Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie tylko Śpiewnik Oszołoma...
Pierwszy raz mam przyjemność usłyszeć piosenki ze śpiewnika oszołoma i jestem w szoku są świetne jeżeli by można to prosiłbym o akordy i ewentualnie teksty do następujących piosenek :
Intelektualiści lata 90
w kwestii żydowskiej
opowiastka o bolku bimberku
śpiewka o antysemitach
Paweł i Gaweł i...

Bardzo proszę Smile)
Odpowiedz
Nie tylko Ty szukasz tych akordów Wink. Od jakiegoś czasu mozolnie kompletuję mniej lub bardziej poprawne opracowania piosenek LC- niestety nie mam akordów do żadnej z wymienionych przez Ciebie piosenek. Ale będę miał, lub umrę próbując je zdobyć Wink.

A przy okazji apeluję urbi et orbi o pomoc w owym kompletowaniu. Smile
Odpowiedz
A czy jest ktoś w posiadaniu jakichkolwiek nagrań wideo z koncertów LC?
To byłby dopiero rarytas Smile)
Pozdrawiam
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Ja tam sie cieszę, bo mam to tylko na kasecie i w zwiazku z tym moge odsłuchiwac tylko w aucie, ale co na to autor?
Odpowiedz
PMC napisał(a):A czy jest ktoś w posiadaniu jakichkolwiek nagrań wideo z koncertów LC?
Kiedyś "mignął" mi film z Przemyśla bodajże, gdzie Leszek z Kubą chyba grają piosenki Jacka (m.in. Epitafium dla Jasieńskiego).
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Odpowiedz
No cały czas słucham tych nagrań duże wrażenie na mnie zrobiły może tez ze względu na moje poglądy.... może nie odkryłem Ameryki ale znalazłem taką STRONĘ ....tylko tych akordów mi wciąż brakuje jeżeli ktoś ma do jakichkolwiek nie koniecznie do tych o które prosiłem wczesniej to proszę o zamieszczenie
Pozdrawiam W.
Odpowiedz
Wojtek L. napisał(a):No cały czas słucham tych nagrań duże wrażenie na mnie zrobiły może tez ze względu na moje poglądy.... może nie odkryłem Ameryki ale znalazłem taką STRONĘ ....tylko tych akordów mi wciąż brakuje jeżeli ktoś ma do jakichkolwiek nie koniecznie do tych o które prosiłem wczesniej to proszę o zamieszczenie
Pozdrawiam W.
Gwoli ścisłości dodać należy, że "Kapo", "Feministki" i "Antyklerykał" zaliczane na tej stronie do "Śpiewnika oszołoma", nie należą do tego programu. Jest tam też sporo błędów w tytułach. Niezależnie od tego to najszerszy z dostępnych w Internecie zbiorów Smile. (jeszcze)
Odpowiedz
Nie jestem pewien, ale to są zdaje się w większość pliki z kasety Śpiewnik Oszołoma.
Skąd masz te nagrania?

P.S. Kurcze, łezka się w oku kręci... Ileż to lat?! Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Nie jestem pewien, ale to są zdaje się w większość pliki z kasety Śpiewnik Oszołoma.
Skąd masz te nagrania?
W 100% to pliki z kasety Śpiewnik Oszołoma, bowiem pochodzą z tej kasety. (a masło jest maślane... Wink ) Podobnie jak komentarze i dedykacje spisałem z okładki wspomnianej kasety, a w najbliższych dniach dodam też dobre technicznie skany owej okładki. Chcę wykonać tak dokładny jak to możliwe elektroniczny odpowiednik tej (nie tylko tej...) kasety - taśmy magnetofonowe umierają młodo, nośniki cyfrowe żyją dłużej Wink. A potem dodać do mp3-ek teksty i akordy.

[ Dodano: 4 Wrzesień 2007, 03:00 ]
Kuba Mędrzycki napisał(a):P.S. Kurcze, łezka się w oku kręci... Ileż to lat?! Smile
Wychodziłoby na to, że 11 Wink.
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Wychodziłoby na to, że 11
Nawet dwanaście! W 1995tym w Kwidzynie zagraliśmy pierwszy Śpiewnik. Smile No tak, ale oczywiście nagrania z kasety pochodzą z 96go.

[ Dodano: 4 Wrzesień 2007, 03:40 ]
DuchX napisał(a):taśmy magnetofonowe umierają młodo, nośniki cyfrowe żyją dłużej
Nieprawda. Taśmy mają dużo większą żywotność niż cyfrowe nośniki, takie jak choćby płyta cd.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Taśmy mają dużo większą żywotność niż cyfrowe nośniki, takie jak choćby płyta cd.
Ale przecież słychać, kiedy kaseta jest zgrana, bo taśma się rozciąga (chyba).
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
DuchX napisał(a):taśmy magnetofonowe umierają młodo, nośniki cyfrowe żyją dłużej
Nieprawda. Taśmy mają dużo większą żywotność niż cyfrowe nośniki, takie jak choćby płyta cd.
Pliki cyfrowe można przenosić na następny nośnik, kopiować, odtwarzać bez utraty jakości. Każda taka operacja na taśmach to pogorszenie jakości nagrania - tu się chyba zgadzamy? Smile
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Gwoli ścisłości dodać należy, że "Kapo", "Feministki" i "Antyklerykał" zaliczane na tej stronie do "Śpiewnika oszołoma", nie należą do tego programu. Jest tam też sporo błędów w tytułach.
Przepraszam ale nie wiedziałem po prostu to znalazłem i zamieściłem
DuchX napisał(a):Chcę wykonać tak dokładny jak to możliwe elektroniczny odpowiednik tej (nie tylko tej...) kasety - taśmy magnetofonowe umierają młodo, nośniki cyfrowe żyją dłużej Wink . A potem dodać do mp3-ek teksty i akordy.
czekam z utęsknieniem Wink zwłaszcza na akordy baaardzo by mi się przydały
Odpowiedz
Właśnie pojawiło się na Allegro:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=240507482">http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=240507482</a><!-- m -->
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Tutaj także. I to komplet dwóch kaset w bardzo atrakcyjnej cenie. Ta aukcja według mnie jest pewniejsza, gdyż sprzedający jest właścicielem firmy fonograficznej, która przed laty wydała Śpiewniki.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ta aukcja według mnie jest pewniejsza,
Jest bardzo pewna - sam swoje kasety mam z tego źródła. Szybka wysyłka, odpowiednio zapakowana przesyłka i doskonały stan kaset.

[ Dodano: 4 Wrzesień 2007, 16:34 ]
Proszę: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/przemek_pietrzykiewicz/public/LC/">http://mallorn.ii.uj.edu.pl/kaczmarski/ ... public/LC/</a><!-- m -->

Dzisiaj dodałem zapis nieoficjalnego koncertu LC. Moim zdaniem to bardzo ciekawy zestaw piosenek, w sumie 18 utworów, z czego 16 nigdy nie znalazło się na żadnej oficjalnie wydanej kasecie.

PS A nowa wersja "Bronić Krzyża" to po prostu... :wzruszony:
Odpowiedz
DuchX napisał(a):Dzisiaj dodałem zapis nieoficjalnego koncertu LC.
Wygląda mi to na koncert dla "Naszej Polski" (2006). Przynajmniej tak mówi autor we wstępie.
Odpowiedz
To są nagrania studyjne.
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Różnica zdań, jak widzę? Wink W każdym razie są to nagrania nieoficjalne, nigdzie nie wydane.

[ Dodano: 4 Wrzesień 2007, 19:01 ]
Dzięki uprzejmości Jaśka (dziękuję!) do jutra pojawią się poprawne tytuły piosenek Smile.
Odpowiedz
PMC napisał(a):To są nagrania studyjne.
Ale o których nagraniach mówisz? O Śpiewniku, czy o koncercie z ubiegłego roku?
Odpowiedz
Tak, to jest zapis tzw. "Koncertu dla Naszej Polski 2006".
Nagrania z koncertu są dość surowe - nie wycinano pomyłek, nie wyrównywano
słyszalnych wyraźnie zachwiań w rytmie, nie dogrywano nic, nie tuningowano mojego śpiewu często idącego "pod dźwiękiem" i zawierającego pewne zabawne kresowe regionalizmy w artykulacji - to brzmi tak jak było zagrane i zaśpiewane.
Ma to swoje minusy, bo obnaża moje słabości jako wykonawcy - ale niewątpliwie poztywną stroną jest "zgodność z naturą".
Zresztą mój kolega muzyk zawodowy pocieszał mnie, że muzyka jako sztuka kończy się tam, gdzie dźwięki są sterylnie czyste. Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ale o których nagraniach mówisz? O Śpiewniku, czy o koncercie z ubiegłego roku?
Leszek już chyba wszystko wyjaśnił Smile
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
lc napisał(a):Zresztą mój kolega muzyk zawodowy pocieszał mnie, że muzyka jako sztuka kończy się tam, gdzie dźwięki są sterylnie czyste.
Ameryki nie odkrył. Smile
Zresztą, tę starą prawdę, zdają się potwierdzać również nagrania Śpiewnika z 1996go roku, jakie kilka dni temu umieścił DuchX. Niby studyjne, ale nagrywane w formie koncertowej, czyli bez osobnych ścieżek i bez specjalnej ingerencji ze strony realizatora nagrań.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):
lc napisał(a):Zresztą mój kolega muzyk zawodowy pocieszał mnie, że muzyka jako sztuka kończy się tam, gdzie dźwięki są sterylnie czyste.
Ameryki nie odkrył. Smile
Na pewno, ale coś mi się zdaje, że temu kto tę prawdę pierwszy sformułował jednak o coś innego chodziło.
Odpowiedz