02-24-2007, 10:29 AM
MacB - t®o tylko ja? 
Dobre!

Dobre!
Skojarzenia obrazkowe
|
02-24-2007, 10:29 AM
MacB - t®o tylko ja?
![]() Dobre!
02-24-2007, 11:26 AM
Właśnie- ja też nie widziałem tej butelki-setki, a jedynie czerwony obrazek, dopiero kliknięcie na nim prawym przyciskiem myszy i wybranie "pokaż obrazek" daje zupełnie inny, jakże przyjemny
![]() Z kolei kliknięcie na właściwości obrazka, daje nam jego nazwę- ze wstydem przyznaję, że sposób ten pomógł mi z Rembrandtem.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
02-24-2007, 11:33 AM
bryce napisał(a):ze wstydem przyznaję, że sposób ten pomógł mi z RembrandtemA nie z Rubensem? Tak czy inaczej w mojej ostatniej zagadce znajomość tytułów obrazków niewiele daje - może dlatego wciąż pozostaje nierozwiązana ![]()
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
02-24-2007, 11:35 AM
Szymon napisał(a):A nie z Rubensem?Jasne, że z Rubensem :wstyd: - wybacz, dopiero wstałem.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
02-24-2007, 01:16 PM
MacB napisał(a):Niekoniecznie - proxy mają wiele funkcji - jedną z nich jest przechowywanie kopii oglądanych stron www, by szybciej się otwierały :]Zeratul napisał(a):widocznie jakieś proxy po drodze trzymało starą wersjęAnonimowe? :rotfl: MacB napisał(a):A mnie, nawet po wprowadzeniu tego adresu, wyświetla nadal to:W Twojej wersji się jakiś "hotlink" w adresie dołożył - spróbuj skopiować zamiast klikać na link ![]() Pozdrawiam Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
02-24-2007, 01:21 PM
A tak bardziej ad rem: w moim ostatnim rebusie trzeci i czwarty obrazek tworzą jedno słowo. Naprawdę nie wydaje mi się, żeby odgadnięcie prawidłowej odpowiedzi było trudne!
Z drugiej strony sam sobie nie mogę poradzić z ponoć łatwą zagadką Maćka ![]() Może i Ty, Maćku, podpowiesz nam jakoś? [ Dodano: 24 Luty 2007, 16:08 ] Dodam jeszcze, że nie trzeba - delikatnie mówiąc - być wielkim znawcą twórczości JK, żeby wpaść na prawidłowe rozwiązanie mojego rebusu ![]()
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować. [/i][/b] JK
02-24-2007, 03:21 PM
Luna napisał(a):MacB - t®o tylko ja?Tak! ![]() ![]() Słuchając Ja przypomniały mi się Telefony Republiki po prostu ![]() Podpowiedź do zagadki: Sarmatia. Powinno wystarczyć.
Znajdzie się słowo na każde słowo
02-24-2007, 03:41 PM
MacB - czyżby to miało być:
"Czarem wieczornej kurtyzany" ?? ![]()
02-24-2007, 03:47 PM
Myślę, że zgadłaś.
Świetne, Maćku! Odpowiedź na mój rebus jest wszakże jeszcze bardziej trywialna ![]()
[b][i]
02-24-2007, 04:11 PM
MacB napisał(a):Słuchając Ja przypomniały mi się Telefony Republiki po prostuTaaak... W sumie to interesujące zestawienie. Jak różny wydźwięk może mieć ja... A z drugiej strony - jedno i drugie ja w jakimś sensie potrzebuje tłumu, choć wyraża to w odmiennej formie. Skojarzenia obrazkowego nie mam, ale mam skojarzenie werbalne ![]() (przepraszam za :offtopic2: ) Niewłaściwy numer Któregoś wieczoru zacząłem wertować książkę telefoniczną nazwisko po nazwisku Przemierzałem Londyn w porządku alfabetycznym Plądrując salony, sutereny, strychy, Burdele i ambasady. Wydzwaniałem kawiarnie i kostnice, Polityków i przestępców ze skłonnością do zbrodni; O północy dzwoniłem do rzeźników i nękałem ich niesamowitym bekiem, Dzwoniłem jednocześnie do więzień i ogrodów zoologicznych, Telefonowałem do znanych chirurgów w najmniej właściwej chwili. Zanim doszedłem do połowy książki Mój palec zdrętwiał i zaczął krwawić. Niezadowolony z odpowiedzi spróbowałem jeszcze raz. Przelatując szaleńczo od A do Z, by się upewnić Że nie jestem sam, Dzwoniłem do sławnych podpalaczy żyjących na przedmieściach I jeżdżących na rowerach ognia. Moje telefony musiały przeszkadzać ludziom na łożu śmierci - Ich śmiertelne drgawki tonęły w upartych dzwonkach telefonów! Najprzeróżniejsi aniołowie, którzy za nimi stali, na pewno Uznali mnie za skończonego natręta. Byłem nim rzeczywiście. Doprowadzałem zazdrosnych mężów do szaleństwa I wybijałem z uderzenia najrozmaitszych Casanovów, I budziłem pary narkotyzujące się miłością. Zatrudniałem cały londyński system telefoniczny Przeskakując z budki do budki I zawsze wyprzedzając o jedną rozmowę Stołeczny Oddział Telefonów. Pędziłem dalej, odziany w samotność i szaleństwo - Rozmówca Widmo. Przesuwając się od cienia do cienia, Wypadając z jednej budki do drugiej, w końcu Odnalazłem pewien zapomniany numer i wykręciłem go. Usłyszałem głos łamiący się od rozpaczy. Rozpoznałem własny głos i nie miałem mu nic do powiedzenia.
