Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chwyty \ Tabulatury
Witajcie,
poszukuję tabulatury do utworu "Dwadzieścia Lat Później". Chwyty też się nadadzą... anyone can help me? Smile
Armagedda napisał(a):Witajcie,
poszukuję tabulatury do utworu "Dwadzieścia Lat Później". Chwyty też się nadadzą... anyone can help me? Smile

Trochę wytrwałości i na pewno samej udałoby Ci się je znaleźć:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/nuty/20_lat_pozniej.gif">http://www.kaczmarski.art.pl/nuty/20_lat_pozniej.gif</a><!-- m -->

Pzdr
mk
Mariusz Kozlowski napisał(a):Trochę wytrwałości i na pewno samej udałoby Ci się je znaleźć:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/nuty/20_lat_pozniej.gif">http://www.kaczmarski.art.pl/nuty/20_lat_pozniej.gif</a><!-- m -->

Pzdr
mk

a) nie umiem czytac z nut
b) dzieki
c) to teraz pozostaje mi szukac taba
d) NIE jestem kobieta a moj nick wzial sie od kapelki Armagedda Wink
4. Uzupełnijcie profile to nie będzie takich pomyłek :wink:
Specjalnie dla ciebie Wink
nie wiem, czy jestem, czy się odbywam
Cytat:a) nie umiem czytac z nut

Na górze nutek są chwyty (a przynajmniej powinny być :wink: ). Wiem, że to nie to samo co taby, ale na razie musi wystarczyć Smile
Na co Ci taby do 20 lat pozniej? Czego nie możesz zagrać mając akordy? Cholera! Mi się wydaje, że czasem to się niektórym nie chce... Jeśli mając taby zagrasz 20 lat później, to znaczy, że zagrałbyś i nie mając tychże. W tej piosence musisz złapać np. F na piątym progu? Umiesz? Jak umiesz, to znaczy, że trochę grasz i potrafisz "myśleć dźwiękami." I w końcu byś doszedł - trzeba tylko trochę pracy w to włożyć. Zresztą to dobry sposób nauki gry na gitarze... A jaka satysfakcja!
Pozdrawiam!
MN
MN napisał(a):Na co Ci taby do 20 lat pozniej? Czego nie możesz zagrać mając akordy? Cholera! Mi się wydaje, że czasem to się niektórym nie chce... Jeśli mając taby zagrasz 20 lat później, to znaczy, że zagrałbyś i nie mając tychże. W tej piosence musisz złapać np. F na piątym progu? Umiesz? Jak umiesz, to znaczy, że trochę grasz i potrafisz "myśleć dźwiękami." I w końcu byś doszedł - trzeba tylko trochę pracy w to włożyć. Zresztą to dobry sposób nauki gry na gitarze... A jaka satysfakcja!
Pozdrawiam!
MN

moj problem to to, ze po prostu mam kiepskie ucho i nie slysze tej palcowki. Musialbym siedziec z 2 miesiace zeby to wyczaic... poza tym, nie wiem gdzie zlapac F na 5 progu :-o
No dobra... Uderz strunę A (druga jak patrzysz od góry) i potem równocześnie G i H (druga i trzecia, gdybyś patrzył od spodu gitary). Wychodzi takie rytmiczne umpa, umpa (przepraszam za profanacje). W miejscach gdzie akordy zmieniają się szybciej redukujesz to o jedno uderzenie struny, czyli uderzasz strunę A, G i H jednocześnie.
W takim układzie możesz przelecieć całą piosenkę. Chyba ten opis wystarczy - po co pisać taby do tego... Acha - tylko pamiętaj żeby akordy zmieniać a nie puste struny walić Tongue
Pozdrawiam!
No bez jaj, kompletna lama ze mnie nie jest i nazwy strun oraz dzwiekow znam Wink. I dzieki za ten opis, postaram sie dzis to zagrac... Moze moj problem wynika z tego, ze nie gram akordami standardowymi, tylko riffami i nie czaje palcowek? Nie wiem, ale zaraz sie Cry
Hmmm, mógłbyśwyjaśnićco too są riffy ??????? Gram na klasycznej gitarze i w sumie obiło sieę cośo uszy , ale nie mam pojęcia co to takiego Smile I jak się gra tymi riffami ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):Hmmm, mógłbyśwyjaśnićco too są riffy ??????? Gram na klasycznej gitarze i w sumie obiło sieę cośo uszy , ale nie mam pojęcia co to takiego Smile I jak się gra tymi riffami ??

lookaj np. na to:

e|-------------------------------------|
h|-------------------------------------|
g|-------------------------------------|
d|-------------------------------------|
a|-------------------------------------|
e|-0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-0-3-5-|

jest to fragment "War" Burzum, jest jeszcze dalsza czesc tego motywu, ale pokazuje ta, jako przyklad riffu. Jest to cos, co powtarza sie iles tam razy w piosence, taki... "motyw". muzyka metalowa jest zbudowana wlasnie glownie na riffach.
Banalnie proste Smile Przynajmniej ten kawałek... Dzieki za wyjaśnienie Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):Banalnie proste Smile Przynajmniej ten kawałek... Dzieki za wyjaśnienie Smile

kawalek gwoli scislosci idzie tak:

riff a) x ilestam
a|--------------------------------------------------------------------------|
e|-0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-0-3-5--0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-5-3-2-|

a|-------------------------------------------------------------------4-5-|
e|-0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-0-3-5--0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-2-3-|

riff b) x ilestam

e|-0-7-8-0-7-8-0-8-10-0-10-12-0-7-8--0-7-8-0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-5-7-|

riff c)

a|-222222222222--7\1-------------
e|-000000000000-----------------

riff a) x ilestam
a|--------------------------------------------------------------------------|
e|-0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-0-3-5--0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-5-3-2-|

a|-------------------------------------------------------------------4-5-|
e|-0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-0-3-5--0-7-8-0-5-7-0-3-5-0-2-3-2-3-|

i znowu riff b... itd. Wszystko w tempie ok. 150 bps... banal na calej linii

(wklej sobie do notatnika, jak bedziesz chcial zagrac bo na forum czcionka cos wali Wink)
150bps powiadasz, gdyby nie grane to było prakrtycznie na jdej strunie to byłaby pewna komplikacja... Jednak klasyka to jest większe wyzwanie np. Asturia, Wspomnienie z Alhambry ...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):150bps powiadasz, gdyby nie grane to było prakrtycznie na jdej strunie to byłaby pewna komplikacja... Jednak klasyka to jest większe wyzwanie np. Asturia, Wspomnienie z Alhambry ...

dla mnie nie ma problemu z 150 bps, bo zasuwam spokojnie w tempie 180, a jak sie rozpedze to i 200 pojdzie... hehe... widzisz, gram metal - tutaj potrzebna jest szybkosc, ale za to nie umiem np. ze sluchu stabowac palcowek, jakich uzywa Kaczmarski...
Grać w tempie 180 na jednej strunie, to nie jest duży problem się nauczyć. Ale sprobuj zagrać tremolo "Wspomnienie z Alhambry" Tarregi. Tam grać w szybkim tempie, to jest wyzwanie Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):Grać w tempie 180 na jednej strunie, to nie jest duży problem się nauczyć. Ale sprobuj zagrać tremolo "Wspomnienie z Alhambry" Tarregi. Tam grać w szybkim tempie, to jest wyzwanie Smile

hmm... no na jednej nie, masz fajnego riffa do grania w tempie 180 po tremolem po cztery uderzenia kazdy dzwiek:

e|-------------------------------------------|
h|-------------------------------------------|
g|---9------------------10-9-7-9-----------|
d|-----9----------7-9-------------10-9-10-|
a|-7----10-9-10------8--------------------|
e|-------------------------------------------|

tu juz jest trudniej Wink
To już lepiej Smile))))))))) Można pogimnastykować paluszki Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Armagedda napisał(a):muzyka metalowa jest zbudowana wlasnie glownie na riffach.

A ja myslalem, ze muzyka to "zbudowana jest" z dzwiekow, a tu sie czlowiek takich ciekawych rzeczy dowiaduje, ze metal to nie, no prosze...

Przepraszam, ale nie moglem sie powstrzymac, musialem, zawsze mnie smiesza takie teorie.