Liczba postów: 1,338
Liczba wątków: 119
Reputacja:
0
ostatnio przeczytałem sobie tekst "O zachowaniu przy stole". moim zdaniem jest to bardzo dobry tekst. tutaj przedstawiłem swoją interpretację drugiej "mitologicznej" zwrotki.
"Penelopa narodów — co utkała to pruła,
Zalotników zachłanność dopełniła jej los;"
no właśnie na co Polska czekała ? kto miałby być Odyseuszem ? pewnie nikt, tylko Polacy sobie na niego czekali (prawie jak w "czekając na Godota"). Niestety zalotnicy rozprawili się z Polską zanim Odyseusz przybył.
Zanim pracę podjęła Dejanira nieczuła
Szyjąc giezła śmiertelne rzeszom Herkulesów — na stos.
zanim pracę podjęła. Czyli Polacy sami by siebie zniszczyli, nawet gdyby nie "zalotnicy".
dalej nie będę pisał, bo temat stanie się zbyt długi.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Cytat:"Penelopa narodów — co utkała to pruła,
Ja to rozumiem jako to, iż wszystkie polskie osiągnięcia na przestrzeni dziejów, czyli owe "utkania", były później zaprzepaszczane. A losu dopełnili "zalotnicy", ale zalotnicy fałszywi, tacy, którzy chcieli dorwać się do jej bogactw, czy to naturalnych, czy ińszych.
A ta nieczuła Dejanira i Herkulesi? Bo mnie się to z powstańcami wszelkiej maści kojarzy...
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 319
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
ja napisał(a):moim zdaniem jest to bardzo dobry tekst. Ten typ tak ma.
Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Reputacja:
0
Nowhere woman napisał(a):A ta nieczuła Dejanira i Herkulesi? Bo mnie się to z powstańcami wszelkiej maści kojarzy... dlaczego ?
mi się to kojarzy raczej z czasami przed powstaniami.
chodzi o podpuszczonych ludzi, którym wydawało się, że naprawią kraj swoim działaniem, a niszczyli reformy itp. z resztą da się tą tendencję zauważyć w dzisiejszej Polsce - choćby IV RP.
Reputacja:
0
Hmm Herkulesi to dla mnie pierwsze skojarzenie - powstańcy, bo "giezła śmiertelne na stos". Z drugiej jednak strony, ja, mogę się z Tobą zgodzić, bo jeśli chodzi o ja napisał(a):podpuszczonych ludzi, którym wydawało się, że naprawią kraj swoim działaniem, a niszczyli reformy itp. to mniej więcej o to mi chodziło, tyle, że pierwszym skojarzeniem dla mnie byli właśnie ci powstancy, jako ci, co chcieli dobrze, a wyszło im jak zwykle.
Pozdrawiam.
Ola
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
A może i jednych i drugich? Herkulesi - powstańcy, Herkulesi - "naprawiacze". Tylko w pierwszym znaczeniu, dla mnie, nie ma to tak pejoratywnego wydźwięku jak w drugim. Ci drudzy Herkulesi , to tak z przymrużeniem oka.
Reputacja:
0
Dlatego ja obstaję, że Herkulesi to tacy, co to zginęli - poszli w bohatery, zamiast walczyć dalej
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):Dlatego ja obstaję, że Herkulesi to tacy, co to zginęli - poszli w bohatery, zamiast walczyć dalej moim zdaniem kluczową kwestią jest postać Dejaniry, to przez nią zginął Herkules. Zabiła go własna żona, tylko i wyłącznie dlatego, że była zazdrosna, dała się nabrać centaurowi. To był spisek od wewnątrz
Reputacja:
0
Tylko czemu "nieczuła"? Przecież wedle Mitologii to ona wręcz zbyt czuła była (tj. zabiła przypadkowo męża, a chciała tylko wzmocnić jego uczucie do siebie).
Reputacja:
0
Nowhere Woman napisał(a):Tylko czemu "nieczuła"? żeby rymowało się do "pruła"
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.art-prints-on-demand.com/a/boecklin-arnold/dejanira-and-nessus/">http://www.art-prints-on-demand.com/a/b ... nd-nessus/</a><!-- m -->
tutaj widać, że nie wygląda na sympatyczną kobitę wygląda tak, że jakby mnie kopnęła, to umarłbym z głodu zanim wylądował.
Reputacja:
0
ja napisał(a):tutaj widać, że nie wygląda na sympatyczną kobitę Ejj no... w sumie tak w ogóle niekobieco sobie wygląda...
Może to miał być Herkules i Nessos :rotfl:?
Liczba postów: 935
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Nowhere Woman napisał(a):Może to miał być Herkules i Nessos a Herkules to nie ten siwy, co wbija dzidę w lewą tylną nogę Nessosa?
Faktem jednak jest, że po takim Herkulesie to można by się było lepszej laski spodziewać...
Już prędzej takiej:
jeśli nie takiej:
Reputacja:
0
Ten z tyłu na drugim to Herkules czy Himen :o?
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
taki mały offtopic - wszystkie prace tego gościa (na imie ma Borys, niepamiętam nazwiska ) są takie. Swoja drogą ma całkiem fajne ilustracje do mitologii skandynawskiej
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Reputacja:
0
Wszyscy faceci chodzą w majtkach (kontynuując offtopa)?
Reputacja:
0
Znajac autora to może i dobrze. Jeszcze by się człowiek przestraszył
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Reputacja:
0
mi najbardziej się podoba w tej sztuce, że gołe cycki widać
Reputacja:
0
Kończąc offtopa dodam tylko, że artysta nazywa się boris vallejo
Liczba postów: 319
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Cześć.
ja napisał(a):kto miałby być Odyseuszem ? pewnie nikt, tylko Polacy sobie na niego czekali Myślę, że Odyseuszem miały być zachodnie mocarstwa.
"Penelopa narodów/co utkała - to pruła" - gdy armia polska zaczynała odnosić sukcesy w powstaniu listopadowym, a płk Ignacy Prądzyński wprowadzał swój plan ofensywy w życie - wstrzymano działania. Książę Czartoryski widział szansę dla Polski jedynie w interwencji mocarstw zachodnich. Mocarstwa "pomocy" nie udzieliły, a niezdecydowanie zaczęło się mścić ( a obrus - pruć ).
Nowhere Woman napisał(a):A ta nieczuła Dejanira i Herkulesi? Bo mnie się to z powstańcami wszelkiej maści kojarzy... Mi też.
ja napisał(a):moim zdaniem kluczową kwestią jest postać Dejaniry
I mi się tak wydaje.
Moja interpretacja jest taka, że Herkulesami byli powstańcy (głównie szlachta), a nieczułą Dejanirą - chłopi, którzy odnosili się do powstańców, lekko mówiąc, nieprzychylnie (np. powstania - krakowskie, styczniowe). Bez ich poparcia powstańcy byli skazani na stos - śmierć w walce, wywózka na wschód, czy też ściganie przez "zalotników".
Mówiąc krótko - chłopi szyli powstańcom giezła śmiertelne na stos.
Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
|