02-24-2007, 09:03 PM
zielona_ziuta napisał(a):MacB - czyżby to miało być:Oczywiście! Wydawało mi się, że napisałem to stawiając piwo, ale coś mi się zdaje, że nie zdążyłem wysłać przed padnięciem internetu. Szymon napisał(a):Odpowiedź na mój rebus jest wszakże jeszcze bardziej trywialnaNo to i ja poproszę o podpowiedź. Luna napisał(a):przypomniał mi się wiersz pewnego liverpoolskiego poety - Briana Pattena.Z przyjemnością przeczytałem (za takie OT chyba nie ma co przepraszać ![]()
02-24-2007, 09:06 PM
MacB napisał(a):No to i ja poproszę o podpowiedźCytat pochodzi z jednego z powszechnie znanych tekstów autorstwa JK. [ Dodano: 24 Luty 2007, 22:07 ] Tak na wszelki wypadek... ustalmy może co Ty tam widzisz, Maćku? ![]()
[b][i]
02-24-2007, 09:18 PM
Szymon napisał(a):Cytat pochodzi z jednego z powszechnie znanych tekstów autorstwa JK.Zapowiedź "trywialności" już to sugerowała Przyznasz, że moja podpowiedź była konkretniejsza ![]() Szymon napisał(a):Tak na wszelki wypadek... ustalmy może co Ty tam widzisz, Maćku?No właśnie! Widzę stadionową zadymę, stos dolarów, Jamesa Deana, Humphreya Bogarta i boginię Hathor. A jakie mam skojarzenia z tymi obrazkami? Za dużo pisać (zresztą odebrałoby to smaczek zgadywania ![]()
02-24-2007, 09:22 PM
MacB napisał(a):Przyznasz, że moja podpowiedź była konkretniejszaNie, jako że tak naprawdę, jeśli istnieją, to istnieją tylko dwie powszechnie znane piosenki JK. Ja mam na myśli tę najpowszechniej znaną. Już więcej nie mogę podpowiedzieć. MacB napisał(a):Widzę stadionową zadymę, stos dolarów, Jamesa Deana, Humphreya Bogarta i boginię HathorWszystko się zgadza! Pamiętaj, że Dean i Bogart (w tym rebusie) odpowiadają jednemu słowu ![]()
[b][i]
02-24-2007, 09:49 PM
Szymon napisał(a):istnieją tylko dwie powszechnie znane piosenki JK. Ja mam na myśli tę najpowszechniej znaną.Czyli " Mury"?
Plus Leonardo i Mach
02-24-2007, 10:04 PM
Tak.
[b][i]
02-24-2007, 10:06 PM
Świec tysiące palili mu?
(takie dziwne skojarzenie ![]()
"In the city od blinding lights..."
-------------------------- http://www.triadapoetica.art.pl http://www.gentlemanschoice.pl http://www.krest.pl
02-24-2007, 10:38 PM
Elessar napisał(a):Świec tysiące palili muTak jest! Prawda, że było łatwe? ![]() W takim razie mogę wreszcie zamieścić kolejny rebus: [img]http://blogs.ipswitch.com/archives/You're%20Fired.jpg[/img] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
[b][i]
02-25-2007, 12:04 AM
Judasz — Żyd o litość woła
Łatwa była litość ![]() No to teraz ja: ![]() ![]() ![]() ![]()
02-25-2007, 08:14 AM
"Nalej ojcu, gardło spłucz"?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
02-25-2007, 09:08 AM
Tak jest!
![]() Piwo z rana jak śmietana ![]() A teraz coś z zupełnie innej beczki (reguły pozostają wszak te same) - fragment utworu Jacka Kaczmarskiego przedstawia Latający Cyrk Monty Pythona: ![]() ![]() ![]() ![]() [ Dodano: 25 Luty 2007, 23:38 ] Co jest? Wszystkim się znudziły rebusy? Szkoda ![]() A może to rozdawanie piwa z samego rana w niedzielę było błędem? ![]()
02-26-2007, 07:42 PM
MacB napisał(a):Wszystkim się znudziły rebusy? SzkodaCóż, Maćku - nie powiem żebyś postawił tym razem jakieś wyjątkowo łatwe zadanie:/ Głowiłem się nad tą zagadką wczoraj pół dnia i... nic! Podasz rozwiązanie? Bom cholernie ciekaw... ![]()
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres. Tu - nie grozi nic nam, Tu - niezmiennie jest...
02-26-2007, 08:33 PM
Też nie umiem ugryźć tego rebusu. Aż z niecierpliwości nie wytrzymam i dam swój. :wredny:
W moim prawie nie ma podchwytliwych skojarzeń, ale za to pominąłem przyimki, zaimki i inne takie z trudnym do wyrażenia desygnatem słowa... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
A strażak także był Sam
02-27-2007, 12:15 AM
"Patrzcie ludy jakie cudy,
słyszcie wołka i osiołka, człeczym głosem nad swym losem rozprawia żywiołka!" Może ja też spróbuję :wstyd: : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
02-27-2007, 05:52 AM
Upijamy się po zajazdach
![]() [ Dodano: 27 Luty 2007, 07:02 ] P.S. Miały być podpowiedzi - zapomniałem ![]() Nr 1 - the larch Nr 2 - na trzecim obrazku Cleese mówi "And now..." (mnie było potrzebne tylko jedno słowo) nr 3 - the larch Nr 4 - Jak to mówił Dziewoński - "staropolszczyzny mi* się zachciało" I na koniec coś z zupełnie innej beczki: nr 1 - the larch. -------------- *w zasadzie to Kaczmarowi się zachciało ![]() [ Dodano: 27 Luty 2007, 07:05 ] P.P.S. - Do zagadki piotrka. Wiem, że pora barbarzyńska i żółtko się jeszcze nie obudziło, ale jak ten "żywioł K" odczytać z tego ostatniego rysunku? A może bryce mi wyjaśni?
02-27-2007, 08:42 AM
MacB napisał(a):jak ten "żywioł K" odczytać z tego ostatniego rysunku?No więc ostatni rebus wcale nie przedstawia "żywiołu k.", tylko przedstawia trzy elementy zbioru określanego w dialektach północnokresowych jako "żywiołka". Przedstawia je w sposób, który znam jeszcze ze starych, peerelowskich rebusów.
A strażak także był Sam
02-28-2007, 05:16 PM
Po pierwsze - nadal nie mam pojęcia czym (kim?) jest ta "żywiołka". Będę wdzięczny za podpowiedź.
Po drugie, skoro nadal montypythonowska zagadka okazuje się za trudna, dołączam część dalszą (już w bardziej tradycyjnym rebusie) tego samego tekstu Kaczmara: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Miłej zabawy! ![]()
02-28-2007, 05:51 PM
MacB napisał(a):nadal nie mam pojęcia czym (kim?) jest ta "żywiołka" Cytat:Patrzcie ludyMoim zdaniem chodzi o inwentarz żywy. A rebusu z żywiołką nie rozszyfrowalem, ale np. KRO w A to pewnie krowa, KO z A to koza.
02-28-2007, 05:59 PM
Jaśko napisał(a):np. KRO w A to pewnie krowa, KO z A to koza.Tiaaaa - teraz to łatwe ![]() Jeszcze "O" w "C" + A [ Dodano: 28 Luty 2007, 19:11 ] A co tam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Reszta zwrotki aż się prosi, by ją "ubrać" w obrazki więc ciągu dalszego już nie będzie ![]()
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|