty Sarmatia jest napisane: Jacek Kaczmarski - śpiew, gitara Zbigniew Łapiński - fortepian, śpiew Pozdrawiam serdecznie!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
01-07-2007, 01:15 PM
Zgoda, wiem, że tak jest, zatem, nic nie insynuując, przyjmijmy, że jareq posiada jedynie płytę CD, na której czarno na popielatym stoi :
ROZMOWA muz. Z. Łapiński
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
01-07-2007, 01:23 PM
Andrzeju, litości! Przecież ja niczego na serio nie insynuowałem, a jeśli kpiłem, to nie z Jarka, tylko zupełnie zczego innego. A swoją drogą - zgodzisz się chyba ze mną, że Jarek mógł to bez żadnego problemu sprawdzić na Stronie, więc Jego pytanie było cokolwiek niepoważne?
[b][i]
01-07-2007, 01:45 PM
Szymonie, miło mi, że się zgadzamy, choć zdaję sobie sprawę, że polemiki z Tobą dla nikogo nie są proste, dlatego kończę już skromny udział w tym wątku, nie wnikając w fakt, że ja jednak "Rozmowę" mam, nie wiedzieć czemu, na całkiem innym albumie...
01-07-2007, 01:53 PM
Szymon napisał(a):Nie ma problemu, Andrzeju. W książeczce dodanej do Syna Marnotrawnego, str. 42 - pod spisem piosenek z płyty SarmatiaJa mam utwór "Rozmowa" na płycie "Wojna postu z karnawałem"...jakaś dziwna ta Wasza dyskusja i jej nie rozumiem...co ma płyta Sarmatia do Rozmowy??
01-07-2007, 01:58 PM
OLI napisał(a):utwór "Rozmowa" na płycie "Wojna postu z karnawałemIstotnie! No to pozostaje mi tylko pośmiać się z samego siebie :rotfl: :rotfl: :rotfl: Przepraszam Was bardzo. Wszystkiemu jest winna, jak powszechnie wiadomo, zbliżająca się sesja zimowa! Pozdrawiam!
[b][i]
01-07-2007, 02:11 PM
Przecież dopiero za miesiąc jest
[ Dodano: 7 Styczeń 2007, 15:11 ] Przynajmniej u mnie
01-07-2007, 02:16 PM
Ja mam pierwszy egzamin 19 bm.
[b][i]
01-07-2007, 02:28 PM
Ja nawet nie wiem
01-07-2007, 03:28 PM
Szczerze mowiac, wierzcie lub nie, myslalem, ze to Lapinski i sam nie wiem dlaczego napisalem Gintrowski
01-27-2007, 10:17 PM
Hmm... Ja trochę pracowałam z "Rozmową"... (Powiedzmy, że na potrzeby szkolne i własnej ambicji) Ale nurtuje mnie jedno- Czy JK śpiewa o sobie, a owa kobieta jest jedynie odbiciem dręczących Go pytań i (być może) wyrzutów? (jak na przykład w "Konfesjonale")? Czy też sam się tłumaczy z zarzutów jakie postawił Mu świat? Jak to jest? Ma ktoś jakiś pomysł? (bo o tym jeszcze rozmowy nie było, mam rację?)
A Ty czcij, co żyje radośnie! A Ty szanuj to, co umiera.
01-27-2007, 10:21 PM
Tak.
01-27-2007, 10:23 PM
Krasny napisał(a):Tak.Odpowiedź niezwykle błyskotliwa Ale pierwsze "tak" czy drugie "tak" ? [ Dodano: 27 Styczeń 2007, 23:25 ] Ups- tp było "tak" na efekt "braku rozmowy"... Sorki
01-27-2007, 10:39 PM
Zadałaś cztery pytania, z których trzy są pytaniami zamkniętymi. Odpowiadam więc: 3 razy tak
01-27-2007, 10:52 PM
Tak- to rzeczywiście wszystko wyjaśnia ...
01-27-2007, 11:20 PM
Krasny napisał(a):Odpowiadam więc: 3 razy takyes, yes, yes ps: nabiłam sobie 50-tego liczonego posta )
01-27-2007, 11:22 PM
Ale wszyscy zgodni- aż miło się czyta I jaka wartka akcja :
01-27-2007, 11:44 PM
No fakt, że nie następił jakiś szczególny zbiorowy wysiłek a Ty skłaniasz się ku którejś jednej z tych dwóch opcji? Nie ma większego znaczenia, czy uznasz, że te zarzuty są z zewnątrz, czy pochodzą od samego JK/PL. To są zdroworozsądkowe, "chłoporobotnicze" zarzuty wobec pana poety i on próbuje na nie odpowiadać, tłumacząc się z czegoś, co nie do końca da się na język takiej codzienności przełożyć.
Charakterystyczny jest tytuł - niby to "Rozmowa", ale właściwie nie sposób mówić o dwustronnej komunikacji. Podmiot liryczny odpowiada na pytania, które rozumie i pewnie sam sobie zadaje. Ale już jego rozmówczyni odpowiedzi nie rozumie. W specyficzny sposób zahacza się o jedno słowo i miast np. dopytywać poetę, co sprawia, że człowiek dąży ku zgubie, mówi: Właśnie, ludzie. Niech pan pomyśli Starczy im prawdziwych przepaści, A najgorsze - jeszcze się przyśni; W cierpieniu - wszyscy są właśni. Pan mówi, że życie to czyściec, A oni pragnęliby baśni. To "Właśnie", podobnie jak tytuł, odbieram jako ironicznie przez autora dodane - żadnego zrozumienia, które by to słówko sugerowało, tam nie ma. To jest trochę zupełnie klasyczny motyw niezrozumienia artysty przez tłum, z tym że miast w Wielkiej Improwizacji, to w ramach quasi-wywiadu o najprostszej filozofii życia. dobranoc
01-28-2007, 12:10 AM
Nie zrozum mnie źle- ja nie chciałam prowadzić tu żadnych debat, ani niczego takiego. Wiem, że znakomita część utworów Mistrza ma jakąś postać dedykowaną (zdarzenie, osobę, etc). Być może istniał jakiś motyw dlaczego JK zaczął sobie odpowiadać na pytania natury czysto atrystycznej...
W utworze podmiot jest uosobieniem czystego indywidualizmu... Niewiedzieć czemu podejmuje dyskusję z drugim bohaterem (tutaj -kobieta) , który jednak nie jest nastawiony na przyjmowanie odpowiedzi, a jedynie na atak i krytykę... Nie przyjmuje do świadomości, że podmiot jego ataków ma jakieś sensowne i logiczne wytłumaczenie tego paradoksalnego położenia, w jakim się znaleźli. Ale Śpiewak- niby osobnik "poza" i "nad" nagle przyznaje: "cholera- ja też jestem przecież człowiekiem; takim jak wy- więc dlaczego się czepiacie?". Ja to widzę tak...
01-28-2007, 07:25 AM
zamocik_23 napisał(a):Czy JK śpiewa o sobie, a owa kobieta jest jedynie odbiciem dręczących Go pytań i wyrzutów? Czy też sam się tłumaczy z zarzutów jakie postawił Mu świat?Jedno drugiego nie wyklucza przecież. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|