Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Temat pasuję zarówno tutaj jak i do Inspiracji hisorycznych, ale zdecydowałam się umieścić go tutaj. Temat mojej prezentacji maturalnej jest właśnie:Inspiracje historyczne i literackie w poezji JK. Ja uściśliłam ten temat do postaci: Postacie literackie i historyczne doby antyku jako inspiracje w poezji JK. Wybrałam sobie do przedstawienia 6 utworów: Bluess Odyssa, Lot Ikara, Kołysanka dla Kleopatry, Lekcja historii klsycznej, Prometeusz bredzi oraz Kara Barabasza. Mam jeden problem. Poloniści kazali przygotować nam już na styczeń bibliografię z pełną listę literatury podmiotu i przedmiotu. Jednak nie mogę nigdzie znaleźć opracowania, które traktowałoby o moich wierszach... Szukałam już w różnych bibliotekach, nie wyłączając uniwersyteckiej w Gdańsku i ... nic... Nauczycielka twierdzi, ze nie mogę zinterpretować ich tylko i wyłącznie sama, więc pojawił się problem. Może ktoś z forumowiczów podsunął mi jakiś tytuł??
Z góry dzięki
"
"Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!"
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
bastet napisał(a):Prometeusz bredzi Chyba jednak Petroniusz
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
bastet napisał(a):Temat pasuję zarówno tutaj jak i do Inspiracji hisorycznych, ale zdecydowałam się umieścić go tutaj. Temat mojej prezentacji maturalnej jest właśnie:Inspiracje historyczne i literackie w poezji JK. A ja uważam, ze pasuje bardziej do szkoły więc przesuwam.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
bastet napisał(a):nie mogę nigdzie znaleźć opracowania, które traktowałoby o moich wierszach... Nie ma opracowac jako takich. Nie wydano "Opracowań wierszy Jacka Kaczmarskiego".
Możesz wpisać jako pozycje bibliograficzne dwie przedmowy do dwóch wydań antologii, możesz wpisać wydany doktorat Krzysztofa Gajdy, możesz wreszcie podac adres tej strony - rzetelne strony internetowe też stanowią źródło wiedzy. Tym bardziej, że tu się właśnie rozprawia często o konkretnym utworze, a nawet o konkretnym fragmencie danego utworu.
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
A ja mam wątpliwości co do "Bluesa Odyssa". Wiersz wcale nie traktuje o Odyseuszu, jest w nim ledwie parę nawiązań. Możnaby to ewentualnie nagiąć pod wykorzystanie postaci mitologicznej do przedstawienia postaci współczesnej, ale nie wiem czy to podejdzie pod Twój temat. Jeśli chcesz mówić o postaci Odyseusza u Jacka Kaczmarskiego, skorzystaj lepiej z "Powtórki z Odysei".
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Reputacja:
0
Przepraszam moja pomyłka, oczywiście Petroniusz
Co do Bluess Odyssa, to wydaje mi się, że ten utwór jednak pasuje do tematu. Brzmi on przecież: inspiracje historyczne i lterackie w poezji etc. Postać Odyseusza w tym wierszu jest inspiracją, choć nie umiem powiedzieć czy porównanie to nasunęło się samemu JK czy zosatało użyte przez mężczyznę. który jest pierwowzorem lumpa. Bardzo lubię ten wiersz, jest jednym z moich ulubionych i zależy mi na ujęciu go w temacie. Myślę, że takie ujęcie motywu Odysa jest bardzo intrygujące i można je bardzo ciekawie omówić.
Link do tej strony i tak zamierzałam w bibliografii podać. Nie wiem tylko czy ma on się odnosić do strony czy konkretnego tematu na forum lub innej części wortalu?
"
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
bastet napisał(a):Ja uściśliłam ten temat do postaci: Postacie literackie i historyczne doby antyku jako inspiracje w poezji JK. bastet napisał(a):Kara Barabasza Barabasz to antyk? :o . Trochę ryzykowne. Lepiej zamień na Starość Owidiusza...
bastet napisał(a):Link do tej strony i tak zamierzałam w bibliografii podać. Nie wiem tylko czy ma on się odnosić do strony czy konkretnego tematu na forum lub innej części wortalu? Wg mnie do strony. Ona jest głównym źrodłem informacji.Konkretne na niej miejsce, jest mniej istotne.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Wg mnie do strony. Ona jest głównym źrodłem informacji.Konkretne na niej miejsce, jest mniej istotne. Ja się dowiedziałem od polonistki, że raczej konkretny artykuł/wywiad/wypowiedz etc
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Reputacja:
0
fizol napisał(a):Ja się dowiedziałem od polonistki, że raczej konkretny artykuł/wywiad/wypowiedz etc Ale bastet chodziło o interpretacje a do tych raczej trudno podawać linki np. do forum. Np. forumowicz fizol powiedział, że...itd.  . Nawet jak na prezentację maturalną to trochę niepoważne
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
bastet napisał(a):Nie wiem tylko czy ma on się odnosić do strony czy konkretnego tematu na forum lub innej części wortalu? No jeśli znajdzie coś w artykułach ze strony (czy innych podobnych materiałach) no to poda link/dane tego artykułu, a co do forum to racja, nie ma sensu podawać "XY" powiedział tylko jako źródło podać forum
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Barabasz to antyk? :o W antyk wlicza się wszystkie osiągnięcia Starożytnej Grecji i Rzymu oraz Nowy i Stary Testament.Więc Barabasz jako postać z Biblii pasuje do antyku jakoże Biblia nie ma bezpośredniego przydizału do epoki literackiej np. średniowiecza umownie zalicza sie ją do antyku
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Reputacja:
0
Zgoda, ale w zestawie podanych utworów Barabasz mi nie pasuje. Biblia to jednak inna bajka. Takie mam subiektywne odczucie. No ale to autorka prezentacji decyduje  .
Reputacja:
0
Według mnie można Barabasza pod antyk podpiąć... Zresztą zawsze mogę nazwać temat "Postacie historyczne i literackie epoki starożytnej ..." lub podobnie. To konkretne słówko nie stanowi dla mnie problemu.
Jeśli chodzi o link do forum, to najodpowiedniejsze byłoby raczej skierowanie do konkretnego tematu, a nie wypowiedzi. Z drugiej strony na ile poważnie egzaminatorzy potraktują mimo wszystko amatorskie rozważania na temat danego utworu przez fanów poety ??
Gdybym z kolei podała link do całej strony, to mogliby odrzucić to z powodu chociażby niechęci do przeglądania tematu po temacie lub artykułu jeden po drugim...
A jakieś pozycje książkowe?? Znajdę cokolwiek??
Najchętniej sama zinterpretowałabym te utwory, opowiedziała jak sama je odbieram, lecz coraz bardziej dochodzę do wniosku, że racje miał jednak Kafka...
"
Reputacja:
0
bastet napisał(a):Najchętniej sama zinterpretowałabym te utwory, opowiedziała jak sama je odbieram Więc zrób to! Do interpretacji źródeł nie potrzebujesz. A chyba liczy sie to co masz sama do powiedzenia na ten temat? Ewentualnie możesz podeprzeć się książką Gajdy. Poczytaj też, co sam J.K. ma do powiedzenia na temat swoich utworów. Znajdziesz to w panelu każdego utworu na tej stronie w zakładce Jacek o utworze. Podaje Ci link przykładowy do utworu Kasandra:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/k/kasandra.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... sandra.php</a><!-- m -->
Reputacja:
0
bastet napisał(a):Jeśli chodzi o link do forum, to najodpowiedniejsze byłoby raczej skierowanie do konkretnego tematu, a nie wypowiedzi. Błędne założenie. Adres strony jest adresem bibliograficznym, tak jak każdy opis książki. Magistrant czy doktorant powołując się na jakiś pogląd wyrażony w danej książce - podaje ją jako źródło w odpowiedniej informacji bibliograficznej. Natomiast konkretna stronę, na której znalazło się wykorzystane zdanie, akapit itp. może uwzględnić w przypisie, na dole strony lub na końcu rozdziału.
Reasumując - możesz podać adres STRONY jako pozycję bibliograficzną.
bastet napisał(a):Z drugiej strony na ile poważnie egzaminatorzy potraktują mimo wszystko amatorskie rozważania na temat danego utworu przez fanów poety Znam legion belfrów, którym jest to najzupełniej obojętne. Znam przypadki uczniów, którzy wpisywali całkowicie zmyślone książki wyimaginowanych autorów. I nikt w komisji nie zwrócił na to uwagi.
Poza tym - z całym szacunkiem dla słowa drukowanego - na tej stronie znajdziesz niekiedy wypowiedzi daleko bardziej dogłębne, merytorycznie bogate, ciekawe - niż w dostępnych (pomijam doktorat Krzysztofa Gajdy) pozycjach. Tak po prawdzie - to nie znajdziesz nigdzie oczekiwanych przez Ciebie - jak widzę... - GOTOWCÓW. Są podręczniki, gdzie wzmiankuje się o Jacku. Są artykuły prasowe, wywiady, nawet w dużej ilości. Ale nie znajdziesz tam OPRACOWAŃ. Niestety, trzeba się trochę zaangażować.
Reputacja:
0
Gdybym chciała mieć gotowca, to wybrałabym inny temat, coś przeżartego na wszystkie strony, jak chociażby ideał kobiety etc. Jak już powiedziałam, najchętniej odrzuciłabym wszystkie tzw.opracowania i całą literaturę... Po prostu moja polonistka zażyczyła sobie wyraźnie obecnosci takowych pozycji, więc szukam. I nie uważam tego za pójście na łatwiznę.
Miałam nadzieję, że może ktoś zna tytuł, który nie figuruje jeszcze w zbiorach bibliotecznych... Właściwie to szkoda, że poezja JK nie jest jeszcze wciąż tak doceniania jak innych poetów XXwiecznych... Dziękuje za wszystkie pomocne posty, zgodnie z radą umieszczę w bibliografii adres strony oraz książkę pana Gajdy.
P.s. Co jak co, ale jeśli chodzi o utwory JK jestem zaangażowana i to nie mało... cóż...
"
Reputacja:
0
Jeszcze jedna rada: zajrzyj koniecznie tutaj - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/index.php</a><!-- m -->
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
witam wszystkich,
ja równie¿ jestem tegorocznym maturzyst±,
moj temat prawie taki sam
"motywy literackie w tworczosci JK"
tez wybralem ten temat, bo on zyje, wiekszosc ludzi niemal osobi¶cie zna Jacka,
a nie s± to "motywy maryjne......"
mam nadzieje ze pomo¿ecie mi rozwiaæ niektóre moje watpliwosci,
a ja swoje spostrze¿enia rowniez tutaj zamieszcze.
pozdrawiam,
ps, ladne macie emotki
forum o wszystkim i dla wszystkich -
<!-- m --><a class="postlink" href="http://oWszystkim.pl">http://oWszystkim.pl</a><!-- m -->
Reputacja:
0
Hadziaj napisał(a):wiekszosc ludzi niemal osobiście zna Jacka, Czego to się człowiek nie dowiaduje.
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
nie wiem czy teraz można Go osobiście znać
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
bastet napisał(a):Postać Odyseusza w tym wierszu jest inspiracją Nie. Inspiracją jest mężczyzna spotkany w pociągu. Lump zainspirował Kaczmarskiego do napisania piosenki z użyciem metafory Odyseusza.
bastet napisał(a):mężczyznę. który jest pierwowzorem lumpa
To nie jest żaden pierwowzór!
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
stopawel napisał(a):nie wiem czy teraz można Go osobiście znać Można, tylko podobno korzystanie z forum jest "tam" utrudnione... Nie wiem, ale to pewnie kwestia kiepskiego serwera...
PS. P, MSPANC
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Nie wiem, ale to pewnie kwestia kiepskiego serwera.. złożyliby się na nowy!
Liczba postów: 349
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Błędne założenie. Adres strony jest adresem bibliograficznym, tak jak każdy opis książki. Magistrant czy doktorant powołując się na jakiś pogląd wyrażony w danej książce - podaje ją jako źródło w odpowiedniej informacji bibliograficznej. Natomiast konkretna stronę, na której znalazło się wykorzystane zdanie, akapit itp. może uwzględnić w przypisie, na dole strony lub na końcu rozdziału.
Reasumując - możesz podać adres STRONY jako pozycję bibliograficzną. Dokladnie tak - w wiekszosci przypadkow wystarczy podac adres strony, date ostatniej aktualizacji oraz date dostepu. W przypadku cytowania konkretnego artykulu zamieszczonego na stronie - rowniez tytul oraz autora.
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
radziu_88 napisał(a):W antyk wlicza się wszystkie osiągnięcia Starożytnej Grecji i Rzymu oraz Nowy i Stary Testament Ciekawa teoria. Rozumiem, że taki, dajmy na to, Epos o Gilgameszu albo Wielka Piramida Cheopsa już do antyku nie należą?
Co do meritum, to moje zdanie jest następujące: jeśli tworzysz, bastet, bibliografię do prezentacji maturalnej (która przecież nie jest pracą pisemną!) to wystarczy, że wymienisz w niej adres tej Witryny - tj. <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w -->. Jeśli odwołasz się do jakiegoś wywiadu czy też artykułu tutaj zamieszczonego to z uwagi na charakter i cel tej bibliografii nie musisz podawać źródła. Zresztą, znając konserwatyzm niektórych nauczycieli, ja bym w ogóle nie ryzykował podawania adresu strony w tym spisie pozycji, z których korzystałaś, układając swoją prezentację.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Co do meritum, to moje zdanie jest następujące: jeśli tworzysz, bastet, bibliografię do prezentacji maturalnej (która przecież nie jest pracą pisemną!) to wystarczy, że wymienisz w niej adres tej Witryny - tj. <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w -->. Jeśli odwołasz się do jakiegoś wywiadu czy też artykułu tutaj zamieszczonego to z uwagi na charakter i cel tej bibliografii nie musisz podawać źródła. Zresztą, znając konserwatyzm niektórych nauczycieli, ja bym w ogóle nie ryzykował podawania adresu strony w tym spisie pozycji, z których korzystałaś, układając swoją prezentację. Dla ścisłóści "zasoby inernetu" BARDZO ŻADKO uznawane są za źródło więc lepiej ich nie podawać  Na maturze się przyczepią ale przepuszczą, potem niekoniecznie
Yet we lost though, again...
Reputacja:
0
Jkub napisał(a):Dla ścisłóści "zasoby inernetu" BARDZO ŻADKO uznawane są za źródło więc lepiej ich nie podawać Na maturze się przyczepią ale przepuszczą, potem niekoniecznie Bzdura. Robię niekiedy korekty prac magisterskich i doktorskich - takie adresy to już standard bibliograficzny.
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Tyle, że bibliografia oddawana nauczycielowi przed prezentacją maturalną ma się do jakiejkolwiek pracy dyplomowej jak pięść do nosa.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Zgoda.
Odnosiłem się do postawionej tezy:
Jkub napisał(a):"zasoby inernetu" BARDZO ŻADKO (sic!) uznawane są za źródło Jkub napisał(a):Na maturze (...) przepuszczą, potem niekoniecznie
Liczba postów: 237
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Bzdura. Robię niekiedy korekty prac magisterskich i doktorskich - takie adresy to już standard bibliograficzny. Niemniej jednak jest to tylko dodatek, często o niższej wartosc,i i nie stanowi on podstawy bibliografi (dlatego napisalem żadko). Chyba, że spospotkałeś się z pracą w całości opartą o internet.
Yet we lost though, again...
|