Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
Nie wiem, czy trzeba było cały nowy temat zakładać - jeżeli nie, to proszę Najwyższą Administrację o przeprowadzkę.
Oto co następuje:
jak wiadomo K. M. Sieniawski wydał jeno dwa tomy wierszy: "Serce transkontynentalne" i "Erotikon". Sporo jego utworów zostało jednakowoż ogłoszonych w czasopismach, do których zapewne teraz ciężko się dostać (np numery "Poezji" czy "Kultury" z lat 1976-85).
Wpadła mi w ręce Antologia poezji polskiej "Od Staffa do Wojaczka" tom 2 i znalazłem tam kilka wierszy Sieniawskiego, które nie znalazły się w tomikach, były natomiast drukowane w wymienionych wyżej periodykach.
Nie wiem, czy to coś nowego (zaraz mnie skrzyczą ludzie, że Amerykę odkryłem : ), dlatego pytam: czy znacie takie wiersze K.M.S jak: "Retoryka", "Wiedza", "Heine" czy też "Wojna"? A jeżeli tak, to co z resztą rozproszonej twórczości poety?
Pozdrawiam,
Adam
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Nie znamy. Przynajmniej ja nie znam :rotfl:
Trzeba w siebie wierzyć, i wolę marzeń w czyn zmienić.
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Adam_Leszek napisał(a):czy też "Wojna"? Czy to nie ta "Wojna" z nieoficjalnego Raportu??
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
W "naszej Chomiczówce"
http://www.chomiczowka.iq.pl/index.php?m...sieniawski
jest kilkadziesiąt bardzo wczesnych wierszy Krzysztofa Marii Sieniawskiego. Są też ich rękopisy, trochę pisanych przez Niego listów i zdjęć z własnoręcznymi opisami.
Pozdrawiam.
Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Te utwory rzeczywiście nie doczekały się druku w formie tomu poetyckiego. Można jeszcze dodać, że wiersz "Wiedza" śpiewany jest przez Czerwonego Tulipana pt. "Mądrość, a ja jej nie rozumiem...". Brzozowski spotkał się przed laty z tym wierszem, śpiewanym przez Magdę Żuk, spodobał mu się tekst, napisał więc własną muzykę i tak już pioseneczka została. Można jej posłuchać choćby na płycie Czerwonego z pomatonowskiej serii "Złota kolekcja".
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Kamil napisał(a):Można jej posłuchać choćby na płycie Czerwonego z pomatonowskiej serii "Złota kolekcja". Swoje miejsce w dyskografii ma na płycie "A jednak po nas coś zostanie..."
Ale o ważności tego utworu dla zespołu (lub redaktorstwa) może świadczyć rzeczywiście umieszczenie na składance.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Reputacja:
0
Ale wiersz o numerze 71, to raczej gafa...
Cytat: Strona 1 - Lista wierszy (70)
Wszystko co mi się zdarzy
Krzysztof Maria Sieniawski
Wszystko, co mi się zdarzy
Żłobi ślad w mojej twarzy -
A mnie się przecież wciąż marzy
Twarz inna niż ta, którą mam.
Więc nie unikam masarzy -
Daję się krajać i prażyć,
By z twarzy stworzyć ołtarzyk,
Przed którym ukląkłbym sam.
Dobry jest każdy sposób,
By się odmienić ukradkiem
Jeśli własnego losu
Już muszę
Koronnym być świadkiem.
Źródło: <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/">www.kaczmarski.art.pl/forum/</a><!-- w -->
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):Ale wiersz o numerze 71, to raczej gafa... Podobnie jak "Psalm o chlebie III", który tak naprawdę jest fragmentem tekstu Tadeusza Nowaka.
Reputacja:
0
Bardzo dziękuję za wskazanie ewidentnych błędów. Natychmiast poprawiłem. Włożyłem sporo pracy w przygotowanie tej prezentacji dlatego zależy mi na tym, żeby była w miarę poprawna merytorycznie.
A wskazane błędy to wynik mojej ignorancji niestety. Przepraszam, liczę na dalszą pomoc.
Pozdrawiam.
Reputacja:
0
TUTAJ masz jeszcze 2 teskty KMS dedykowane Gintrowskiemu.
