Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kabaret "Potem" i JK
Witam,
jako, że od kilku dobrych lat jestem wielkim fanem kabaretu "Potem" posiadam znakomitą większość ich programów z komputerze, ale dopiero niedawno natknąłem się na program "Teatrzyk zielona gęś", a w nim znalazłem taki fragment.
fragment Piosenki o przedmiotach codziennego użytku: durszlak napisał(a):Wyrwij zębami z muru hak
ten hak nocą ponurą
Oczywiście na nutę "Murów".
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz
Również w skeczu akademik Kabaretu Moralnego Niepokoju mama wręczając synowi pieniądze, wygłasza znaną forumowiczom przestrogę...
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
Bartek.K napisał(a):jako, że od kilku dobrych lat jestem wielkim fanem kabaretu "Potem"
Gdyby takich osób było więcej, to polecam wywiad z Sikorą i Laskowikiem o ich nowym programie kaberetowym "O`pyra za trzy grosze + VAT". <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nadwarcie.pl/index.php?page=08_04">http://www.nadwarcie.pl/index.php?page=08_04</a><!-- m -->

Z góry przepraszam za :offtopic:, ale myślę, że warto, żeby więcej osób zajrzało do wywiadu.

Pozdrawiam
Paweł Gawliczek
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
Jeśli potraktować ten temat jako "parafrazy JK" (myślę że jest to dobry pomysł na zmianę nazwy topicu i umożliwienie mu dalszego rozwoju - obecny posiada dosyć wąski "obszar zagadnienia" Wink ), to przypomina mi się okładka komiksu "Gigant" (nie wiem jak to jest dzisiaj, ale kiedyś był to zbiór kilku dłuższych historii obrazkowych z przygodami sztandarowych postaci Disneya - Kaczora Donalda, Myszki Miki, etc.), którą parę lat temu widziałem w kiosku. Otóż ów tomik nazywał się "A szczury runą" Big Grin

pkosela ---> dzięki za info, znalazłem w wyszukiwarce Smile i parafrazy też są Wink
[i]Sprawa ze mną - jak kraj ten stara
I jak zwykle on - byle jaka[/i]
Odpowiedz
Gdzieś w czeluściach forum jest także temat o komiksach Wink
W Disneyowskich było więcej cytatów z JK, a i w Asterixie się jeden(?) znalazł Smile
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz