01-02-2007, 08:05 PM
"Poezja jako narzedzie walki z nieludzkim systemem w XX w." - taki temat mam na maturze. Jakie wiersze Kaczmarskeigo mi proponujecie?
matura
|
01-02-2007, 08:05 PM
"Poezja jako narzedzie walki z nieludzkim systemem w XX w." - taki temat mam na maturze. Jakie wiersze Kaczmarskeigo mi proponujecie?
01-02-2007, 08:18 PM
Jestem co prawda tylko gościem na tym forum, ale uważam, że jakbyś na samym początku podał przynajmniej trzy tytuły przez Ciebie wybranie, to mógłbyś liczyć na lepszą pomoc. Ja to odbieram jako robota na odwal się i szukanie pomocy na siłę zamiast siąść na 4 literach i zrobić samemu plan, a następnie poddać go dyskusji
01-02-2007, 08:21 PM
tok napisał(a):"Poezja jako narzedzie walki z nieludzkim systemem w XX w." - taki temat mam na maturze. Jakie wiersze Kaczmarskeigo mi proponujecie?Czy Twoja matura jest inspirowana bieżącymi wydarzeniami? Jeśli nie to na początek zaproponowałbym dział "Szkoła" :' Polecałbym też wywiad "Nie walczyłem z ustrojem" ( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/wywiady/1997/nie_walczylem_z_ustrojem.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/wywi ... trojem.php</a><!-- m --> ) Poza tym wypadałoby się trochę orientować w twórczości JK wybierając taki temat :' Jeśli chodzi o utwory proponowałbym zacząć od dyskografii na stronie i przejrzenia tekstów z programów stworzonych przed 1989 rokiem. Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
01-02-2007, 09:55 PM
dzieki za przeniesienie tematu. przeczytałem wywiad, mam wywnioskowac po nim, ze nie znajde wierszy na ten temat?
Mimo wszystko przejrze tą dyskografie sprzed 89' i napisze co mi przyjdzie do głowy, zeby mądrzejsi ode mnie zweryfikowali. Narazie mam jedynie cykl Obław. Nadaje sie? [ Dodano: 2 Styczeń 2007, 23:02 ] Pomyślałem jeszzce o "Przedszkolu", ale czy to jest zgodne z moim tematem, czy to po prostu opis systemu?
01-02-2007, 10:21 PM
Moim zdaniem sam opis, przejaskrawienie, wykpiewanie jest właśnie metodą walki z ustrojem. Można by znaleźć jeszcze utwory, które miały na celu podtrzymanie ducha w narodzie ("Arka Noego").
Jacek Kaczmarski w swych piosenkach raczej nie mówił wprost - zabić Jaruzela. Myślę, że w utworach czasu PRLu generalnie nie znajdziesz takich ciosów zadanych wprost. Trzebaby raczej przypatrzeć się utworom głębiej, zobaczyć, jakie wywoływały reakcje. Wszak poezja miała pobudzać ludzi do działania, myślenia, miała budować ich moralność (zatraconą przez wielu w tym okresie), uświadamiać. To był właśnie ten sposób walki z ustrojem. Sam poeta nie mógł nic zrobić. To jego słuchacze walczyli. ..::Zdravim::.. Tarko
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
01-02-2007, 10:41 PM
przyszły mi na mysl jeszcze "Kasandra" i "Źródło". moze byc?
01-03-2007, 02:07 PM
Kanapka z człowiekiem
Kosmonauci Przedszkole
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie Pod owoców zwieszonych Ciężarem. Mnie zaszkodził łyk godzin, Ale jak tu być zdrowym? Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color] ___________________________ [url=http://www.cienski.pl][b]www.cienski.pl[/b][/url]
01-03-2007, 09:12 PM
Oczywiście Zbro-o-o-o-ja
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size] |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|