Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dziwna aluzja w "Wiedźminie"
Tak się składa, że 2 dni temu musiałem czekać na lotnisku w Sztokholmie na samolot aż 8 godzin. Z nudów złapałem jedyną książkę, którą miałem pod ręką "Wiedźmin" i oto, jak zaskoczył mnie pewien fragment, wydając się dziwnie znajomym...

"-Ja go znam- powiedział elf- to Jaskier, poeta i trubadur. Widziałem go kiedyś, gdy śpiewał na dworze króla Ethaina.
- Trubadur - powtórzył Chireadan. - Niedobrze. Bardzo niedobrze. On ma porażone mięśnie szyi i krtań. Zaczynają się zmiany w strunach głosowych. To może być nieodwracalne.
-To znaczy, czy to znaczy, że nie będzie mógł mówić?
-Mówić, tak. Może. Ale nie śpiewać.
Geralt, nie mówiąc ani słowa, usiadł przy stole, oparł czoło na zaciśniętych pięściach.
- CZarodziej - powiedział Vratimir. - Konieczny jest lek magiczny lub zaklęcie uzdrawiające. Musisz go zabrać do jakiegoś innego miasta, wiedźminie."

Dziwne, prawda?
Odpowiedz
Aluzja? Confusedtrapiony:
Te opowiadanie zostało napisane albo na początku lat '90, albo pod koniec '80(nie pamietam dokładnie) !

Pozdrawiam
ps
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Odpowiedz
W takim dymku pojawiającym się nad tematami forum przeczytałem ni mniej ni więcej, tylko:
Cytat:Tak się składa, że 2 dni temu musiałem czekać na lotnisku w Sztokholmie na samolot aż 8 godzin. Z nudów złapałem jedyną książkę, którą miałem pod ręką "Wiedźmin" i oto, jak zaskoczył mnie pewien fragment, wydając się dziwnie znajomym...

"-Ja...
No! To była czytelna aluzja do twórczości JK! :rotfl:
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
acmorgop napisał(a):Dziwne, prawda?
Nieprawda.

A tak w ogóle, to o co chodzi? ;>
Odpowiedz
Przypuszczalnie o zbytnią skłonność do skojarzeń acmorgop Smile)
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz