Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rasistowski wybryk
witam,

byłem dziś w Akademickiej Przychodni Lekarskiej w Toruniu i z przykrością zauważyłem na ścianie rasistowski plakat o treści następującej:
Cytat:"PROTEST! BIAŁY PERSONEL ŻĄDA PODWYŻEK PŁAC!"
To chyba do Kawałów powinieneś dać Marku Smile
Ale jako,że to nowy temat - to ja powiem od siebie,że gdzie nie pójdę,to się mnie pytają,czy będę wyjeżdżał do Norwegii,czy do Irlandii - więc jest coś chyba na rzeczy...
W USA podobno nie można w kawiarni poprosić o czarną kawę. Poprawność polityczna dopuszcza tylko formę kawa bez mleka. ;(
To naprawdę paranoja...
Skoro białe nazywają białym, to jak nazywają czarne? Big Grin
Nie wiem czy tego gdzieś już tu nie było,ale temat w sam raz,więc...

Po co wymyślono białą czekoladę?
Żeby murzyn mógł się czymś upierd*lić
"czarne" nazywają "białe inaczej" albo "prawie jak białe"
GSz napisał(a):W USA podobno nie można w kawiarni poprosić o czarną kawę. Poprawność polityczna dopuszcza tylko formę kawa bez mleka.
Bzdura!
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
GSz napisał(a):W USA podobno nie można w kawiarni poprosić o czarną kawę. Poprawność polityczna dopuszcza tylko formę kawa bez mleka. ;(
Nie prawda!!
Alek napisał(a):gdzie nie pójdę,to się mnie pytają,czy będę wyjeżdżał do Norwegii,czy do Irlandii
W Norwegii jest za zimno dla ludzi...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
...a znana powieść Agaty Christie "Dzięsięciu Murzynków" nosi teraz tytuł "I nie było już nikogo", a w treści Murzynków zastąpiono żołnierzykami.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1079">http://www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=1079</a><!-- m -->

Pozdrawiam
Dauri
dauri napisał(a):...a znana powieść Agaty Christie "Dzięsięciu Murzynków" nosi teraz tytuł "I nie było już nikogo", a w treści Murzynków zastąpiono żołnierzykami.
paranoja... Dla mnie będzie to zawsze 10 murzynków Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Dziesięciu dzielnych harcerzy... Smile)
Ale Ty mu MJ mylisz rodzaj uprzedzeń... Wink
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Jeśli chodzi o Christie - to faktycznie zmiana polska niekoniecznie przekonująca być musi. Ale wynika ona, jak sądzę, z nowego tłumaczenia tytułu oryginału. And Then There Were None było wcześniej znane jako Ten Little Indians lub Ten Little Niggers i to ze względu na tę drugą wersję zmieniono także tytuł oryginału.
A wracajac do plakatu w przychodni to zastanawiam sie czy napisanie "bialy personel" zamiast "personel w bialych bluzach" jest faktycznie rasizmem. Traktowalbym to raczej jako puszczanie oka, typu "łódka Bols" etc (cokolwiek by sie powiedzialo o poziomie takiego "puszczania oka").

Natomiast wiadomosc o nowym tytule klasyka pani Christie powalila mnie na kolana.
Uwazam za idiotyzm rozniczkowanie ludzi wg pochodzenia spolecznego, miejsca urodzenia, stopnia pigmentacji (to jest zmartwienie dla chodowcow, nie dla mnie :wredny: ) etc. Wole miec przyjaciela Turka spod Wiednia(teraz lub w 1683, ot taki przyklad) niz rodzima kanalie ale Polaka i Katolika.
Ale takie "poprawiactwo" jak ta zmiane tytulu ksiazki uwazam za glupote.

Choc moze trzeba by bylo zapytac kogos kto na codzien zyje w srodowisku anglojezycznym (Thindersticki, gdzie sie podziales ?) zeby nam wszystkim wyjasnil do jakiego stopnia w jezyku angielskim slowo "nigger" jest odczuwane jako obrazliwe ...?
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
thomas.neverny napisał(a):A wracajac do plakatu w przychodni to zastanawiam sie czy napisanie "bialy personel" zamiast "personel w bialych bluzach" jest faktycznie rasizmem. Traktowalbym to raczej jako puszczanie oka, typu "łódka Bols" etc (cokolwiek by sie powiedzialo o poziomie takiego "puszczania oka").
Nie, no oczywiście, że nie jest rasizmem. Myślę, ze nikt o tym nawet nie pomyślał, tym bardziej, że nie zauważyłem tam tzw. kolorowych osób (wśród personelu). Po prostu moje bystre oko dostrzegło to, co dla przeciętnego przechodnia prawdopodobnie pozostawało ukryte i w formie żartu przedstawiłem to na forum. Smile)

Dodam, ze chwilę później wyszły z gabinetu dwie pielęgniarki i jedna powiedziała: "To trzeba zamoczyć", przeszła kilka kroków, dorzuciła "Narządy zamoczyć", po czym zniknęła w innym gabinecie.
MJ napisał(a):Nie, no oczywiście, że nie jest rasizmem. Myślę, ze nikt o tym nawet nie pomyślał, tym bardziej, że nie zauważyłem tam tzw. kolorowych osób (wśród personelu). Po prostu moje bystre oko dostrzegło to, co dla przeciętnego przechodnia prawdopodobnie pozostawało ukryte i w formie żartu przedstawiłem to na forum. Smile)
Czyli zalozyles ten temat tylko dla zartu ? Rozumiem ale zaluje ze nie zaznaczyles tego np jakims emotikonem.

Poczatkowo sie zdziwilem po przeczytaniu Twojego pierwszego postu. Teraz rozumiem lepiej. Zart. Dalem sie nabrac. Prosze bardzo. Przepraszam za nieporozumienie.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości