Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co o tym sadzicie
Elzbieta napisał(a):zupelnie szczerze nie rozumiem, co ma zacytowany przeze mnie fragmet z zonami, dziecimi itp. tworcy tegoz fragmentu.
Elu, to spróbuj czytać wszystko. Łącznie z cytatami, do których odnosi sie wypowiedź. Spróbuj zrozumieć co autor posta miał na mysli. Wtedy, być moze, będzie mniej nieporozumień. Dla mnie nie da sie oddzielić " Testamentu", a co za tym idzie, fragmentu, który zacytowałaś, od JK. Właśnie, od jego prywatnego życia też.
Pozdrawiam
Teresa
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):nastepny temat -wplyw 'Baranka' na swiatopoglad J.K
JK popularyzował piosenki zapomnianego poety Stanisława Staszewskiego, gdyż uważał je za wartościowe i warte przypominania. Jego światopogląd nie pozwalał mu pozostawać obojętnym wobec tych utworów
Zdałem? Wink
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Nie zdales, bo wypowiedz nie na temat.' Baranek' mial byc dopiero w nastepnym temacie. A tak nawiasem -teraz ja nie na temat -to ten 'nieszczesny' baranek chodzi mi od wczoraj po glowie i sie nie chce odczepic.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Ale - Kochani - ustalmy sobie - ten fragment "Testamentu", o którym mówimy odnosi się do polityki, bardzo wyraźnie. Oczywiście, możemy sobie tu wymyslać hasła uniwersalne - mniej lub więcej, ale tak naprawdę - przekaz jest oczywisty! Jacek to nie "bard Solidarności"
Jeśli "współcześni chcą się okładać słowami pieśni i dotyczy to boju z ustrojem" - niech sobie stwarzają własne pieśni i hymny, a nie korzystają z zapożyczeń, które nie pasują wcale do sytuacji...
A jeśli chcemy rozmawiać o życiu i charakterze J.K., to - wg mnie - jak każdy Geniusz i człowiek w jednym - coś jest kosztem czegoś innego, ale to już bardziej skomplikowana dyskusja, a ja chcę spać!!! Więcej grzechów nie pamiętam! I nie pożądaj żony bliźniego swego nadaremno... i te inne.. Smile Smile
Odpowiedz
Witaj gosiafar

To jest akurat to co na co czekalam. Dla mnie ten fragment jest tym samym .. i tez juz zasypiam. To 'nadaremno' mnie uradowalo...

Pozdrawiam
Odpowiedz
To się cieszę, że się cieszysz! Smile
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości