Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Potrzebuje Waszej pomocy. Mam do przygotowania prezentacje o Jacku Kaczmarskim. Temat brzmi: "Jacek Kaczmarski - wieczny buntownik. Zanalizuj problem, odwołując sie do utworów pieśniarza". Zalezy mi na informacjach jakie utwory moge wykozystać w tej pracy i jakie książki powinnam przeczytać. Z góry dziekuje...
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Po pierwsze - nie ten dział (przenoszę).
Po drugie - może najpierw napisz, co już wymyśliłaś?
[mod]Kocham maturzystów :evil: [/mod]
Reputacja:
0
Niedawno sie zdecydowałam na ten temat wiec jeszcze nie mam nic sprecyzowane. Napewna napisze w pracy o "Murach" tego utworu chyba nie mozna ominać. No a poza tym przeglądalam wiele utworów, jednak nie wiem ktore byłbyby najlepsze. Myslałam o "Encore jeszcze raz" "Manewry" no ale to jeszcze nic konkretnego. Licze na pomoc...
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Dużo jest tych tematów o Kaczmarskim na maturze...
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Zeknij na wiersz pt.: "Ja"
Liczba postów: 319
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Myślę, że dobrym krokiem byłaby lektura wywiadów, zamieszczonych na stronie. W wielu z nich bardzo często jest przywoływany motyw Kaczmarskiego, jako buntownika, zwłaszcza w kontekście jego utworów.
Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
A Waszym zdaniem Jacek Kaczmarski był wiecznym (wietrznym) buntownikiem?!
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
Buntownik wobec etykiety poety politycznego. I to od samego początku aż do śmierci.
[ Dodano: 14 Październik 2006, 23:33 ]
Może trzebaby zrobić to jakoś przekrojowo. Można skupić sie na jednym watku tego buntu. Np. przeciw degradacji jednostki. Oczywiście nie da rady ująć więcej niż 6 utworów, a optimum to 3-4 wiersze (oczywiście zawsze można wspomnieć jeszcze o innych, ale z racji ograniczenia czasu do 15 minut będzie się to sprowadzało do stwierdzeń: podobnie jak w..., koresponduje z... itp. Z drugiej strony pokażesz że temat znasz szerzej niż tyko te kilka omawianych utworów. Warto!).
Możnaby tu ująć Obławę II (i ująć to np. w kontekście wszystkich obław przedstawiając charakterystykę ich głównego bohatera). Dalej można wspomnieć np. cykl z Guliwera. Do tego dorzucić Epitafium dla Wysockiego. I np. zakończyć utworem "Ci wszyscy ludzie". Tezą może tu być fragment wywiadu Kaczmarskiego: Starałem się walczyć o to, żeby podkreślić, że największą wartością, największym sensem istnienia jest jednostka, indywidualność, jej świadomość, niezależność myślenia i największą zbrodnią jest właśnie unicestwianie jednostki. (opis do programu Muzeum - z którego też mozna coś zaczerpnąć).
Mozna też zrobić przkrój przez całą twórczość Kaczmarskiego, pokazując jego bunt z perspektywy rożnych zagadnień. Podzielić tworczość na okresy I.do 1981, II. do obalenia komunizmu, III. po obaleniu komunizmu. Np. I - Obławy lub Mury, II. teksty na temat stanu wojennego III. np. Reportaż. I też ta sama teza.
To tylko przykłady (drugi chyba mi trochę nieudolny wyszedł), oczywiście można to zrobić na wiele sposobów.
Ogólnie rzecz biorąc to samo uznanie Kaczmarskiego jest według mnie dosyć dyskusyjne.
Ja też polecam Ci wywiady, poza tym warto też zajrzeć do którejś z powieśći Kaczmarskiego (np. Autoportret z kanalią), a także obejrzeć film "Kosmopolak". Na stronie są też prace magisterskie na temat Kaczmarskiego - też przydatne.
p.s. Bardzo wygodna jest formułka: Zagadnienie, ktorego sie podjęłam jest niezwykle szerokie. Dlatego postanowiłam się skupić na wybranym przeze mnie aspekcie, którym jest... - nie musisz sie wtedy zajmować calością ale np. jednym wybranym wątkiem (choć trzeba uważać bo egzaminator może zadać Ci pytanie z tej nieomówionej części, choć to już musisz sama przemysleć)
To chyba tyle. Pozdrawiam
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Reputacja:
0
wielkie dzięki za pomoc =)
napewno skorzystam z rad
Liczba postów: 97
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Pierwsza uwaga może troche bulwersujaca ale ja na Twoim miejscu gdy pisałam prezentacje o Kaczmarskim to o "Murach" powiedziałam w 1 czy 2 zdaniach. Doszłam do wniosku, że skoro jest to najbardziej znany utwór Mistrza to i tak zostane o niego zapytana wiec nie ma co zużywać czasu i lepiej opowiedzieć o innych utworach. Nie myliłam sie. Pierwsze pytanie dotyczyło "murów"... zapewniam Cie, ze wtedy będizesz miała okazje wykazać sie swoją znajomoscią na temat tego utworu - może uda Ci sie nawet wywołac zdumienie na twarzy komisji... :]
Tylko jeszcze pytanie czy Kaczmarski jako buntownik przeciwko:
a) ustrojowi ( np. "nie lubie", "Kasandra", "Prosty człowiek". Odpowiedź an ankiete <<Twój system wartości>>");
b) zasadom (np. "Prosty człowiek", );
c) ogólnie przyjętym przekonaniom (np."piosenka o radości zycia", "pusty raj" ,"śniadanie z bogiem","Rozmowa" ,)
d) życiu(np."piosenka o radości zycia","Ballada żebracza", "przyśpiewka byle jaka o europejskości Polaka", "fajnie")
e) zachowaniu i mentalnosci ludzi (np."Rozmowa","autoportret z psem","fajnie", "tren spadkobierców", "Ja nim nie będe")
... itd. ???
P.S.
Zastanów sie gdzie umieściłabyś "a my nie chcemy". Sądze, ze ciekawe jest "Ja nim nie bede" bo to nie tylko bunt przeciwko mentalności ale tez schematowi romantycznego kochanaka ( można by np. zestawić z Gustawem z IV cz. Dziadów)
Narazie to tyle
Otulajać się duszy swej płaszczem
Co nie chroni przez żadnym urazem...
Liczba postów: 1,338
Liczba wątków: 119
Reputacja:
0
kaja napisał(a):ylko jeszcze pytanie czy Kaczmarski jako buntownik przeciwko:
a) ustrojowi ( np. "nie lubie", "Kasandra", "Prosty człowiek". Odpowiedź an ankiete <<Twój system wartości>>");
b) zasadom (np. "Prosty człowiek", );
c) ogólnie przyjętym przekonaniom (np."piosenka o radości zycia", "pusty raj" ,"śniadanie z bogiem","Rozmowa" ,)
d) życiu(np."piosenka o radości zycia","Ballada żebracza", "przyśpiewka byle jaka o europejskości Polaka", "fajnie") nie jestem przekonany o słuszności tego co użytkowniczka 'kaja' napisała.
buntownikiem był napewno poprzez życie jakie prowadził, ale moim zdaniem wnioskować z interpretacji mitu o kasandrze, to że Jacek był buntownikiem jest lekkim nadużyciem.
[img]http://www.challenge-roth.com/img/challengeroth-logo.gif[/img] Unten 10.
Reputacja:
1
Według mnie nie był żadnym buntownikiem - a przynajmniej nie takim,żeby to w ramach tematu maturalnego wrzucać.
Marciu_sz - dam Ci radę,którą wielokrotnie już tu dawałem - mianowicie - umieść dość rozsądną liczbę utworów Kaczmarskiego. Cztery,pięć na przykład. To będzie dużo bardziej przejrzyste... Możesz np. skorzystać z tego co napisała kaja i do każdego podpunktu (lub do ułożonych podobnie) - wybrać jeden utwór...
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
ja napisał(a):buntownikiem był napewno poprzez życie jakie prowadził, ale moim zdaniem wnioskować z interpretacji mitu o kasandrze, to że Jacek był buntownikiem jest lekkim nadużyciem. Ja bym rzekł, że w Kasandrze był bardziej autsajderem niż buntownikiem. Zresztą, jak wiemy, Kasandra była odrzucona przez ludzi, a nie sama ich zostawiła.
I salwę w płuca czy też sznur na szyję
By nie powiedział kto, że jeszcze żyje
Reputacja:
0
kaja napisał(a):Pierwsza uwaga może troche bulwersujaca ale ja na Twoim miejscu gdy pisałam prezentacje o Kaczmarskim to o "Murach" powiedziałam w 1 czy 2 zdaniach. Doszłam do wniosku, że skoro jest to najbardziej znany utwór Mistrza to i tak zostane o niego zapytana wiec nie ma co zużywać czasu i lepiej opowiedzieć o innych utworach. Nie myliłam sie. Pierwsze pytanie dotyczyło "murów"... zapewniam Cie, ze wtedy będizesz miała okazje wykazać sie swoją znajomoscią na temat tego utworu - może uda Ci sie nawet wywołac zdumienie na twarzy komisji... :] dzieki za rade, napewno skozystam =)
dzieki za posty, teraz to ja juz sama nie wiem co ja mam tam zamiescic, napewno nie wezme jakos duzo tych utworów bo to bylby za duzy metlik ale dziękuje
[ Komentarz dodany przez: ann: 16 Październik 2006, 20:26 ]
poprawiłam cytowanie
Liczba postów: 56
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Na pewno mieliśmy w historii wielu bardziej zbuntowanych, niż Jacek... Co nie zmienia faktu, że trochę zbuntowany był. Chyba każdy poeta musi patrzyć krytycznie, za czym, w większości przypadków, idzie bunt wobec tego, co tymże przypadkom się być godne krytyki wydaje - bo o czym by mieli pisać...?
Do zestawu Kaji dodałabym jeszcze a) (albo e) - Ballada Pozytywna i e)Postmodernizm... Myślę, że fajnie pasują.
Pozdrawiam
[size=75][i]Ale chroń mnie Panie od pogardy
Od nienawiści strzeż mnie...[/i][/size]
Reputacja:
1
Renfri napisał(a):Postmodernizm Jako pieśń buntownicza? :-o
Liczba postów: 56
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Posmodernizm jako wyraz buntu przeciwko temu, że się takie nurty mogą przyjmować w "mentalności ludzi" (podpunkt e)...
[size=75][i]Ale chroń mnie Panie od pogardy
Od nienawiści strzeż mnie...[/i][/size]
Liczba postów: 4,151
Liczba wątków: 85
Reputacja:
0
Wiem, ze fajnie, ze piszecie prace o JK, ale skojarzylam taka wypowiedz JK z czat :Taclem: Czy wiesz, że Twoje piosenki są niekiedy traktowane przez uczniów jako pomoce naukowe ?
J.K.: Wiem i ubolewam nad tym.
J.K.: Przestrzegam przed brakiem dystansu, są one:
1.subiektywne,
2.emocjonalne,
3.niesprawiedliwe,
4.moje.
To nie jako krytyka dla wszystkich, ktorzy tu pomocy szukaja, a jako ciekawostka.
Pogrubienie moje.
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
myślę, że najważniejszym powodem jest to ostatnie;P. Ludzie mają zwyczaj oceniać poetę po metce (jak słyszę "bard Solidarności" to mi słabo), jaką mu przykleja historia, a nie po JEGO tekstach... One się odrywają i gdzieś sobie funkcjonują, a wokół poety tworzy się "złota legenda" niezwiązana z rzeczywistością... <taki mały odskok>.
Ciekawa tylko jestem, co dokładnie o "Murach" pytająca chciałaby napisać...
"Opatrzności wyroki, jak po deszczu - rynna:
Kto jeno w niebo patrzy - tego i zamoczy."
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Moje pierwsze skojarzenie to "Krzyk". Wspominałem już również na forum o odkłamywaniu historii przez Kaczmarskiego tak jak chociażby w utworach "Katyń" czy "Ballada wrześniowa". To według mnie można również jak najbardziej podpiąć pod temat
Powodzenia
Miszel
Liczba postów: 1,171
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Powiem tylko nawiązując do postu Elżbiety, że te tematy ktoś wymyśla i najczęściej nie są to uczniowie... oni je wybierają, ale to ktoś "u góry" stwierdza sobie: 'a Kaczmarski był buntownikiem, to damy im taki temat'... i niech udowadniają, a co! (to oczywiście tylko przykład, bo taki jest akurat w temacie... i nie stwierdzam tu teraz czy był czy nie)
W sumie nie wiem czy bym wybrała temat z J.K. gdyby był, akurat u mnie nie było... Wydaje mi się, że dla mnie temat z J.K. byłby prosty, ale powtórzę co kiedyś powiedziałam, choć nie zostało dobrze przyjęte, ja nie lubię rozbierania wierszy na czynniki pierwsze, na: co chciał powiedzieć, przekazać, jak ja to odbieram i czy komisja się ze mną zgadza... Choć wiem, że szkoła i matura tego wymaga nie podoba mi się i już... I nie tyczy się to tylko Jacka, tak samo nie znoszę analizy Tuwima i każdego innego, i nie dlatego że nie potrafię tego zrobić, żeby nie było  Ale to też kwestia podejścia, są tacy co kochają rozkładać i lepiej niż autor wiedzą, co miał na myśli, nie krytykuję, stwierdzam tylko, że osobiście nie lubię.
Elzbieta napisał(a)::Taclem: Czy wiesz, że Twoje piosenki są niekiedy traktowane przez uczniów jako pomoce naukowe ? Uważam, że jeśli są traktowane jako pomoce naukowe to nie jest źle, nie powinny być chyba tylko podstawowym źródłem...
Aa i jeszcze dodam, że czasem nawet nauczyciele uczą na piosenkach Kaczmarskiego (jak np mój historyk, który spr z wiedzy o Jałcie zrobił tylko na podstawie piosenki J.K.) i czasem jako odskocznia to chyba dobre...
A co do tematu, to przychylam się do wypowiedzi Alka, po jednej piosence do podpunktu, niekoniecznie identycznego z podanymi przez Kaję, ale na podobnej zasadzie wymienienia różnych rzeczy, przeciw którym mógł się buntować, zakładając, że to robił  , bo na pewno nie była tylko jedna.
Powodzenia
"Radio to cudowny wynalazek! Jeden ruch ręki i ... nic nie słychać." :)
Liczba postów: 880
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Nic nie stoi na przeszkodzie podważyć sensowność tematu.
|