Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
POMPEJA
"Nic żaden z bogów dla nas nie uczyni!"

Czy te slowa wypowiada zebrak sliniacy sie pod murami wiezienia czy to zdanie ktore mogloby wogole nie pojawic sie w tym wierszu a przedstawia stanowisko kaczmarskiego wzgledem wiary i religii??? Jak dla mnie mozna to odbierac jako besposredni zwrot autora do czytelnika czy sluchacza.
Odpowiedz
mozna to uznac za stwiedzenie faktu, albo bluznierstwo, wszystko zalezy od tego z ktorym z systemow religijno-filozoficznych sie utożsamiasz albo utożsamiał sie JK (w danej chwili Smile)
nie ma sensu dzielic wlosa na czworo
pozdrawiam
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu, a i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz
johny napisał(a):"Nic żaden z bogów dla nas nie uczyni!"
Mi się wydaje, że użycie liczby mnogiej i małej litery sugeruje tu raczej bóstwa mitologiczne, więc także raczej żebraka niż podmiot liryczny (tak bezpośrednio) choć oczywiście JK mógł podzielać ten pogląd. W każdym razie nigdy ta kwestia nie wydawała mi się kontrowersyjna...
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Odpowiedz
johny napisał(a):a przedstawia stanowisko kaczmarskiego wzgledem wiary i religii???
Ja chyba nie rozumiem idei. JK politeistą? :znudzony:
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
Nie doszukiwałbym się tu niczego takiego jak deklaracja religijna Wink
Odpowiedz
Artur napisał(a):Nie doszukiwałbym się tu niczego takiego jak deklaracja religijna
Ja raczej też nie...
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Odpowiedz
Podstawowa nauka ze szkoły podstawowej: nie utożsamiajcie dzieci autora z podmiotem lirycznym!!!!!!
Czy wilk z "Obławy" to Jacek?
Czy cytując Akt Abdykacji utożsamia się z Poniatowskim?
Czy jest carycą Katarzyną II?
itd. itd.itd
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości