05-19-2010, 01:16 PM
To miały być chyba piosenki Kaczmara ale niech będzie
Piosenki, których nie da się słuchać spokojnie
|
05-19-2010, 01:16 PM
To miały być chyba piosenki Kaczmara ale niech będzie
05-19-2010, 09:15 PM
Myślałem, że to jest forum dla umiejących czytać, ale niech będzie
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach. My chcemy Boga w książce, w szkole, W godzinach wytchnień, w pracy dniach. [/size] [b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
05-19-2010, 10:09 PM
Zbrozło napisał(a):Myślałem, że to jest forum dla umiejących czytać, ale niech będzieWydaje mi się, że kolcon50 doskonale umie czytać. Umiejscowienie wątku (Strona główna » Jacek Kaczmarski » Poezja » Piosenki, których nie da się słuchać spokojnie) zdecydowanie wskazuje na to, że to miały być chyba piosenki Kaczmara. "Poza Kolconem NIE MA zbawienia"
05-20-2010, 07:40 AM
dauri napisał(a):Wydaje mi się, że kolcon50 doskonale umie czytać.O kurwa! O Jezu! Jezu! Czyli że bełkot o obsesjach jest na temat wątku, a zamieszczenie na stronie głównej w Jacku Kaczmarskim w dziale poezja w temacie "Piosenek, których się nie da słuchać spokojnie" wiersza Kaczmarskiego, który się stał piosenką, której nie mogę słuchać spokojnie jest zaśmiecaniem wątku?
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
05-20-2010, 10:11 AM
Cytat:O kurwa! O Jezu! Jezu! Czyli że bełkot o obsesjach jest na temat wątkuJak najbardziej. Osobie opętanej bardzo trudno wysłuchać spokojnie większości piosenek. Mnie czasem udaje się spokojnie wysłuchać tylko "Nawiedzoną wiek XX" i "Diabła mojego". :wredny:
05-20-2010, 11:13 AM
Panie Ditko, diabłów sto Cię goni! Nie bierz, ekscelencjo, do Paryża naszych córek! Jaki diabeł Cię przysłał z tej dalekiej Francji? Po diabła narody? Kto przygnał- czarne diabły strzegące wybrzeży edenu? Mniejsza o szczegóły, w szczegółach siedzi diabeł, a Polak gardzi szczegółami. Ale oswój swe diabły o żabio trupich pyskach.
Nam kraj zalał Moskal, diabli wzięli mapę. Jak tak dalej pójdzie, to i folwark wezmą wnet i całych światów kształt odejdzie w diabły. A i mnie też tu tak na trzeźwo diabli wezmą za chwilę. dauri napisał(a):Mnie czasem udaje się spokojnie wysłuchać tylko "Nawiedzoną wiek XX" i "Diabła mojego". :wredny:Z tych piosenek jest opętanie, ale tylko dla drżących panien i chciwych rozwódek. Paryż – tak sobie czytam na pewnym wiarygodnym portalu : Paryż -stoi tam kilka małych domków. Na środku jakiś kretyn postawił gigantyczną antenę, która może się w każdej chwili zawalić. Póki co, nadaje w kosmos różne nacjonalistyczne teksty. Jest kurewsko wysoka, ale to po to, by białą flagę było widać aż w Berlinie. Ditko, z czym do ludu? 324 metry? U nas w podbydgoskim Trzeciewcu stoi też antena i ma tyle samo wysokości, ale jakoś z tego powodu nikt w Warszawie demonstracji nie robi i transparentów o treści „Nie przenoście nam stolicy do Trzeciewca” nie wiesza. Ale skoro się chełpisz, że w tej Francji jest niby tak bosko, że o Jezu!, tak smerfastycznie, że o kurwa!, to powiedz mi, dlaczego u nas w Polsce Lech Pierwszy Królom i Wodzom równy spoczywa w onyksie na Wawelu, a u Was taki dajmy na to Francois Mitterrand rozłożył się w rodzinnym grobowcu w Jarnac na przywioskowym cmentarzyku? Albo niech pan nic nie mówi. Niech pan napisze: A poszli do diabła! I odejdziemy.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
05-20-2010, 11:27 AM
Forum zrobilo się raczej miejscem dyskusji towarzyskich na różne tematy, temat "Kaczmarski" trochę się wyczerpal, już dawno nie pojawil się nikt nowy, mający coś ciekawego do powiedzenia (o Kaczmarskim lub nie)... :/
Troche szkoda.
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres skonfiskowano Mówię tak to ja jeszcze ja Poznaję Co słychać Ano po staremu" [Jerzy Ficowski]
05-20-2010, 01:26 PM
A ja chyba zadurzo jeszcze nie mogę podyskutować o Kaczmarze bo zbyt mało znam jego życie.
05-20-2010, 02:17 PM
Ale słuchasz, a to temat o piosenkach, których nie da się słuchać spokojnie - z różnych przyczyn.
I tu nie potrzeba dużej wiedzy o samym JK.
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
05-20-2010, 08:34 PM
Do niedawna lubiłam ''Jałtę'' - jak jedną z wielu. Oczywiscie oglądałam filmy dokumentalne. Często jestem w Berlinie. Znam naturalnie filmy o ucieczkach ze wschodniego Berlina.Wszystko to mieściło sie w temacie ''Jałta'' (tak jak i moje życie w komunie). Ostatni moj pobyt ''przyniosl'' mi znaną koszulkę ze zdjęciem bardzo spektakularnej ucieczki Conrada Schumana i nagle ''Jałty'' nie moge słuchać spokojnie...(dawniej uważałam tą koszulkę za tandetę dla turystów :/ )
Tylko ofiary sie nie mylą
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar) Płacić rozpaczą, gniewem, strachem, Zużywać w kłótniach cenne słowa'
05-20-2010, 08:49 PM
Elzbieta napisał(a):zdjęciem bardzo spektakularnej ucieczki Conrada SchumanaTu scena: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=_S4QOxX4xqM&feature=related">http://www.youtube.com/watch?v=_S4QOxX4 ... re=related</a><!-- m -->
05-21-2010, 10:39 AM
Ja myślę że jeszcze Ci wszyscy ludzie
05-24-2010, 07:09 PM
Ostatnio to ja żadnej piosenki Kaczmara nie mogę słuchać spokojnie!!!!!!!!!!!!!!!!
Szlag mi trafił MP4. ŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
05-24-2010, 09:37 PM
Gorące wyrazy współczucia!...
"Na ludzką pamięć nie można liczyć. Niestety, również na niepamięć."
05-29-2010, 06:21 PM
Ja nie mogę żadnej piosenki słuchać spokojnie gdy prowadzę samochód. Za bardzo mnie ponosi i to jest niebezpieczne
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta: To tylko kwestia Światła ; " |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|