Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uroczystość odsłonięcia tablicy ku pamięci wrocławskiego NZS
14 października na wrocławskim pl. Uniwersyteckim odbyła się uroczystość odsłonięcia tablicy pamiątkowej. Tablica upamiętnia działalność Niezależnego Związku Studentów, a jej odsłonięcie było ostatni akordem obchodzonego juz od ponad roku 25-lecia NZS-u. Autorem projektu jest niegdysiejszy członek wrocławskiego NZS-u: Christos Mandzios, obecnie wykładowca ASP).
Uroczystość uświetnili obecnością byli członkowie opozycyjnego w latach osiemdziesiątych wrocławskiego NZS-u: Bogdan Zdrojewski (były prezydent Wrocławia), Krzysztof Grzelczyk (dziś wojewoda), Sławomir Najnigier (obecny wiceprezydent Wrocławia), Rafał Guzowski (dyrektor departamentu infrastruktury i gospodarki urzędu miejskiego), Kornel Morawiecki (założyciel Solidarności Walczącej), prof Leszek Pacholski (obecny rektor UWr), prof Andrzej Wiszniewski (były rektor UWr).
Tablica zawisła na ścianie zewnętrznej głównego gmachu Uniwerstytetu Wrocławskiego i widnieje na niej m.in. cytat z piosenki Jacka Kaczmarskiego pt. "Źródło", a dopełnieniem uroczystości był krótki występ Patrycji Kaczmarskiej, której akompaniować miał przyjemność piszący te słowa.

Kilka zdjęć z owego wieczoru:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/szymon_podwin/public/NZS/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... ublic/NZS/</a><!-- m -->
Zdjęcie odlewu tablicy i kilka dodatkowych informacji:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://solidarnosc.wroc.pl/files/ds247-scr.pdf">http://solidarnosc.wroc.pl/files/ds247-scr.pdf</a><!-- m -->
Odpowiedz
No cóż, Simon... Już wiadomo teraz, jak wyglądasz Wink
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):Już wiadomo teraz, jak wyglądasz
To było aż tak ciekawe? :Smile Ważniejsze jak wygląda tablica. Smile
Odpowiedz
Simon napisał(a):To było aż tak ciekawe?
A było Wink
Simon napisał(a):Ważniejsze jak wygląda tablica.
A tablica ładna całkiem, tyle, że średnio napis wyszedł na zdjęciach, światło padało pod dziwnym kątem :Smile
Odpowiedz
Nowhere Woman napisał(a):średnio napis wyszedł na zdjęciach
Ale chyba jest czytelny?
Odpowiedz
Simon napisał(a):Ale chyba jest czytelny?
Jest czytelny, widać, że to po prostu zdjęcie tak wyszło Smile
Odpowiedz
Jak wyzdrowieję (siedzę w domu na L4) to zrobię za dnia lepsze zdjęcie tablicy.
Odpowiedz
Trzymam za słowo Smile)
Odpowiedz
Czytelne zdjęcie jest w pdf-ie, do którego adres podał Simon, ale lepsze zdjęcie oryginału mile widziane Smile
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
Wiem, że to mizerne wytłumaczenie, ale... nie ja robiłem te zdjęcia Smile
Wrzucę na pewno lepsze. Smile
Odpowiedz
Oj, piszesz, jakbym ja robił nie-wiadomo-jak-profesjonalne zdjęcia i narzekał na jakość zaprezentowanych przez Ciebie...
Ja tylko wskazuję i mało delikatnie sugeruję, że byłoby miło Wink
Wbrew pozorom zrobić poprawne techniczne zdjęcie takiej tablicy nie jest wcale łatwo...
Odpowiedz
Ok, ok. Ja tego wcale nie przeżywam. Big Grin
Będzie lepsze zdjęcie. Bądźcie spokojni. :v:
Odpowiedz
Byłem, widziałem, biłem brawa dla Simona ( o tórym nie wiedziałem, ze to on Wink ) i Patrycji za naprawdę świetne wykonianie Źródła i Murów Smile a tablica jest po prostu przepiękna Smile w marcu widziałem na obchodach NZS-u tylko formę która już wtedy była świtna, ale dopiero w brązie widać całkowicie piękno tego dzieła Smile
Odpowiedz
A ja powiem, że fajna tablica.

