Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Okudżawa - Dziewczyna moich marzeń
Polecam przejmujące opowiadanie - wspomnienie "Dziewczyna moich marzeń", które ukazało się dziś w "Gazecie Wyborczej" po raz pierwszy w Polsce, w przekładzie Ireny Lewandowskiej. Okudżawa opowiada o swoim spotkaniu z mamą, po 10 latach rozłąki, który to okres mama przesiedziała w łagrach.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Przeczytałam to opowiadanie - rzeczywiście mni poruszyło. Zwłaszcza, że ostatnio przeczytałam jeszcze "Inny świat"...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
dauri napisał(a):"Dziewczyna moich marzeń", które ukazało się dziś w "Gazecie Wyborczej" po raz pierwszy w Polsce
Nie dam sobie ręki odciąć, ale wydaje mi się, że to opowiadanie jest zawarte w zbiorze ,,Dziewczyna moich marzeń" sprzed kilkunastu lat. Trzeba by to sprawdzić, jak tylko będę w bibliotece to zajrzę.

Pozdrawiam
PG

PS W zbiorze jest to tłumaczenie bodajże Tadeusza Butkiewicza,ale głowy nie dam. Sprawdzałem to 20 minut temu, ale....... w moim wieku pamięć już nie ta. Sad
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
Dzięki, chyba masz rację - a ja zanadto zaufałem Gazecie Wyborczej, gdzie przedstawiono to opowiadanie jako nieznane w Polsce. Ze strony wynika <!-- m --><a class="postlink" href="http://okudzawa.ovh.org/bibliografiapp.html">http://okudzawa.ovh.org/bibliografiapp.html</a><!-- m -->, że opowiadanie to było publikowane we wskazanym przez Ciebie zbiorze (w innym przekładzie), a także w "Metaforze".

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz