Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
To przejmujący tekst. Co ciekawe druga część jest zupełnie pozbawiona rymów, a to raczej nietypowe w twórczości Jacka. Ale owa nietypowość sprawia, że tekst jeszcze bardziej przemawia do wyobraźni. Jak wehikułem czasu przenosi w tamten czas i maluje gdzieś w nas obrazy. Dzięki Robercie za ten post.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 751
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Ad Sławomir: Nie ma żadnego sporu. Chodzi o logikę wypowiedzi. Moje psychologizowanie ( nie przeczę - nie majace zadnych solidnych przesłanek) określiłeś jako nadinterpretację. W tym temacie moje wyjaśnienie opóźnienia w wydaniu płyty jest tak samo uprawnione, jak twierdzenie, że Przemek szuka sponsora, bo nie ma pieniędzy na nagrania. Czy Ty widzisz jakiś spór? Jeno twierdze, że to "równie szybko" jest też takim gdybaniem, bo Ty słyszałeś "już na jesieni", ja, że "niebawem" trzy lata temu. Wobec licznych niewiadomych wszyscy (poza samym Przemkiem) poruszamy się w kręgu domysłów.
Ad Dyl: Dziękuję za wyjaśnienia. Kredkę Kramsztyka miałem okazję usłyszeć w całkiem przyzwoitym nagraniu, a o autorstwie tekstu dowiedziałem się, że jest "jakoby" Jacka. Pośpiech jest złym doradcą. Pierw napisałem posta przeglądając temat o Gintrowskim. Kramsztyka dorzuciłem przy okazji. Niedługo potem to "jakoby" przemieniło się w pewność znalazłem cały tekst i informacje o samym bohaterze. Nie zmienia to postaci rzeczy, ze nadal nie wiem, gdzie Gintrowski to śpiewał, czy był to fragment jakiegoś większego zamierzenia itp.
Priam.Troja
Niezarejestrowany
"Kredka Kramsztyka" była nagrana dla potrzeb TVP i była swego czasu nawet emitowana, spiewał wówczas Piotr Polk, Przemek Gintrowski i jeżeli dobrze pamietam Joasia Trzepiecińska, która śpiewała z Przemkiem Gintrowskim także w "Kamieniach". Z tego co wiem, nie jest wykluczone, że "Kredkę Kramsztyka" TVP niebawem powtórzy....
Liczba postów: 751
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
:help: Kiedy? Jeśli ktokolwiek wykuma, kiedy to bedzie i w jakim programie, proszę strasznie o pisanie na forum wołami. Bardzo chciałbym usłyszeć to w całości, nie mówiąc o stronie wizualnej. Nadal nie jestem pocieszony brakiem informacji, bo nadal nie wiem w akim kontekście to było emitowane. jako "luz" czy też element całości większej (jakiej?) itd. Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Cytat:Nadal nie jestem pocieszony brakiem informacji, bo nadal nie wiem w akim kontekście to było emitowane. jako "luz" czy też element całości większej (jakiej?) itd. Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
"Kredka Kramsztyka" to był program TV i jego jedynym elementem była piosenka po tym samym tytułem. To był rodzaj minispektaklu, trwał chyba niecałe 10 minut(o ile dobrze pamiętam).
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Tak czytam o tej
kredce i przypadkiem ją znalazłem i słucham. Wiem, że nieładnie ale nie ma wersji legalnej
Chciałem wrócić do problemu powtórek na
Odpowiedzi. To oczywiście lipa

, lecz bardziej mnie dziwi brak na tym wydawnictwie utworu
Bęben. Zamiast powtarzać już wydane, można by dać niezbyt znane, stare kawałki.
Moribus antiques res stat romana virisque
Reputacja:
1
Cytat:Tak czytam o tej kredce i przypadkiem ją znalazłem i słucham. Wiem, że nieładnie ale nie ma wersji legalnej
Skoro nie ma legalnej wersji, to nie musisz sobie robić żadnych wyrzutów. Słuchaj i daj innym posłuchać
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Stańczyk
Niezarejestrowany
Przemek napisał(a):Cytat:Tak czytam o tej kredce i przypadkiem ją znalazłem i słucham. Wiem, że nieładnie ale nie ma wersji legalnej
Skoro nie ma legalnej wersji, to nie musisz sobie robić żadnych wyrzutów. Słuchaj i daj innym posłuchać 
przez śmiech z
Borutą.
thomas.neverny@noos.fr
Niezarejestrowany
Co to jest ten "Beben" ?
Co ? Gdzie ? Jak ?
Machniom ?
Reputacja:
0
Bęben mam w tragicznej jakości. Nagranie z (bodajże Radia Kielce) sprzed nastu lat. Razem z Do Marka Aurelego było puszczone.
Nigdzie więcej się z Tym nie spotkałem, nie przypominam sobie aby na jakimkolwiek koncercie to grał (z tych na których byłem)
Ale utwór to rzecz pewna. Świadczymy z całą rzetelnoscią naszego imienia
Wernyhora ...ek 1808-09
Niezarejestrowany
a octava muzyczna 2004 ... 2012 gra. Komu? (i tym fałszywym adminom co wystawiają fałszywe laurki , lub bies-duszkom co podszywają pod duszka)
Jankel gra na skrzypcach.
Wszyscy słuchają i nie słyszą.
pora na Telesfora tak lepiej
------------------------------
Co dziś siejemy :?:
Reputacja:
1
Ja gdzieś mam wykonanie utworu "Muszla" (albo "Muszelka") oczywiście przez Gintrowskiego :] Też nigdzie się tą piosenką nie spotkałem poza radiem kiedyś...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Czy słyszał ktos:
Ty mnie do pieśni pokornej nie wołaj (Norwid)
Modlitwa o szafę i trunek (Słonmiski)
Reputacja:
1
Tę pierwszą słyszałem i powinienem mieć nagranie. Muszę poszukać na kasetach... Oczywiście kompozycja i wykonanie Gintrowskiego.
ps. "Muszlę" już znalazłem
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "