Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O zachowaniu przy stole
ostatnio przeczytałem sobie tekst "O zachowaniu przy stole". moim zdaniem jest to bardzo dobry tekst. tutaj przedstawiłem swoją interpretację drugiej "mitologicznej" zwrotki.

"Penelopa narodów — co utkała to pruła,
Zalotników zachłanność dopełniła jej los;"

no właśnie na co Polska czekała ? kto miałby być Odyseuszem ? pewnie nikt, tylko Polacy sobie na niego czekali (prawie jak w "czekając na Godota"). Niestety zalotnicy rozprawili się z Polską zanim Odyseusz przybył.

Zanim pracę podjęła Dejanira nieczuła
Szyjąc giezła śmiertelne rzeszom Herkulesów — na stos.

zanim pracę podjęła. Czyli Polacy sami by siebie zniszczyli, nawet gdyby nie "zalotnicy".

dalej nie będę pisał, bo temat stanie się zbyt długi.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Odpowiedz
Cytat:"Penelopa narodów — co utkała to pruła,
Ja to rozumiem jako to, iż wszystkie polskie osiągnięcia na przestrzeni dziejów, czyli owe "utkania", były później zaprzepaszczane. A losu dopełnili "zalotnicy", ale zalotnicy fałszywi, tacy, którzy chcieli dorwać się do jej bogactw, czy to naturalnych, czy ińszych.

A ta nieczuła Dejanira i Herkulesi? Bo mnie się to z powstańcami wszelkiej maści kojarzy...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
ja napisał(a):moim zdaniem jest to bardzo dobry tekst.
Ten typ tak ma.

Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Odpowiedz
Nowhere woman napisał(a):A ta nieczuła Dejanira i Herkulesi? Bo mnie się to z powstańcami wszelkiej maści kojarzy...
dlaczego ?
mi się to kojarzy raczej z czasami przed powstaniami.

chodzi o podpuszczonych ludzi, którym wydawało się, że naprawią kraj swoim działaniem, a niszczyli reformy itp. z resztą da się tą tendencję zauważyć w dzisiejszej Polsce - choćby IV RP.
Odpowiedz
Hmm Herkulesi to dla mnie pierwsze skojarzenie - powstańcy, bo "giezła śmiertelne na stos". Z drugiej jednak strony, ja, mogę się z Tobą zgodzić, bo jeśli chodzi o
ja napisał(a):podpuszczonych ludzi, którym wydawało się, że naprawią kraj swoim działaniem, a niszczyli reformy itp.
to mniej więcej o to mi chodziło, tyle, że pierwszym skojarzeniem dla mnie byli właśnie ci powstancy, jako ci, co chcieli dobrze, a wyszło im jak zwykle.

Pozdrawiam.
Ola
Odpowiedz
A może i jednych i drugich? Herkulesi - powstańcy, Herkulesi - "naprawiacze". Tylko w pierwszym znaczeniu, dla mnie, nie ma to tak pejoratywnego wydźwięku jak w drugim. Ci drudzy Herkulesi , to tak z przymrużeniem oka.
Odpowiedz
Dlatego ja obstaję, że Herkulesi to tacy, co to zginęli - poszli w bohatery, zamiast walczyć dalej Wink
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Dlatego ja obstaję, że Herkulesi to tacy, co to zginęli - poszli w bohatery, zamiast walczyć dalej Wink
moim zdaniem kluczową kwestią jest postać Dejaniry, to przez nią zginął Herkules. Zabiła go własna żona, tylko i wyłącznie dlatego, że była zazdrosna, dała się nabrać centaurowi. To był spisek od wewnątrz Smile
Odpowiedz
Tylko czemu "nieczuła"? Przecież wedle Mitologii to ona wręcz zbyt czuła była (tj. zabiła przypadkowo męża, a chciała tylko wzmocnić jego uczucie do siebie).
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Tylko czemu "nieczuła"?
żeby rymowało się do "pruła" Big Grin

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.art-prints-on-demand.com/a/boecklin-arnold/dejanira-and-nessus/">http://www.art-prints-on-demand.com/a/b ... nd-nessus/</a><!-- m -->

tutaj widać, że nie wygląda na sympatyczną kobitę Smile wygląda tak, że jakby mnie kopnęła, to umarłbym z głodu zanim wylądował.
Odpowiedz
ja napisał(a):tutaj widać, że nie wygląda na sympatyczną kobitę Smile
Ejj no... w sumie tak w ogóle niekobieco sobie wygląda...
Może to miał być Herkules i Nessos :rotfl:?
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Może to miał być Herkules i Nessos
a Herkules to nie ten siwy, co wbija dzidę w lewą tylną nogę Nessosa?
Faktem jednak jest, że po takim Herkulesie to można by się było lepszej laski spodziewać...
Już prędzej takiej:
[Obrazek: dejanire.jpg]

jeśli nie takiej:
[Obrazek: dejanira_90.jpg]
Odpowiedz
Ten z tyłu na drugim to Herkules czy Himen :o?
Odpowiedz
taki mały offtopic - wszystkie prace tego gościa (na imie ma Borys, niepamiętam nazwiska Tongue) są takie. Swoja drogą ma całkiem fajne ilustracje do mitologii skandynawskiej
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Odpowiedz
Wszyscy faceci chodzą w majtkach Wink (kontynuując offtopa)?
Odpowiedz
Znajac autora to może i dobrze. Jeszcze by się człowiek przestraszył Big Grin
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Odpowiedz
mi najbardziej się podoba w tej sztuce, że gołe cycki widać Wink
Odpowiedz
Kończąc offtopa dodam tylko, że artysta nazywa się boris vallejo
Odpowiedz
Cześć.
ja napisał(a):kto miałby być Odyseuszem ? pewnie nikt, tylko Polacy sobie na niego czekali
Myślę, że Odyseuszem miały być zachodnie mocarstwa.
"Penelopa narodów/co utkała - to pruła" - gdy armia polska zaczynała odnosić sukcesy w powstaniu listopadowym, a płk Ignacy Prądzyński wprowadzał swój plan ofensywy w życie - wstrzymano działania. Książę Czartoryski widział szansę dla Polski jedynie w interwencji mocarstw zachodnich. Mocarstwa "pomocy" nie udzieliły, a niezdecydowanie zaczęło się mścić ( a obrus - pruć Wink ).
Nowhere Woman napisał(a):A ta nieczuła Dejanira i Herkulesi? Bo mnie się to z powstańcami wszelkiej maści kojarzy...
Mi też.
ja napisał(a):moim zdaniem kluczową kwestią jest postać Dejaniry

I mi się tak wydaje.
Moja interpretacja jest taka, że Herkulesami byli powstańcy (głównie szlachta), a nieczułą Dejanirą - chłopi, którzy odnosili się do powstańców, lekko mówiąc, nieprzychylnie (np. powstania - krakowskie, styczniowe). Bez ich poparcia powstańcy byli skazani na stos - śmierć w walce, wywózka na wschód, czy też ściganie przez "zalotników".
Mówiąc krótko - chłopi szyli powstańcom giezła śmiertelne na stos.

Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości