Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matura ustna z języka polskiego
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Pare dni temu napisałam maila do pani Anny Grazi (adres podany był na stronie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl">www.kaczmarski.art.pl</a><!-- w -->). Poprosiłam o pomoc związaną z pracą maturalną z języka polskiego. Pani Ania poradziła mi napisać na forum...
niżej zawieram swój list,w którym wszystko jest wyjaśnione:

Witam!
Na początku chciałabym bardzo pochwalić państwa stronę, będzie mi ona z pewnością służyć pomocą w przygotowywaniu mojej pracy maturalnej.
Piszę do państwa z prośbą o pomoc, ponieważ mam problemy ze zinterpretowaniem niektórych utworów pana Jacka Kaczmarskiego, a widzę, że państwo mają wiele ciekawych informacji o życiu i twórczości barda opozycji. Z poezją Jacka Kaczmarskiego zapoznałam się dosyć niedawno, niestety, bo na parę miesięcy przed jego śmiercią. Nie od razu, muszę przyznać przypadła mi ona do gustu. Jednak z upływem czasu, gdy zaczęłam rozumieć o czym tak naprawdę mówi, dostrzegłam sens i piękno utworów poety. Gdy wśród tematów maturalnych (matura ustna z języka polskiego) zobaczyłam temat dotyczący poezji pana Jacka, bez zastanowienia postanowiłam (niestety jako jedyna w szkole)wybrać ten temat. Uważam, że cały dorobek genialnego twórcy jest godzien uwagi i pamięci, a rozpowszechnianie jego twórczości -patriotycznym obowiązkiem. Obecnie młodych ludzi nie interesuje muzyka bardów, większość ludzi nie miała styczności z ich poezją, a co gorsza nigdy o nich nawet nie słyszała.
Dlategoteż między innymi postawiłam na, moim zdaniem, temat ambitny, potrzebujący wielu przemyśleń, analiz i refleksji. Nie zależy mi na tzw. "odbębnieniu" pracy, a rzetelnym przygotowaniu, nie ze względu na punkty (ustny polski nie liczy się na żaden kierunek), a na pamięć i szacunek dla tego poety. W tym celu ośmielam się prosić państwa o pomoc w odpowiednim doborze tekstów. Może znają państwo jakieś dobre książki biograficzne, strony, itp. poświęcone Jackowi Kaczmarskiemu?
Temat brzmi:
"Warunkiem istnienia państwa demokratycznego jest wolność" Aforyzm Arystotelesa uczyń mottem rozważań o roli poezji śpiewanej Jacka Kaczmarskiego w kształtowaniu postawy obywatelskiej"
Ja wybrałam utwory: "Wykopaliska", "Opowieść pewnego emigranta" , "Nasza klasa", "Mury", "Listy".
Jeżeli mogliby państwo pomóc mi w jakikolwiek sposób, byłabym bardzo wdzięczna.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam,
M.Bienkowska

Jak już pisałam temat uważam za dobry ,acz trudny. Nie chciałam wybrać tematu banalnego, gdzie przy niewielkim wysiłku uzyskałabym 100%.
Zaopatrzyłam się już w książkę o komuniźmie, żeby lepiej zrozumieć czasy, w których żył i tworzył pan Jacek. Z wielkim trudem udało mi sięznaleźć także niektóre interpretacje jego tekstów. Uczę sięnawet grać na gitarze, gdyż pragnęłabym podczas prezentacji wykonać jeden z utworów pana Kaczmarskiego, a mianowicie "Opowieść pewnego emigranta".
Jeżeli mają państwo jakieś pomysły bardzo prosiłabym o pomoc.
Odpowiedz
Porady pozostawię mądrzejszym ode mnie, ale chciałbym tylko powiedzieć, że szczerze zazdroszczę tematu Smile)
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Odpowiedz
Ja zazdoszcze tym, ktorzy (jak tu czytalam na forum) maja omowic poezje Kaczmarskiego odnoszac sie do literatury i obrazow...Nie wiem jak mam w zasadzie polaczyc z Arystotelesem :/
Odpowiedz
Odnieś się do wiersza "Niewolnik filozof" :rotfl:
Odpowiedz
ten wiersz mi sie niezbyt podoba, poza tym uwazam,ze nie pasuje mi do tematu,ale bardzo dziekuje.
Odpowiedz
Witamy na forum, ja mam takie pytanko, dlaczego akurat takie utwory wybrałaś w kontekście tego tematu?
Polecam zaś tę ksiązkę, mi bardzo pomogła:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/gajda.php">http://www.kaczmarski.art.pl/media/prace/gajda.php</a><!-- m -->
Odpowiedz
Tak, dziekuje ksiazke juz mam, jak komus wczesniej pisalam,dlugo naszukalam sie zanim ja znalazlam. Utwory podobaja mi sie, ale szczegolnie wybralam je ze wzgledu na tresc. Uwazam ze sa one odpowiednie w odniesieniu do tematu. Listy studenta polecil mi tata -zagorzaly fan Kaczmarskiego-twierdzi,ze jest tam caly zarys historii.
Odpowiedz
bienia napisał(a):Tak, dziekuje ksiazke juz mam, jak komus wczesniej pisalam,dlugo naszukalam sie zanim ja znalazlam. Utwory podobaja mi sie, ale szczegolnie wybralam je ze wzgledu na tresc. Uwazam ze sa one odpowiednie w odniesieniu do tematu. Listy studenta polecil mi tata -zagorzaly fan Kaczmarskiego-twierdzi,ze jest tam caly zarys historii.
Chyba trzeba uściślić..."Listy" to nieco inny utwór, jeśli Ci chodzi o "List studenta Polaka do taty buraka..." to utwór ten nosi tytuł "Korespondencja klasowa" Ale może się mylę?

A dlaczego akurat "Wykopaliska"??
Odpowiedz
Tak, chodzi mi o ten utwor. Ja w roznych zrodlach spotykalam sie z roznymi tytulami. Z ta ,ktora Ty podales/as tez.Dzieki.
Odpowiedz
bienia napisał(a):Nie wiem jak mam w zasadzie polaczyc z Arystotelesem
Z Arystotelesa masz tylko jego myśl, nic więcej. Nie wydaje mi się więc żeby trzeba było z nim personalnie łączyć twórczość J.K.
Ja bym zaczął od tego żebyś spróbowała sobie odpowiedzieć na pytanie, czym Twoim zdaniem jest wolność. Gdy już to zrobisz, sprawdź co na ten temat miał do powiedzenia J.K. Polecam wywiady w dziale Media na tej stronie. Albo po prostu wrzuć w wyszukiwarkę słowo "wolność". Otrzymasz bite osiem stron różnych przemyśleń Smile . Owocnych poszukiwań życzę!

P.S. Wykopaliska mi zdecydowanie nie pasują do tematu. Jak dla mnie, najbardziej reprezentatywne byłyby wszystkie Obławy. Nawet cały temat można byłoby nimi zilustrować.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
OLI napisał(a):A dlaczego akurat "Wykopaliska"
lodbrok napisał(a):P.S. Wykopaliska mi zdecydowanie nie pasują do tematu. Jak dla mnie, najbardziej reprezentatywne byłyby wszystkie Obławy. Nawet cały temat można byłoby nimi zilustrować.
Jak już nie jestem sam w moim pytaniu to może wreszcie odpowiesz Smile
Odpowiedz
Co do "Wykopalisk"...ogolnie bardzo podoba mi sie ta piosenka, wydawalo mi sie ,ze pasuje do tematu.Ja narazie robie ogolny zarys (chociaz faktycznie czas najwyzszy porzadnie sie juz za to wziac).Oblawy oczywiscie wykorzystam, nie chcialam wszystkich -tylko 2, bo chce by praca dotyczyla roznych zagadnien.
Oli: Przeglosowane "Wykopalisk" nie bedzie :]
Pozdrawiam
Odpowiedz
bienia napisał(a):Oli: Przeglosowane "Wykopalisk" nie bedzie :]
Pozdrawiam
hehe, nie było moim celem przegłosowanie tej piosenki, pytałem tylko jak się ona ma do tematuSmile Również pozdrawiam
Odpowiedz
Ja oprócz Kaczmara dalbym jeszcze, ku murowanej uciesze komisji, jakiś wiersz Herberta czy Miłosza. Skupisz się na Kaczmarskim, a to sprawi, że Twoja paca nie bedzie, aż tak jednostajna.
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
Witaj,

Jesli jednak mialyby byc 'Wykopaliska' to wiem komu ten utwor zostal poswiecony -tak jakos sie to zbieglo z moimi poszukiwaniami...

pozdrawiam
Ela
Odpowiedz
No właśnie i kurcze nie wiem, jeżeli chodzi o "Wykopaliska" mnie osobiście wydaje się, że ten utwór pasuje do tematu.
Jeśli chodzi o wiesz Herberta lub Miłosza, to nie wiem czy moge wstawić coś innego, niż Kaczmarski. Wydaje mi się, że jeśli mam temat o Kaczmarskim (a nie np. o KAczmarskim, gdzie mogę łączyć) to nie powinnam w swojej pracy zawierać innej twórczości,
pozdrawiam
Odpowiedz
Hej,
ja również pracuje nad prezentacją związaną z twórczością Kaczmarskiego Smile
Moja dobra rada(sama mialam podobny plan ale "mądrzy ludzie" odwiedli mnie od tego pomysłu)- raczej nie nastawiaj się na granie Kaczmarskiego przed komisja:
1) temat jest obszerny a pamietaj że masz tylko 15 min
2) nie dostaniesz za to punktów dodatkowych(znam pare osob ktore się w zeszłym roku na tym sparzyły)
3) w sytuacji egzaminu na pewno bedziesz zestresowana i może ci być ciężko grać Wink
Pozdrowionka Wink
nie wiem czy w mojej samotności...
Odpowiedz