Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wszystko o Jacku
Myślę, że w Poddębicach też nie grał. W Grajewie też nie. Za to grał w Łomży.
Odpowiedz
Luter napisał(a):Za to grał w Łomży.
W Siedlcach, Grodzisku oraz Rykach! Smile
Odpowiedz
OK- rzecz jest jednak innej troche natury, wiec rozumiem tych uzytkownikow , ktorzy o zdjecie poprosili. W Polsce JK gral w bardzo wielu miejscach. W Danii tylko w trzech (z tego co wiadomo), przy czym to jedno opisal akurat w 'Pozegnaniu Barda' - wiec jednak inna jakosc (nie opisal Siedlec np). Skoro witryna zamieszcza miejsca zamieszkania i jest to OK - to dla wielu ludzi miejsce grania opisane w ksiazce moze miec jakies znaczenie -chocby z czystej ciekawosci.
Linku jak widac nie zamiescilam - widocznie wszyscy chetni juz dostali ( niemalo ich bylo).
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Linku jak widac nie zamiescilam
I bardzo źle. Przecież to nic nikomu nie szkodzi - kto chce, będzie mógł kliknąć, kto nie chce - nie musi.

Poproszę o link.

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
Elzbieta napisał(a):Linku jak widac nie zamiescilam - widocznie wszyscy chetni juz dostali ( niemalo ich bylo).
Przestań się mazać, tylko linkuj zdjęcie. Chętni na pewno się znajdą. Luz, Elu! Smile
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://img115.imageshack.us/img115/521/oltarzkosciolaswduchakomr3.jpg">http://img115.imageshack.us/img115/521/ ... akomr3.jpg</a><!-- m -->

No wiec o tym oltarzu Jacek mowi w 'Pozegnaniu barda'. (Kosciol jest nadal znany ze wspanialych koncertow - widac poprawili akustyke Wink )
Odpowiedz
Malutkie...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Malutkie...
Zaraz bedzie duze.

Najpierw wazna informacja - zostalam upowazniona przez wlasciciela wytworni plytowej Safran 78 Jiri Pallasa

( <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/dyskografia/postulat22/index.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... /index.php</a><!-- m --> )

do poinformowania, ze Safran 78 to wytwornia plytowa uchodzcow czechoslowackich (tjeckoslovakisk exil ), ktora to wytwornia wydala takze Stracenie Aniolow Jacka Kaczmarskiego w Szwecji. Poprosilam Artura do zamieszczenia tej informacji na witrynie. Sam wlasciciel wyrzucony zostal z Czechoslowacji za podpisanie karty 77.

Na razie strona jest obciazona i nie moge wrzucic wiekszego oltarza.... Sprobuje potem. Tyle, ze informacja o Safran 78 wydala mi sie teraz wazniejsza..

[ Dodano: 11 Październik 2007, 21:54 ]
<!-- m --><a class="postlink" href="http://img222.imageshack.us/img222/3097/oltarzkosciolaswduchakoql1.jpg">http://img222.imageshack.us/img222/3097 ... akoql1.jpg</a><!-- m -->

No, lepiej. Ale nie przeslaniajmy informacji o Safaran 78. Wazniejsza!

EDIT:literowki
Odpowiedz
Ale to przeciez juz bylo podane w "Informacje o"... To moze raczej tego pana nalezalo poinformowac ze na Witrynie juz wspominaja o "Safranie" ? :rotfl:
Nie jestem tez na 100% pewny czy w "Marnotrawnym faktycznie nic nie wspominaja o Safranie, Stentorze i Pomoscie... Moze ktos wyjasni ?
Na razie tyle - schodze z peryskopowej nizej, bo zalatany. Rozwine przy okazji.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):To moze raczej tego pana nalezalo poinformowac ze na Witrynie juz wspominaja o "Safranie" ? :rotfl:
Ten pan nie znalazl tego na witrynie -znalazl tylko skany LP, ktore wydawal, bez informacji, ze to on wydal.. Sprawa sie pewnie wyjasni - dla mnie to byla nowosc.Jemu zalezy jedynie na rzetelnej informacji. Smile i podaniu jego nazwiska jako wydawcy.

[ Dodano: 12 Październik 2007, 22:29 ]
Chodzi mu bardziej o to czym ta wytwornia Safran 78 byla - wydawali plyty 'zakazane w Czechoslowacji, Polsce.
Odpowiedz
To moze jakies nieporozumienie jezykowe ?
Tam nie tylko skany ale i nazwa firmy, nr katalogowy, informacja ze wydawnictwo czeskie i emigracyjne. Chyba niezle, nie ?
Moze nie zauwazyl ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Chyba niezle, nie ?
Owszem, niezle. Ale jemu w jakis sposob zalezalo na podkresleniu, ze to firma czechoslowackiego (nie czeskiego) uchodzcy ('exil' ma jednak nieco inna wymowe niz emigrant, bo emigracje mozna wbarac samemu, a on byl wyrzucony z wlasnego kraju). Poza tym, coz -jak i inni, chetnie widzialby pewnie swoje nazwisko (inna sprawa, ze wiele sie przyczynil dla ludzi - nie tylko Kaczmarskiego-wydajac ich plyty) Nie widze powodu, by nie umiescic przy skanie jego nazwiska, jesli na tym mu zalezy - a! - on potrafi czytac po polsku i zaglada na witryne, czy jako Gosc na forum, nie wem.Natomiast drogi, ktorymi probowal cos zrobic w sprawie unieszczenia nazwiska na witrynie i plycie Pomatonu byly smieszne -starczylo kontaktu z AA i KN -ale czlowiek zyjacy tu tyle lat moze nie myslec o takim sposobie. Smile
Odpowiedz
Mamy chyba jakies lkopoty ze zrozumieniem sie (jestem cholernie zmeczony, mialem tu nie zagladac... ale ten watek jakos mnie wciagnal) (a tak naprawde to mam do napisanie dwa inne posty, dosc wazne...).

Zarowno w przypadku "Postulatu" jak i "Stracania" podana jest nazwa firmy. W "Postulacie" jest wyjsnienie ze to czeska firma emigracyjn w Szwecji. Czy on sie uwaza za "Czechoslowaka" ?

No ale jesli mu na tym zalezy, to chyba trzeba faktycznie napisac do A&A zeby podali/zmienili te informacje, ten pan sobie jak najbardziej na to zasluzyl. Na podanie nazwiska tez, jesli sobie zyczy.

Moze A&A mogli by dac cos w stylu :
"plyta wydana przez "Safran'78" w Szwecji, wydawnictwo zalozone przez JP, uchodzce politycznego wyrzuconego z Czechoslwoacji w 1978 za podpisanie sie pod apelem "Karta 77". Wydawnictwo "Safran'77" zajmowalo sie wydawaniem autorow zakazanych w Czechoslowacji, takze tych w Polsce. Pierwsza "polska" byla plyta z wierszami papieza JP II.
?

A ja sie po prostu troche zdziwilem kiedy w Twoim pierwszym poscie wyczytalem ze on zobaczyl tutaj tylko skany okladek. Ot i nieporozumienie...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Nieporozumienie..
Do AA napisalam podobny tekst co Ty. Nie wiem za kogo on sie uwaza. Moze np pochodzic ze Slowacji i wtedy podanie, ze firma byla czeska rusza go. Wiec niech bedzie jak prosi- czechoslowacki uchodzca JP (nie emigrant - rozumiesz, jak kogos wyrzucono za cos, lub tylko dlatego, ze byl kims tam , to moze woli nie byc nazywany emigrantem, by odroznic sie od np. emigracji zarobkowej) No chyba doszlimy do porozumienia. Pisz swoje wazne posty. Tu na razie nic nowego nie bedzie. Wink
Odpowiedz
No to moze spytaj przy okazji pan JP : podobno kiedys w Australii ukazal sie piracki reprint jednej z tych plyt... moze on to ma i ecgcialby podrzucic skan. Wzbogaciloby sie Dyskografie tutaj....

Ciekawe : gdzies kiedys czytalem czy slyszalem ze wydajac "Marnotrawnego" Pomaton porzadnie pozalatwial wszystkie sprawy prawne zwiazane z tymi "emigracyjnymi plytami JK... No ale zwrot "zalatwic" ma kilka znaczen :/
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):wydajac "Marnotrawnego" Pomaton porzadnie pozalatwial
Moze i tak. Ja podaje tylko to co pan JP do mnie napisal - byc moze i on nie ma pelnej wiedzy.Widzisz, on dowiadywal sie przez Ambasade Polski -najmniej kompetentny w tej sprawie urzad - po prostu nie chcieli z nim rozmawiac (nasi przedstawiciele w Europie :lol: )

Ja z kolei pomyslalam, ze moze by ten Postulat 22 JP wydal jako CD -jesli nadal ma wytwornie.. jesli nie moze w Polsce by sie udalo -a moze byl wydany, wiesz cos? - moja wiedza nie siega tak daleko. I pamietaj, ze moja fascynacja (obled) Kaczmarskim zaczela sie dopiero rok temu.Przy mojej niesmialosci ,a jednoczsenie braku hamulcow jesli chodzi o JK - dziwna to mieszanina.
Wyglada na to, ze to nie koniec moich z Jirim kontaktow Smile

[ Dodano: 13 Październik 2007, 14:42 ]
Jako, ze nie konic z Jrim moich kontaktow, podalam Mu <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/dyskografia/postulat22/informacje.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... rmacje.php</a><!-- m --> -moze faktycznie przeoczyl...zapytalam o Australie i czy wydalby Postulat 22 CD na polski rynek, o ile nie bylo (tego nie wiem)

Pozdrawiam

[ Dodano: 13 Październik 2007, 18:44 ]
Nie wyda Postulatu 22, bo uwaza, ze musialby miec zgode wszystkich wykonawcow - ja sie nie znam na prawie autorskim.I nie wiem czy moze to zrobic. Wie o tej kopii australijskiej, ale jej nie ma.

Ktos wie, czy moglby zgodnie z prawem wydac ten postulat 22? Byloby wspaniale.
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):W "Postulacie" jest wyjsnienie ze to czeska firma emigracyjn w Szwecji. Czy on sie uwaza za "Czechoslowaka" ?
Ale on jest emigrantem z Czechosłowacji, a płytęwydała firma czechosłowacka. Czechy i Słowacja tworzyły jedno państwo jeszcze przed II wojną światową...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Naprawde ?! :wredny:
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Jeszcze raz pytam:

Ktos wie, czy moglby zgodnie z prawem wydac ten Postulat 22 jako CD? Byloby wspaniale.On uwaza, ze ma prawo do nagranej plyty, ale nie do utworow -ja tego nie rozumiem.
Przemek napisał(a):płytęwydała firma czechosłowacka

Przemku- ty dawniej pisales o prawie jesli chodzi o fotografie, moze wiesz cos o prawie do wydawania plyt, bo ja nie pojmuje czemu on nie moze wznowic plyty, ktora juz wydal jako LP -tyle, ze teraz na CD. Sad
Odpowiedz
Wtedy zylismy w innym swiecie, m-dzy innymi w sprawach praw autorskich...

Nie wiem czy plyta moze sie ukazac na CD. Nie znam sie. Najbardziej znany "kawalek" z plyty to "Ballada o Janku Wisniewskim" w wykonaniu Cholewy (pomijajc to co sie okazalo wiele lat pozniej), z charakterystycznym rytmem-stukotem trojmiejskiej waskotorowki (nie wiem kto wpadl na ten pomysl, ale wybor bardzo trafny, az do bolu) i chyba czasami, przy okazji roznych rocznic to puszczaja...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Co prawda nie mam na imię Przemek, ale myślę, że prawo do jednorazowego wydania pozwala wydać płytę w danym momencie i w ustalonym nakładzie. Podobnie jest z książkami. Czyż nie?

PS. Pomijając już, że część wydawnictw podziemnych była wydawana bez wiedzy i zgody autorów (nie wiem jak było w tym przypadku, tylko sygnalizuję, że tak bywało), a teraz jednak były "obóz" (z wyjątkami) jest jednak bliżej cywilizacji...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Poprawiłem ten tekst na ten zaproponowany przez thomasa.
Odpowiedz
O rany ! To bardzo mile...
A moze pan Pallas moglby sam zredagowac dzialy "informacje o" nt obu plyt ? Moze przypomni sobie jakies ciekawostki, naklad etc ?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):pan Pallas
Na stronie jest blad- Palas powinno byc przez dwa l -tak jak Neverny napisal . Ale on (Pallas) chyba i tak sie cieszy.Z ciekawostek to to, ze polska emigracja byla zazdrosna o to, ze Czechoslowak robiplyty JK.Znam nazwieska Szwedow, ktorzy byli wtedy w Stoczni nagrywajac, ale nic chyba po ich nazwiskach. Sprobuje kontaktu z nimi - moze sobie przypomna jak to bylo i wtedy podam na strone
Odpowiedz
już poprawiam to podwójne l Smile
Odpowiedz
Proponuje zeby w "Stracaniu aniolow" tez dodac to :

Płyta wydana przez "Safran'78" w Szwecji, wydawnictwo założone przez Jiri Pallasa, uchodźce politycznego wyrzuconego z Czechoslwoacji w 1978 za podpisanie się pod apelem "Karta 77". Wydawnictwo "Safran'77" zajmowało się wydawaniem autorów zakazanych w Czechosłowacji, z czasem także tych w Polsce.

Ale najfajniej byloby gdyby sam Pallas to zredagowal, pamietajac ze to jest witryna o JK. Sadze ze pan JP moglby podzielic sie z nami dodatkowymi informacjami na temat wydania tej plyty. Děkuji mnohokrát :-)
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):najfajniej byloby gdyby sam Pallas to zredagowal
Najfajniej, ale wiesz ludzie robia teraz 'swoje', juz im Kaczmar wywietrzal z glow... zobaczymy. Zapytam.

[ Dodano: 17 Październik 2007, 07:28 ]
jest nadal blad na stronie - Safran 77 - ma by 78, to Karta byla 77.
Odpowiedz
Znów poprawiłem Wink
Odpowiedz
Do galerii zdjec 'miejsce zamieszkania JK' zrobilam zdjecie mieszkania w Lund. Nic tam sie nie zmienilo od tamtego czasu. W wolnej chwili podrzuce.

e Smile
Odpowiedz
Jutro zrobie skan i wyślę tez do Artura i Ann- chyba warto by było na stronie.
Dostałam od Natana Tenenbauma dobry skan okładki płyty 'Stracenie Aniołów' z dedykacja dla Natana:
'Poecie Natanowi - Refrenista Jacek Kaczmarski
Sztokholm 20.03.82'

Na odwrocie okładki ciekawy tekst Natana Tenenbauma 'Jacek Kaczmarski i jego poezje 'odpowiedzialności osobnej' Tekst podpisany odręcznie przez Natana Tenenbauma.

plyta wydana 15.02.1982 w Sztokholmie
prroduction: Jiri Pallas, Lasse Holmberg
mastering: Lasse Holmberg, Metronome Studio, Stockholm
Design and graphicks; Jørgen Widsell
Cover pfoto:Voytek Jasinski
Sleevenote: Natan Tenenbaum

We współpracy ze Wschodnioeuropejskim Komitetem Solidarnościowym

oraz logo 'Safran 78'

A .. jeszcze jest numer SAF7820

pozdrawiam
ela Smile