Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
Seim napisał(a):Osobiście życzę muzykom Tria, aby w tej pracy nie ustawali i przypominali nam kolejne pieśni Mistrza Jacka, które przecież nie zasługują na zapomnienie. "Droga cięzka przed nami, zbocza strome!"
lecz
"Nie możemy ustawać w trudzie!
Musimym musimy zatknąc sztandar na szczycie"
Dziekuję za miłe słowa i
pozdrawiam ( w szczególności pewnego mało udzielającego się forumowicza, do którego cytowane wyżej słowa adresuję w sposób szczególny  ) !
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Liczba postów: 1,019
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Siedząc na plaży w Kołobrzegu z Brycem zastanawialiśmy się jak to się stało,że Ofiara nie weszła do TOP TEN Tak, istotnie tak było, potwierdzam ( więc jednak Alku, sporo pamiętasz...  ) - coraz większy żal nas ogarniał, że "Ofiary" nie ma wśród laureatek i mimo, że doskonale zdawałem sobie sprawę, że na końcu będzie "Epitafium dla WW", wciąż wierzyłem...
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Ja także umieściłem Ofiarę w swoim zestawieniu na pierwszym miejscu, ale cóż... Może następnym razem się uda.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Simon napisał(a):A ja "Rublowa"... A ja "Stalkera"
Co do "Ofiary" - szczerze mówiąc nie uważam jej za utwór szczególnie genialny (choć za zły też nie) - jednak wolę dwie pozostałe części "tarkowskiej" trylogii :]
Co do tendencji zaobserwowanej przez Seima - jeszcze bardziej widać ją chyba na przykładzie "Kantyczki" (oczywiście Sieniawskiego) - utwór wcześniej chyba praktycznie nie znany stał się nagle wciąż popularny i wciąż jest chyba silnie zakorzeniony w świadomości forumowiczów
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 768
Liczba wątków: 17
Reputacja:
0
Przepraszam, że w tym wątku umieszczę moje ogłoszenie. Jeśli administracja uzna to za stosowne, proszę przenieść.
Mam prośbę, czy ktoś z Warszawy lub jej okolic dysponuje filmami A. Tarkowskiego na płytach CD bądź DVD. Chciałbym obejrzeć kilka filmów, niektóre sobie przypomnieć( a mam na Video tylko Stalkera i Rublowa, jednak moje viedo zmarło). Zależy mi też na czasie i wobec tego, że spotykamy się w piątek i niedzielę to jak ktoś jakiekolwiek filmy posiada(nie chodzi mi tylko o "kaczmarową" Trylogię) i mógłby mi pożyczyć to byłbym wdzięczny.
pozdrawiam OLI
p.s. jeśli osoba z poza Warszawy byłaby w stanie wysłać/dostarczyć w jakiś inny sposób filmy do mnie w przeciągu ok. tygodnia-dwóch byłbym również wielce zobowiązany i wdzęczny
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
OLI, masz już Rublowa 
Do zobaczenia w piątek!
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
bryce napisał(a):więc jednak Alku, sporo pamiętasz... A czemu miałbym nie pamiętać?  rozwaliłem sobie nos,ale reszta głowy została nienaruszona
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada może interpretację "Ofiary" w wykonaniu Tria?
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Dzięcioł Czarny napisał(a):Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada może interpretację "Ofiary" w wykonaniu Tria? Którego?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):ja jak zwykle kocham niepokore wobec swiata Możesz rozwinąć?
pozdrawiam
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Michal napisał(a):Możesz rozwinąć? Wydawalo mi sie ze rozwinelam. Kocham 'wilki' i wszelkiej masci buntownikow i w wykonaniu Ofiary przez TRiO (Pawel, Witek, Tomek) slysze i czuje ta niepokore wobec swiata takiego jakim jest. Jednoczesnie czujac pokore wobec napisanego przez JK utworu. Uwazam ten utwor za genialny i wcale nie tak prosty jak tu bylo przez niektorych sugerowane.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Co do tendencji zaobserwowanej przez Seima - jeszcze bardziej widać ją chyba na przykładzie "Kantyczki" (oczywiście Sieniawskiego) - utwór wcześniej chyba praktycznie nie znany stał się nagle wciąż popularny i wciąż jest chyba silnie zakorzeniony w świadomości forumowiczów 
Chyba cos w tym jest, że wśród zagorzałych fanów (w przypadku jakiegokolwiek artysty) szczególnie jaskrawym uwielbieniem cieszą się (wyróżniające się) utwory "praktycznie nie znane", stanowią bowiem emblemat bycia "zagorzałym fanem". Widać to nie tylko na przykładzie "Ofiary" czy "Kantyczki" (których popularności z pewnością wydatnie przysłużyła się działalność Tria), ale i np. "Bluesa przy pustym stole"
A mówię to na podstawie obserwacji własnej reakcji na wykonanie "Ofiary" i "Kantyczki" przez Trio na koncercie w Solvayu rok temu (jeszcze przed wydaniem Suplementu). Rozpierała mnie duma, bo już wcześniej znałem te dwie - niezbyt jednak przeciętnym "zjadaczom chleba" znane - piosenki Tria, co we własnym mym odczuciu wywyższało mnie i czyniło "zagorzałym fanem". Co kazało mi słuchać ich (przyznaję, że od tamtego czasu niewiele się w moim przypadku zmieniło) z bezrefleksyjnym uwielbieniem, bez specjalnego zrozumienia, za to w zachwycie ich efektowną melodyjnością i "pałerem". To jedna z niebezpiecznych stron zainteresowania twórczością JK - pokusa pozostawania "na powierzchni" połączonego z emocjonalnym przywiązaniem, które odbiera słuchaczowi resztki krytycyzmu wobec tej twórczości. Łatwo się tak zadurzyć, tylko po co (nie mam bynajmniej na myśli szczerego zachwytu dziełem JK, ufundowanego owocną poznawczo i estetycznie, czujną i wnikliwą lekturą tudzież - jak to nazwać -audycją?  ) . Ku przestrodze.
PS. Przepraszam, że piszę o sobie, jakbym przeżył całe 275 lat duchowych rozterek z twórczością JK, tonem nieznośnie mentorskim i jeszcze w nieodpowiednim wątku... Pokłosie lektury wielce interesującego wątku rozpoczętego przez Starszaka ("czy JK był geniuszem przegenialnym?").
Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
m
[ Dodano: 29 Marzec 2007, 17:09 ]
Elzbieta napisał(a):Kocham 'wilki' i wszelkiej masci buntownikow i w wykonaniu Ofiary przez TRiO (Pawel, Witek, Tomek) slysze i czuje ta niepokore wobec swiata takiego jakim jest. Jednoczesnie czujac pokore wobec napisanego przez JK utworu. Hmm.. Pytałem tylko z ciekawości, ale wciąż nie jestem pewien, czy dobrze Cię rozumiem.
Bo ja mam chyba dokładnie odwrotnie (no, może z wyjątkiem tej niepokory wobec "Ofiary" bo to - chyba - dobra piosenka). Wejdź sobie na Google Earth
Ale nie, już rozumiem. Tylko, że "wilki" były raczej elementem pewnego ładu świata, przeciw któremu zwrócili się ciemiężcy - myśliwi. Bunt wilków przeciw nim skierowany, nie wobec świata "takiego jakim jest"! (?)
Ok. to chyba dobry bunt
nieważne
pozdrawiam
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):kocham niepokore wobec swiata Ta niepokora wobec świata, o której jest mowa w Ofierze, z pewnością nosi jakiś termin medyczny.
Reputacja:
0
Michal napisał(a):Ale nie, już rozumiem Mysle, ze rozumiesz. Slowo 'wilki' uzylam nie w zwiazku z Oblawa.Ja bardziej czuje intuicyjnie niz potrafie to wytlumaczyc.
Jaśko napisał(a):Ta niepokora wobec świata, o której jest mowa w Ofierze, z pewnością nosi jakiś termin medyczny. 'nie jego bierzcie a mnie' - na prawde tak myslisz? Widocznie ja tez powinnam dostac medyczna diagnoze
Reputacja:
0
Elzbieta napisał(a):'nie jego bierzcie a mnie' - na prawde tak myslisz? Tak myślę. Nie bardzo wiem, dlaczego akurat ten cytat przyszedł Ci na myśl. Ja raczej myślałem o:
Cytat:Więc rozumiecie, że muszę podpalić
Ten dom, by pojęli błąd!
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):Tak myślę. Nie bardzo wiem, dlaczego akurat ten cytat przyszedł Ci na myśl. Ja raczej myślałem o:Cytat:Więc rozumiecie, że muszę podpalić
Ten dom, by pojęli błąd! Nie wiem dlaczego ten cytat przyszedl mi do glowy, Twoj jest dla mnie rownie dobry - widocznie ja powinnam dostac tez ta diagnoze, o ktorej pisales. To sa dla mnie nieprawdopodobne slowa, nie mowiac juz o 'prosbie o cud'. (od razu daje znac, ze Ofiare traktuje oddzielnie od filmu Tarkowskiego) . No nic, z diagnoza czy nie, kocham 'Ofiare'
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Ja po obejrzeniu Ofiarowania doszedłem do wniosku, że Tarkowski nie zrozumiał Ofiary JK i nakręcił, delikatnie mówiąc, mało poruszający film na podstawie świetnej piosenki. Interpretacja Tarkowskiego jest moim zdaniem chybiona. Poza tym za dużo tam chciał dodać od siebie, zamiast po prostu oprzeć się na tekście.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Widzisz, uprzedzałem Cię, że ten film to zarzynanie tępym nożem.
Ale i tak zamierzam kiedyś obejrzeć całość. Tylko po uprzednim przygotowaniu się.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Liczba postów: 1,706
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Tylko po uprzednim przygotowaniu się. Lepiej kawę przygotuj.
[ Dodano: 30 Marzec 2007, 13:02 ]
Michal napisał(a):A mówię to na podstawie obserwacji własnej reakcji na wykonanie "Ofiary" i "Kantyczki" przez Trio na koncercie w Solvayu rok temu (jeszcze przed wydaniem Suplementu). Rozpierała mnie duma, bo już wcześniej znałem te dwie - niezbyt jednak przeciętnym "zjadaczom chleba" znane - piosenki Tria, co we własnym mym odczuciu wywyższało mnie i czyniło "zagorzałym fanem". Co kazało mi słuchać ich (przyznaję, że od tamtego czasu niewiele się w moim przypadku zmieniło) z bezrefleksyjnym uwielbieniem, bez specjalnego zrozumienia, za to w zachwycie ich efektowną melodyjnością i "pałerem". To jedna z niebezpiecznych stron zainteresowania twórczością JK - pokusa pozostawania "na powierzchni" połączonego z emocjonalnym przywiązaniem, które odbiera słuchaczowi resztki krytycyzmu wobec tej twórczości. Łatwo się tak zadurzyć, tylko po co (nie mam bynajmniej na myśli szczerego zachwytu dziełem JK, ufundowanego owocną poznawczo i estetycznie, czujną i wnikliwą lekturą tudzież - jak to nazwać -audycją? ) . Ku przestrodze. Skoro już zabrałem głos....
Ale Michale, co w tym złego? Mylisz się mówiąc o resztce krytycyzmu. Tu nie chodzi o sam fakt słuchania, ale właśnie o tę muzykę. Ja np. "Ofiarę" polubiłem dopiero, kiedy jej posłuchałem wnikliwiej (bo wszyscy się tym zachwycali) - i po prostu jest coś w tym bezrefleksyjnego, ale zdecydowanie miłego. Słuchając tej piosenki towarzyszy mi pewne ciekawe uczucie, dla którego już warto jej słuchać.
Ehh, ten akapit pisałem już 2 razy ale mi się nie podobał. Wolał bym na żywo (dosłownie i metaforycznie bo teraz jestem w stanie pozgonalnym ^^) pogadać o Kaczmarskim i geniuszach (a ten temat ostatni poruszasz najczęściej i najchętniej Michale)
Liczba postów: 2,038
Liczba wątków: 68
Reputacja:
0
Wczoraj obejrzałam pierwszy raz w życiu film Tarkowskiego. Był to Rublow, oczywiście dlatego, że na podstawie tego filmu powstala piosenka.
Tekst Kaczmarskiego wiele mi wyjaśnił podczas oglądania filmu.
Przyznam, że się trochę zmęczyłam przy oglądaniu. Ale kiedy wstalam dziś rano, miałam przed oczami Rublowa i Boriszkę z jednej z końcowych scen filmu.
Ten film to naprawdę majstersztyk. Na pewno obejrzę go jeszcze raz, i drugi.
Cieszę się, bo mało filmów w życiu widziałam. A ten mogę zaliczyc do grona najlepszych z tych, któe jednak udało mi się zobaczyć.
Reputacja:
1
Ja właśnie skończyłem oglądać Rublowa! Wybaczcie mi to co teraz napiszę - ale to przez wiek,porę roku i nieobycie z kulturą 
Moim zdaniem film jest bardzo nudny. Części wątków w ogóle nie rozumiałem. Motyw dzwonu faktycznie jest dobry! Ale to końcówka filmu...
Środek nie do wytrzymania.
Co do początku - ciekawa piosenka wesołka - i tyle.
Aha - no i rzecz jasna imię wykrzykiwane przez faceta w balonie - Arcipuszka! - co,nie wiedzieć czemu,kojarzy mi się z pewną wysoką godnością (czy jak to się zwie) kościelną  )
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Aha - no i rzecz jasna imię wykrzykiwane przez faceta w balonie - Arcipuszka! - co,nie wiedzieć czemu,kojarzy mi się z pewną wysoką godnością (czy jak to się zwie) kościelną ) A z seksem Ci sie nie kojarzy?
Reputacja:
1
Widząc jednocześnie tego faceta? Bogu dzięki nie...
A tak poważnie - za ciężki,za trudny film dla mnie... Może następne będą inne...
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
Długi (czasem wręcz z dłużyzną) i ciężki film. Ja go widziałem raz, za to w kinie. Wytrzymałem całe 3 godziny i nie żałuję. Jedno z najbardziej wartościowych dzieł kinematografii, jakie kiedykolwiek widziałem. "Ofiarowanie" - może się kiedyś zaprę i obejrzę całe, na razie moja refleksja brzmi "JK zrobił coś z (prawie) niczego". "Stalkera" jak dotąd niestety nie widziałem.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
michalf napisał(a):"Ofiarowanie" - może się kiedyś zaprę i obejrzę całe, na razie moja refleksja brzmi "JK zrobił coś z (prawie) niczego". Oczywiście lepiej mówić co się myśli niż podlegać Gombrowiczowskiej kpinie. Jednak czasem warto się zastanowić nad tego typu odważnymi sądami. Skoro mądrzejsi od nas (jak choćby JK) widzą w czymś coś więcej niż prawie nic, to może jednak coś w tym jest.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Reputacja:
1
Luter napisał(a):Skoro mądrzejsi od nas (jak choćby JK) Jesteś matematykiem,a takie rzeczy gadasz...
Ja bym powiedział,że JK miał po prostu inną wrażliwość,inne spojrzenie na pewne rzeczy,szczególnie związane z szeroko pojętą kulturą. Pod pewnymi względami może można to i nazwać mądrością,choć i wtedy przydałby się jakiś aneks...
No nieważne - a Ty co sądzisz o filmie?
Reputacja:
0
Alek napisał(a):Jesteś matematykiem,a takie rzeczy gadasz...
Ja bym powiedział,że JK miał po prostu inną wrażliwość,inne spojrzenie na pewne rzeczy,szczególnie związane z szeroko pojętą kulturą. Pod pewnymi względami może można to i nazwać mądrością,choć i wtedy przydałby się jakiś aneks... Nie rozumiem logiki Twojej wypowiedzi.
Reputacja:
1
Moim zdaniem,to nie jest kwestia mądrości,tylko obycia i wrażliwości.
Reputacja:
0
Owszem, ja użyłem skrótu myślowego. Mądry - w znaczeniu (również) obyty i wrażliwy.
|