Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostatni utwór napisany w Polsce.
W rozmowie JK z Jolantą Piątek o pioesnce "Czerwony autobus" czytamy:
Cytat:To jest ostatnia piosenka napisana w Polsce
O piosence "A my nie chcemy uciekać stąd" JK na czacie w 1999 roku mówi:
Cytat: To jest mój ostatni tekst napisany w Polsce
Ponadto pod tekstem "Czerwonym autobusie" widneije data powstania 1981, a przy "A my nie chcemy" 1980. Czy więc w drugim przypadku Mistrz się pomylił?
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Luknij tutaj Smile
Odpowiedz
Tylko, ze tam nikt nie odpowiedział (albo ja przoczyłem), a mnie to już wcześniej męczyło.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Jacek na czacie raczej się pomylił.Wiersz "A my nie chcemy uciekać stąd" był nawet drukowany w czasopiśmie Radar w 1980 r.( z dedykacją - Agnieszce )
I ginie świat
A nas a nas
Tych kilka małych miejsc
Wciąż boli
Odpowiedz
Mnie sie ta dedekacja kojarzyła z "Nie lubię", ale mogę sie mylić , bo pamięć zawodzi. Big Grin
Bo mówisz o ostatniej stronie "Radaru"?
Odpowiedz
Dedykacja o ile mnie pamięc nie myli była przy tytule wiersza.Tak też figuruje na kartkach gdzie ręcznie mam przepisane teksty z tego artykułu. Niestety w tamtych latach nie było skanerów, kserokopiarek, aparatów cyfrowych 8o . Moja siostra pracowicie przepisała wiersze na papier maszynowy. Zachowałem je do dzisiaj Wink
Ale gdzieś widziałem skany tego artykułu. Być może na naszej stronie.
I ginie świat
A nas a nas
Tych kilka małych miejsc
Wciąż boli
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Tylko, ze tam nikt nie odpowiedział (albo ja przoczyłem), a mnie to już wcześniej męczyło.
To nie mogłeś tamtego wątku kontynuować?
Odpowiedz
Nie chciałem rozmywać dyskusji.
Odpowiedz
Mirek napisał(a):Ale gdzieś widziałem skany tego artykułu. Być może na naszej stronie.
Zgadza się. Z tym, że to nie jest artykuł tylko raczej taki esej Jacka i dlatego można znaleźć to w Twórczości własnej/felietony. Skany są u samego dołu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/epika/radar.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/epika/radar.php</a><!-- m -->
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz