Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czego słuchajcie (oprócz Jacka oczywiście)
Rzecz się dzieje kilka tygodni temu: wsiadam do samochodu, włączam Trójkę i co słyszę? Coś fantastycznego! Słucham do końca i dowiaduję się, że to był utwór z płyty:

[Obrazek: Jo-Co_Anna-Maria-Jopek,images_big,13,1786978.jpg]

Zamawiam, przychodzi, włączam, słucham i... czekam. Czekam na ten utwór, który słyszałem w radio. Mina mi rzednie coraz bardziej; na AMJ się nie znam i sama w sobie mnie nie porywa, do smooth jazz cafe zaglądam sporadycznie i zawsze z przypadku... Wreszcie jest! - nr 9. I - niestety - to dopiero Richard Bona spowodował, że włączyłem sobie funkcję repeat Wink
Zwyczajnie padłem ofiarą reklamy - naiwnie liczyłem, że całość będzie taka, jak utwór "Dina Lam".
Utwór polecam, płyty jako całości już nie.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
MacB napisał(a):, płyty jako całości już nie.
nie wiem, jak płyta, ale..okładka ciekawa. Niby nic, a jednak...ciekawa, niestandardow, bez tej dosłonowści tak rażącej w przypadku wydawnictw JK.

[Dodano 21 listopada 2008 o 18:56]
A z płyt godnych polecenia, które ostatnimi czasy miałem przyjemność poznać to:
[Obrazek: Osjan2.jpg]
oraz
[Obrazek: ddd2bc4b890628e2060c3c36ad49615a500x500.jpg]
Obu zespołów chyba przedstawiać nie trzeba. Oba grają folk w wersji uwspółcześnionej, ale nie przesłodzonej czy zbytnio "uładzonej". Oba - na swój sposób - mają własną wizję folkowego brzmienia.
polecam
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
KzWW, a właściwie ich kobiecą część, można posłuchać również tu:

[Obrazek: okladka_gospel.jpg]

A ta płyta OSJAN to jakaś reedycja? Podobnie wyglądała ich pierwsza płyta, nagrana jeszcze z Markiem Jackowskim (pre-Maanam), ale wtedy to były chyba dźwięki bardziej hinduskie niż folk.
Odpowiedz
MacB napisał(a):A ta płyta OSJAN to jakaś reedycja? P
Spojrzę na okładkę i sprawdzę. W każdym razie to są nagrania z lat chyba '70
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):A z płyt godnych polecenia
Zdziwiłeś mnie trochę, ze Osjana słuchasz.No, ale czemu niby nie? Trochę myślałam,ze poszli w zapomnienie.Byłam na ich koncercie na wrocławskiej Politechnice, mam dwa winyle -Księgę Deszczu i Księgę Chmur, tylko adapter posłuszeństwa odmówił.
MacB napisał(a):dźwięki bardziej hinduskie niż folk.
Dźwięki na koncercie były hinduskie, podobnie instrumenty -długo po koncercie rozmawialiśmy z wykonawcami właśnie na ich temat (instrumentów znaczy).Rok był chyba 76'

e.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Dźwięki na koncercie były hinduskie, podobnie instrumenty
Też byłam na ich koncercie, ale w Warszawie w "Buffo" i podobało mi się. Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz
U mnie powrót do korzeni:

[Obrazek: white-album-7.jpg]

Tak mnie p. Piotr Metz natchnął, że ostatnio słucham prawie wyłącznie Bitelsów. Wygrzebałem jego (P. Metza) audycję (wszystkie 4 odcinki) o powstawaniu Białego albumu i - obok tych codziennych pięciominutówek - zachomikowałem korzystając z zasobów, którymi podzielili się inni trójkomaniacy Wink
Na nowo odkryłem, a właściwie dopiero teraz chyba dorosłem do tego utworu - "Revolution No 9" Johna Lennona. Nigdy dotąd nie wysłuchałem tego utworu do końca (a jeśli już, to bez skupienia) i współczuję Harrisonowi, który już tego nie zdąży nadrobić - to naprawdę jest fantastyczne 8 minut! Polecam!
Przedstawiony na zdjęciu egzemplarz nie należy (niestety Wink ) do mnie - ja słucham jedynie reedycji, a o tym "bondowskim" egzemplarzu można między innymi posłuchać w audycji p. Metza - zapraszam do chomika
Odpowiedz
Biały album to moje ulubione i bardzo niedoceniane wydawnictwo Beatlasów. Smile Trafił do mnie razem z kolekcją innych kilkunastu płyt w czasach licealnych i nosi największe ślady zużycia.
A to mój muzyczny zbiór, z którego jestem bardzo dumna:
[Obrazek: Beatlescollectionrev.jpg]
Odpowiedz
A ja słucham: muzyki... nazwijmy ją gitarową (Paco de Lucia - głównie), w tym "Friday Nights in San Francisco", na którym wystąpił on z Al Di Meolą i Johnem McLaughinem, płyty "Recuerdos de la Alhambra" (utwory Francisca Tarregi w wykonaniu Narciso Yepesa) i w ogóle Tarregi, Elektrycznych Gitar, solowych płyt Kuby Sienkiewicza ("Źródło", "Fikcja solo", "Plaga"), trochę Wolnej Grupy Bukowiny, Salonu Niezależnych, Przemysława Gintrowskiego, paru piosenek Andrzeja Garczarka, Macieja Zembatego i J. K. Kelusa, a także Zacieru. Ach, i jeszcze Jacka K., jak mu było... no tak, oczywiście Kleyffa! Smile Poza tym Kultu, Kazika, Roberta Kasprzyckiego i co się tam jeszcze nawinie. Niemniej ostatnio słucham prawie tylko Paco de Lucii ("Live in America", "Siroco") i Wielkiego Tria (właśnie owo "Friday Nights in San Francisco"). I to chyba by było na tyle Smile
Yyyy
Odpowiedz
superxana napisał(a):Ach, i jeszcze Jacka K., jak mu było... no tak, oczywiście
Kurskiego! Big Grin
Odpowiedz
Moje upodobania muzyczne niemal idealnie pokrywają z tym, co wymienił Superxana(zapomniałeś wymienić Bukowiny i Tarregi). Poza tym trochę bluesa, rzadziej jazzu, no i jeszcze wymiatanie Hendrixa.
MacB napisał(a):
superxana napisał(a):Ach, i jeszcze Jacka K., jak mu było... no tak, oczywiście
Kurskiego! Big Grin
Kowalskiego! Czasem ma nawet ostrzejszy język od Kurskiego(Ostatnio przysłuchiwałem się "Dwóm sarmacjom").
http://youtube.com/ProjektTatarak
Odpowiedz
stopawel napisał(a):Tak z ciekawości chciałem zapytać czego słuchacie
pkosela napisał(a):Ło matko! Aleś dał temat... Chyba raczej łatwiej byłoby mi wymienić czego nie słucham
Nie słucham hiphopa i rapa Big Grin
ŻYCIE TO ZBIERANIE PAPIERKÓW ~STORMBRINGER ©
Odpowiedz
Argot napisał(a):zapomniałeś wymienić Bukowiny i Tarregi
Tarregę wymieniłem ("Recuerdos de la Alhambra" - zapomniałem dodać, że w wykonaniu Narciso Yepesa, i parę innych piosenek, choćby "Tango"), a za WGB przepraszam, zapomniałem :wstyd:
stormbringer76 napisał(a):Nie słucham hiphopa i rapa Big Grin
No bo disco polo wymiata! Smile
Yyyy
Odpowiedz
stormbringer76 napisał(a):Nie słucham hiphopa i rapa Big Grin
A ja słucham rapa (albo jakiejś innej onomatopei), ale tylko jednego utworu Big Grin
http://youtube.com/ProjektTatarak
Odpowiedz
Strrrrasznie zagrzebany był ten wątek, a nie chciałem tworzyć nowego.
Przyszło mi do głowy, że warto się podzielić jakimiś odkryciami, odkryciami na nowo i starymi miłościami muzycznymi.
Ja ostatnio przypomniałem sobie tę płytę:
[Obrazek: Lou-Reed-Songs-For-Drella-306003.jpg]
Panowie Reed i Cale nagrali ją w hołdzie Andy'emu Warholowi i jest to kawał doskonałej muzyki (oto próbka). Muszę się pochwalić, że na "jebaju" udało mi się zdobyć to na winylu, co - wg informacji, jaką otrzymałem u jednego z większych dystrybutorów płyt winylowych w Polsce - było niemożliwe, bo płyta taka na winylu nie wyszła. A propos winyli - znów to samo - szok i niedowierzanie Smile
Odpowiedz
Ostatnio naszło mnie na muzykę przedwojenną, min. Adam Aston:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=ajlvRyliLAw">http://www.youtube.com/watch?v=ajlvRyliLAw</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=z2VSR_4xFp0">http://www.youtube.com/watch?v=z2VSR_4xFp0</a><!-- m -->
"Drobiazgi niepotrzebne ratuj, Kiedyś je dziecku swemu dasz. Przydadzą się przyszłemu światu..."
Odpowiedz
Słucham właśnie mirror 3 tego wydawnictwa:

[Obrazek: kasabian1.jpg]

Bardzo ciekawa sprawa. Może zbyt momentami zaciąga grupą "The Doors", ale zespół godny polecenia. Do obejrzenia na tegorocznym open'erze.
Odpowiedz
A co powiecie na takie brzmienie?
Do głosu już się przyzwyczailiśmy, ale to nowoczesne brzmienie!
"Najstarsza starowinka" sceny rockowej, najmłodszy syn legendy reggae, soulowa panna, która mogłaby być wnuczką lidera, nowy guru muzyki hinduskiej, który urodził się w czasie, gdy George Harrison sięgnął po sitar, a wszyscy oni w towarzystwie niekwestionowanej ikony muzyki pop.
Bardzo ciekawy projekt*.

Polecam!

------
* pani dr Kłosińska zbeształa ostatnio to słowo, ale w tym przypadku najbardziej mi pasuje.
Odpowiedz
Ja tam ostatnio słuchałem i słucham Boney M :))) Rewelacyjni są:)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
A ja z wielką przyjemnością katowałem ostatnio Koty za płoty zespołu Tropicale Thaitii Granda Banda :)
Odpowiedz