Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Myślę, że dużo więcej daje posłuchanie Koni niż ich przeczytanie:
Wersja oryginalna
Wersja polska I
Wersja polska II
Życzę miłego słuchania i przy okazji mam zagadkę:
Co łączy Jacka Kaczmarskiego z osobami, które wykonują wersję polską I i wersję polską II?
Pozdrawiam serdecznie!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
The requested URL /kaczmarski/szymon_slomczynski/public/Konie po polsku 2. was not found on this server.
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Myślę, że dużo więcej daje posłuchanie Koni niż ich przeczytanie: Dodaję zatem:
Wersja polska III
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):The requested URL /kaczmarski/szymon_slomczynski/public/Konie po polsku 2. was not found on this server Przepraszam za przeoczenie. Już wszystko powinno działać.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 6 Styczeń 2007, 20:52 ]
Simon napisał(a):Wersja polska III Wykazuje niestety pewne powinowactwo z ostatnimi "elektronicznymi" dokonaniami Gintrowskiego. Tylko, że tutaj sztucznie i nieadekwatnie do piosenki brzmi też miejscami wokal. Poza tym długość tej wersji mi stanowczo nie odpowiada!
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Przepraszam za przeoczenie. Już wszystko powinno działać. Działa.
Szymon napisał(a):Co łączy Jacka Kaczmarskiego z osobami, które wykonują wersję polską I i wersję polską II? Numer II już wiem. Ale wykonawcy "I" nie mogę skojarzyć...
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Wykazuje niestety pewne powinowactwo z ostatnimi "elektronicznymi" dokonaniami Gintrowskiego. Tylko, że tutaj sztucznie i nieadekwatnie do piosenki brzmi też miejscami wokal. Poza tym długość tej wersji mi stanowczo nie odpowiada! Bądźmy szczerzy: jest po prostu do dupy.
Podałem ją dla statystyki.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Bądźmy szczerzy: jest po prostu do dupy Nie chciałem być aż tak dosadny, niemniej jednak się zgadzam.
[b][i]
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 1,211
Liczba wątków: 84
Reputacja:
0
Czy drugie to czasem nie Joanna Lewandowska? Pewien nie jestem :niepewny:
Pierwszy głos brzmi dziwnie znajomo - zwłaszcza na początku... Ale niestety nie mogę na razie zidentyfikować.
Piwo za nagrania. Są świetne
[color=#0000FF][i]Gałąź kona najpiękniej,
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Mnie zaszkodził łyk godzin,
Ale jak tu być zdrowym?
Wódki miarę czas leje za barem.[/i][/color]
Reputacja:
0
PMC napisał(a):Czy drugie to czasem nie Joanna Lewandowska No właśnie. A łączy ją z JK... 
Tylko co z tą "I"? Myślałem, że tylko ja mam zaćmę
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Tylko co z tą "I"? Myślałem, że tylko ja mam zaćmę  Nie, nie tylko Ty 
Tylko ten głos jest dziwnie znajomy. :' Nie daje mi spokoju.
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
Natasza Czermińska!(?)
Reputacja:
0
Właśnie teraz zauważyłem, że na końcu utworu odzywa się głos Magdy Umer mówiący: "Asia Lewandowska". Ale jak zgadłem, to słowo, że tego nie słyszałem :rotfl: Jak się zaczęły oklaski, to wyłączyłem :niepewny:
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
PMC napisał(a):na końcu utworu odzywa się głos Magdy Umer mówiący: "Asia Lewandowska" Heh... Nawet nie dosłuchałem do końca... Jak bum cyk cyk!!!
A jak bym pogrzebał w lamusie, to znalazłbym jeszcze wersję Awdiejewa... Jeszcze jakieś ciekawe wykonania tej Pieśni?
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):A jak bym pogrzebał w lamusie, to znalazłbym jeszcze wersję Awdiejewa... Jeszcze jakieś ciekawe wykonania tej Pieśni? Mam też gdzieś ten utwór. To jest jego autorski przekład.
Słyszałem rewelacyjne, moim zdaniem, wykonanie tej piosenki przez Czyżykiewicza, który śpiewał to m. in. na spektaklu "Konie Narowiste" w reżyserii Jerzego Satanowskiego. Jakby ktoś miał tamto nagranie, to byłoby wspaniale
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
pkosela napisał(a):Natasza Czermińska! Natasza Czarmińska!? Nie.
PMC napisał(a):Właśnie teraz zauważyłem, że na końcu utworu odzywa się głos Magdy Umer mówiący: "Asia Lewandowska". Ale jak zgadłem, to słowo, że tego nie słyszałem Ale... jakim cudem? :o Spróbuj kliknąć jeszcze raz w podany link, wysłuchaj i napisz mi czy to tam słyszysz?
Zagadka wciąż pozostaje nierozwiązana. A jak wrażenia?
Pozdrawiam serdecznie!
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):A jak wrażenia? Moje pozytywne.
Tylko to wredne, kosmate, co siedzi obok i gryzie mnie w d... tyłek, nie daje spokoju...
Ciekawym rozwiązania zagadki.
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):A jak wrażenia? Podoba mi się II wersja, choć jest niemalże kopią... I. Czy to nie ta sama wykonawczyni w nagraniach, które dzieli jakiś znaczny odstęp czasu?
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Ale... jakim cudem? :o Spróbuj kliknąć jeszcze raz w podany link, wysłuchaj i napisz mi czy to tam słyszysz? Teraz już nie, ale mam ściągniętą wersję ciut wcześniej (ma 4,21 MB) i tam to jest. Poznałem jednak sam
Wrażenia bardzo pozytywne. Piwo już postawiłem wcześniej
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
PMC napisał(a):Teraz już nie, ale mam ściągniętą wersję ciut wcześniej Ja też mam tę wersję. I tam Umer wymienia nazwisko.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Podoba mi się II wersja, choć jest niemalże kopią... I. Czy to nie ta sama wykonawczyni w nagraniach, które dzieli jakiś znaczny odstęp czasu? Myślę, że nie. To może jakaś podpowiedź. Np. z jakiego miasta jest owa tajemnicza śpiewaczka?
Bo umiera, gdy pęknie
Pod owoców zwieszonych
Ciężarem.
Ale jak tu być zdrowym?
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Czy to nie ta sama wykonawczyni w nagraniach, które dzieli jakiś znaczny odstęp czasu? Nie, to są różne osoby. Oczywiście tą "drugą" jest istotnie Joanna Lewandowska. Wyciąłem ten fragment z Magdą Umer jakieś pięć-dziesięć minut po udostępnieniu nagrania - no, ale cóż, widocznie to i tak było za długo
pkosela napisał(a):To może jakaś podpowiedź Dajmy najpierw szansę na odpowiedź pozostałym Forumowiczom!
Pozdrawiam!
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Naprawdę nikt już więcej nie pokusi się o rozwiązanie tej zagadki?
[b][i]
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 514
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Ja niestety nie pokuszę się, bo się nie znam
Słucham sobie tych nagrań i muszę przyznać, że szalenie mi się podobają i sama nie wiem, która bardziej. Ta pierwsza ("nieznanego" autorstwa) chyba jednak na obecną chwilę bardziej mi w duszy gra. Jest taka pełna liryzmu i delikatności, a zarazem siły. Niewykluczone, że jutro zmieni mi się nastrój i z większą przyjemnością będę słuchać Joanny Lewandowskiej
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Reputacja:
0
Ola napisał(a):Słucham sobie tych nagrań i muszę przyznać, że szalenie mi się podobają Cieszę się i pozdrawiam!
Przypominam, że na tego, kto pierwszy prawidłowo rozwiąże zagadkę czeka piwo
Co łączy JK z Wykonawczyniami wersji I i II?
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Co łączy JK z Wykonawczyniami wersji I i II? Piosenki Wysockiego.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Piosenki Wysockiego  Nie to miałem na myśli
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Nie to miałem na myśli Domyślam się.
Niestety - nie wiedząc kto śpiewa, nie sposób wiedzieć co kogoś łączy. :ups:
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Co łączy JK z Wykonawczyniami wersji I i II "Nadzieja" w Kołobrzegu.
śni inny byt jurajski gad
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Niestety - nie wiedząc kto śpiewa, nie sposób wiedzieć co kogoś łączy Wiedzieć zaiste nie sposób, ale można próbować odgadnąć rzeczoną zależność!
Kraśny napisał(a):Szymon, ale dżentelmeni milczą (przynajmniej publicznie) o takich sprawach Wygląda na to, że trochę niefortunnie sformułowałem pytanie
patrycja napisał(a):"Nadzieja" w Kołobrzegu Nie. Podpowiem, że prawdiłowa odpowiedź powinna wyglądać mniej więcej tak:
Zarówno JK, jak i Wykonawczyni I oraz Wykonawczyni II...
[b][i]
[/i][/b]
JK
|