A Pani jest Bovary, a nie Bovery, choć taki tytuł miała piosenka na winylu Requiem.
Reputacja:
0
Poza tym w tomiku serce transkontynentalne jest jeszcze jedna, czwarta, strofa Pani B. :
Cytat:Jeszcze za innym czasem pościg
jeden gest czuły - jeden znak
... tylko skradzione dni młodości -
już tylko serce - martwy ptak...
Tekst A jednak... nie jest KMS, tylko Żmijewskiego.
Jesłi chodzi o wiersz Przyjaciele..., to najprawdopodobniej są to dwa teksty, kóre połączył Gintrowski, więcej TUTAJ.
W Na marne są 2 literówki:
Nnie ma królestwa z bajki,
nie ma cz ardziejów,
Tetmajerowi:
A wtych lasach, tych smarkowych ,atry płoną wciąż
zaraz będzie tu przejeżdżał jakiś wielki mąż -
brać zb ujecka się szykuje i czeka na łup
w górze sępy już kołują - będzie świeży trup.
Polnez:
Młodie rzy
Białe Gołębie:
hej - do ciebie - przez swiat poleciała
i usiadła koło okiennicy.
Ubogi:
gdzie duszę ogarnia mi pożar -
lecz on zaraz gaśnie ulewą zniszczony
ja dalej przez zycie brnę - w błocie -
Dzisiaj Feluś znów stawia najhojniej:
zje rzony
Tak spokojnie:
Depczemy w sobie ostre krzaki je rzyn
Bardzo dziękuję Ci za wrzucenie tekstów, których wcześniej nie znałem, właśnie przygotowuję je sobie do wydrukowania. :poklon: :poklon: :poklon:
Ciekawostką jest Chades w rękopisie W ciemnej odchalni Hadesu.
Reputacja:
0
Torrentius - jesteś wielki (czy raczej: jesteście, bo widzę Was na zdjęciu dwoje), dziękuję. Tyle błędów narobiłem przy przepisywaniu, że aż dziwne skąd mogłem wiedzieć że 'H' a nie 'Ch' w tym Hadesie? No skąd? Małżonka się uparła, że tak ma być i już.
Zastanawiam się co zrobić z rękopisami i zdjęciami. Chyba najlepsze byłoby jakieś muzeum albo archiwum. Poradzicie jakie? Chodzi mi o to, żeby materiały były dostępne dla ludzi, a nie żeby utknęły na lata w jakiejś urzędniczej szufladzie czy szafie.
"Piosenka o nieograniczonych możliwościach" jest piękna i nawet ja ją rozumiem.
Tak przy okazji: ta kołysanka z "antywróbelkami" jest zabroniona? Jeżeli nie to może ktoś podeśle jak ma, byłbym ciekaw ( http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewt...=39&t=7112)
Pozdrawiam.
Reputacja:
0
avc napisał(a):Torrentius - jesteś wielki (czy raczej: jesteście, bo widzę Was na zdjęciu dwoje), dziękuję. Tyle błędów narobiłem przy przepisywaniu, że aż dziwne skąd mogłem wiedzieć że 'H' a nie 'Ch' w tym Hadesie? No skąd? Małżonka się uparła, że tak ma być i już. Dołączając avatar uż. Basik (na zdjęciu po prawej) jest nas czworo. :rotfl: avc napisał(a):Tak przy okazji: ta kołysanka z "antywróbelkami" jest zabroniona? W jakim sensie zabroniona? Próbowałem kiedyś ustalić kto to może mieć, ale niestety bez skutku.
Reputacja:
0
Torrentius napisał(a):... jest nas czworo... Dwoi mi się w oczach a powinno czworzyć (?) - czy jakoś tak.
Jest takie pytanie: co się porobiło, że kołysać się zaczęło tak nagle osobno i tak bardzo inaczej. Moim zdaniem chyba już czas żeby kołysały obok siebie, w końcu obie są ważne. Parafrazując słowa Mistrza:
Choć "bracia" - a jednak dwa pokolenia. Które bardziej tragiczne - czas pokaże.
Pozdrawiam.
|