p.s. a gitarę to masz taką samą jak ja Wink
Odpowiedz
Eryk napisał(a):A ja powiem, że fajna tablica.
Też mi się podoba. Ciekawy pomysł i wykonanie.
Eryk napisał(a):a gitarę to masz taką samą jak ja
Myślisz? A jaki model masz?
Odpowiedz
Tablica, jak tablica. Powiedziałbym, że bardzo skromna w wyrazie. Niemal bez zadnych akcentów symbolicznych. Mówienie, że piekna to chyba przesada. Oczekiwałbym jakiegoś symbolu graficznego, a tak wyszła tablica pamiatkowo-informacyjna, jakich tysiace wisi w Polsce.
Co do samego zdjecia to nie przesadzajcie, zaden problem zrobić takiej fotkę, zwłaszcza, że nie ucieka Wink . Nie trzeba być do tego doswiadczonym pstrykaczem. A to, ze przedstawiona fotka jest tak słaba to nie dziwota. Zrobienie "blasze" fotkę w warunkach zmierzchowych waląc fleszem po literkach to i tak sporo widać Big Grin .
Odpowiedz
piotru napisał(a):Powiedziałbym, że bardzo skromna w wyrazie.
Jak to tallica...
Mnie podoba się bardzo pomysł: przybity gwoździem do ściany rodzaj notatnika (kalekdarza zdzieraka) z powyrywanymi kartkami i zapiskami.
piotru napisał(a):a tak wyszła tablica pamiatkowo-informacyjna, jakich tysiace wisi w Polsce.
Ale też czego oczekiwac innego? Inkrustacji diamentami? Złotych liter?
Za symbol graficzny uznaję właśnie ową formę wiszącego na ścianie notesu (kalendarza) z luźnymi (na pozór) notatkami. Pamiętajmy, że to tablica ku czci młodych ludzi, studentów, a mnie - i projektantowi - właśnie takie luźne zapiski, notatki na kolanie (wtedy nie było kserokopiarek Wink) kojarzą się ze studentem. Taka asocjacja.
Odpowiedz
No dobra, własciwie masz rację. Na zdjeciu tego zbyt dobrze nie widać. Tego przybicia gwoździem i notatnika. Moze w realu bardziej to jest wyraziste.
Nie chodziło mi o jakieś inkrustacje etc. Broń Boże! Ale czegoś...nie wszystkim to cokolwiek powie: W słowackich Tatrach jest symboliczny cmentarz ofiar gór. I tam jest wiele róznych tablic. Np. ręka wyciagnieta do innej reki. Wyraźnie widać, że ta druga ręka spada i nie ma się czego chwycić. na innej dłoń wryta pazurami w skałe... O taką symbolikę mi chodzi, o jakiś mocny, wyrazisty element a nie o wodotryski. Chodzi o więcej formy. Ale jeśli tak ten notes rzuca się przy osobistej obserwacji, to zastrzeżenia wycofuje.
Odpowiedz
piotru napisał(a):Na zdjeciu tego zbyt dobrze nie widać. Tego przybicia gwoździem i notatnika
Zgadzam się. Nawet na tym zdjęciu modelu jest to nie do końca widoczne, gdyż jest on jeszcze zabezpieczony.
piotru napisał(a):Nie chodziło mi o jakieś inkrustacje etc. Broń Boże!
Ależ wiem, Piotru. Big Grin
piotru napisał(a):nie o wodotryski.
A tu ciekawostka: wodotryski też były!!!
Otóż obok tablicy, na pl. Uniwersyteckim znajduje się słynna fontanna z szermierzem. Na czas uroczystości ją wyłączono, natomiast w scenariuszu ceremonii przewidziano jej nagłe uruchomienie. Kiedy wykonywaliśmy z Pati "Źródło", przy ostatniej powtórce frazy: "Bo źródło wciąż bije..." - woda trysnęła! Big Grin
Odpowiedz
Wrocław mało znam, wiec... czym ten szermierz "sika"? Bo zestawienie fontanny z bijacym źródłem niezamierzenie mogło dać efekt komiczny zamiast podniosłego Big Grin .
Odpowiedz
Aleś Ty dociekliwy, Piotrze Big Grin
piotru napisał(a):efekt komiczny zamiast podniosłego
Zapewniam Cię, że szermierz osobiście nie sika.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/szymon_podwin/public/szermierz/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... szermierz/</a><!-- m -->
Odpowiedz
Simon napisał(a):Kiedy wykonywaliśmy z Pati "Źródło", przy ostatniej powtórce frazy: "Bo źródło wciąż bije..." - woda trysnęła!
No to gratulacje! Prawdziwie multimedialne widowisko! Nawet Jarre nie miał fontanny! Big Grin
Odpowiedz
pkosela napisał(a):Prawdziwie multimedialne widowisko! Nawet Jarre nie miał fontanny!
O! I to jest argument!!!! :ok:

[ Dodano: 19 Październik 2006, 19:16 ]
A tak wygląda dziś nasz szermierz:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wroclaw.hydral.com.pl/10279,foto.html">http://wroclaw.hydral.com.pl/10279,foto.html</a><!-- m -->
Odpowiedz