Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pieśń o hufcu
coś mi świta, że kiedyś gdzieś przewinął się ten temat,ale nie mogę go znaleźć w czeluściach forum...

Otóż chodzi mi o "Pieśń o hufcu". Czy ktoś byłby w stanie określić, jaka była inspiracja do napisania tej piosenki?

Czy chodzi o wizytę papieża w komunistycznej Polsce w 1983?
Nie dla wiwatów człowiekowi dłonie
Nie dla nagrody przykazania boże
Odpowiedz
Tak, w jednej z zapowiedzi do tej piosenki Jacek sam o tym mówi. Smile
Odpowiedz
na stronie nie ma tej zapowiedzi, czy ktoś może dysponuje jej zapisem,albo nagranem?

Jacek wspomina tylko jednym zdaniem o tej inspiracji, czy może rozwija temat?
Odpowiedz
Potrzebujesz materialnego dowodu? Smile
Odpowiedz
Nie, chciałam wiedzieć, czy Jacek rozwija jakoś problem, może coś jeszcze ciekawego mówi na ten temat? Czasem jego zapowiedzi są rozbudowane i przytaczają jakieś ciekawe historie, osoby, czy tłumaczą użycie np. konkretnych słów w danej piosence.

A w tym przypadku?
Odpowiedz
Mam to gdzieś na kasecie starej jak świat.
Z tego co pamiętam to jest jedno, może dwa zdania. Więc nie ma tam opowieści.
Odpowiedz
.......................
Odpowiedz
Simon napisał(a):Mam to gdzieś na kasecie starej jak świat.
Z tego co pamiętam to jest jedno, może dwa zdania. Więc nie ma tam opowieści.
Ja to też kiedyś słyszałem i chwilowo nie mogę znaleźć Wink
O ile pamiętam to było po prostu: "Piosenka powstała po wizycie papieża w Polsce w 1983 roku"

BTW w książeczce do Suplementu jest:
Nieco mniej monumentalne wydawnictwo napisał(a):[...] wreszcie Pieśń o hufcu będąca refleksją po pielgrzymce Jana Pawła II do kraju w 1983 roku
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):O ile pamiętam to było po prostu: "Piosenka powstała po wizycie papieża w Polsce w 1983 roku"
A konkretnie : "Pieśń o hufcu"- piosenka napisana w czerwcu tego roku po wizycie papieża w Polsce.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
bryce napisał(a):A konkretnie : "Pieśń o hufcu"- piosenka napisana w czerwcu tego roku po wizycie papieża w Polsce.
O właśnie Big Grin
Ale nie słuchałem tamtej wersji od kiedy mam Suplement (tj, od dość dawna) :]

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
zdaje sie, ze nawet w książeczce od Suplementu jest wzmianka o tym Wink A jeżeli nie to na starym ftp (przynajmniej, do nowego nie mam dostępu Sad ) była ta zapowiedź
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):zdaje sie, ze nawet w książeczce od Suplementu jest wzmianka o tym Wink
Zdaje się nawet, że już o tym wspominałem Wink

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Niewatpliwie wizyta z 1983 r. Papieza-Polaka, jak i kazda nastepna, wnosila wiare, nadzieje i odwage. Ogromne tlumy wiernych dawaly przekonanie ze opozycjonistow w PRL bylo wielu. Pielgrzymka papieza stwarzala szanse na autentyczne porozumienie narodowe. Wykorzystujac te „chwile wolnosci”, tlum wiernych w Warszawie spod miejsca noclegu Jana Pawla II przeszedl Krakowskim Przedmiesciem i Nowym Swiatem, skandujac: „Chodzcie z nami, dzis nie bija”.
Muszyńska Jolanta, Osiak Aneta, Wojtera Dorota , „Obraz codzienności w prasie stanu wojennego: Gdańsk, Kraków, Warszawa”, wyd. Trio, 2006
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
I podobne.

Cytat:Wkrótce - 16 czerwca doczekaliśmy się Ojca Świętego w Polsce. Witały go miliony ludzi, w tym tysiące studentów. Można ich było łatwo odróżnić. To właśnie sektor studencki na Błoniach Studenckich pokryty był lasem transparentów, flag, chorągiewek i emblematów. Napisy bardzo różne i ciepłe, a największy z nich- „Studenci z Miasteczka witają Papieża”. Nie zabrakło oczywiście transparentów NZS-u. Zgodnie z oczekiwaniami po zakończeniu Mszy, tysiące manifestantów zbierały się na wysokości Alei koło Cracovii. Z gardeł wydał się okrzyk „Chodźcie z nami dzisiaj nie biją” i uformowała się wspaniała procesja.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Ja tak mi się zdaje taż mam tą na kasacie. Jeśli odkopie je w swoim archiwum to może wrzuce na youtube.
Odpowiedz
Wiecie może kto napisał tą pieśń?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości