Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki utwór został napisany 03.03.1982 ?
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć - wiersz o jakim tytule powstał owego dnia?
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
List do redakcji "Prawdy" z trzynastego grudnia 1981 roku
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Niestety, nie o to mi chodziło; wprawdzie masz rację, że "List do redakcji..." powstał tego samego dnia, jednak nie zawiera zwrotki :

"Butelka upadła z łoskotem
lecz nawet nie chciała się zbić
już nic nie zostało na potem
do rana nie ma co żyć." ,

której fragment podałem w temacie.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
bryce napisał(a):Niestety, nie o to mi chodziło; wprawdzie masz rację, że "List do redakcji..." powstał tego samego dnia
Tegoż dnia powstała jeszcze Kołysanka
bryce napisał(a):jednak nie zawiera zwrotki :

"Butelka upadła z łoskotem
lecz nawet nie chciała się zbić
już nic nie zostało na potem
do rana nie ma co żyć." ,

której fragment podałem w temacie
Wybacz, Andrzeju, jakoś to przeoczyłem... to jest, Twoim zdaniem, utwór napisany przez JK. ? Skąd masz takowe informacje (pytam go nie ma go ani na Stronie, ani w Antologii) ?

Pozdrawiam serdecznie !
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):to jest, Twoim zdaniem, utwór napisany przez JK. ?
Jak najbardziej. Chodzi o utwór pt. "Wypad.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Trzeciego marca 1982 roku powstał utwór pt. "Wypad".
Właśnie, dzięki!!!
Odpowiedz
Skąd żeście wytrzasneli ten wiersz.. ? Na stronie go nie ma.. w zbiorze 'A śpiewak także był sam' również (??). Może zacytujcie go w całości chociaż Smile
I pamiętaj - bo dana Ci pamięć:
Nie kłam sobie - a nikt ci nie skłamie.
Odpowiedz
mariuszn3 napisał(a):Na stronie go nie ma.. w zbiorze 'A śpiewak także był sam' również
Autor nie życzył sobie, by pewne teksty objąć antologią.

WYPAD
Wyszedłem za róg przed wieczorem,
Tymczasem zapadła noc.
Nie trafię po ciemku z powrotem,
Gazeta posłuży za koc.

Przechodniu mój nieznajomy,
Znajdź żonę mą, powiedz jej, że
Nie wrócę na noc do domu,
Że prześpię się byle gdzie.

Jak trwa taka noc w obcym miejscu
Gdy chce się i nie chce się spać
Tylko się myśli o szczęściu,
Za które się czart zaczął brać.

Butelka upadła z łoskotem
Lecz nawet nie chciała się zbić.
Już nic nie zostało na potem —
Do rana nie ma co — żyć…

…pić! Słowa mieszają się w głowie
I coraz jest więcej tych słów.
Co żona znów na to powie,
Co powie żona znów.

Wstać! Iść i się nie dać rozpaczy!
No, chyba że trzaśnie mnie grom!
O świcie mój dom mnie zobaczy,
Lecz — czy to będzie mój dom?

3.3.1982
Odpowiedz
Dziwne, że tekst nie został włączony do antologii, bo jak dla mnie jest lepszy od wielu innych tekstów JK. A jednak twórca także subiektywnie ocenia swoją twórczość i może ją skrzywdzić... dziwne.
Dzięki za udostępnienie tesktu. Stawiam piwko Smile

[ Dodano: 9 Wrzesień 2006, 14:51 ]
P.S. A może znacie jeszcze jakieś wiersze niepublikowane w antologii ani na stronie i możecie się nimi podzielić??
I jeszcze jedno mi się przypomniało: czy ktoś dotarł do fragmentów niedokończonego poematu Jacka o baronie Munchausenie (czytałem gdzieś, że taki utwór Mistrz na niedługo przed śmiercią rozpoczął)?
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Leszek napisał(a):możecie się nimi podzielić??
Ja niestety nie - wiąże mnie słowo.
Odpowiedz
Leszek napisał(a):Dziwne, że tekst nie został włączony do antologii, bo jak dla mnie jest lepszy od wielu innych tekstów JK
Może nie od wielu, ale od kilku na pewno.
Leszek napisał(a):czy ktoś dotarł do fragmentów niedokończonego poematu Jacka o baronie Munchausenie
Podobno Jeden z Forumowiczów je (tj. te fragmenty) czytał... szczegóły na priv, Leszku.

Pozdrawiam serdecznie !
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Simon, skoro Jacek nie życzył sobie publikowania pewnych tekstów, czy nie powinieneś "Wypadu" zachować dla siebie? A przynajmniej podzielić się nim w nieco bardziej dyskretny sposób? Wiem, ciekawość fanów rzecz święta Wink, ale...
Odpowiedz
Karol napisał(a):czy nie powinieneś
Uznałem, że ten JEDEN raz nie skrzywdzę nikogo.
Odpowiedz
Nie chodzi o jeden raz, tylko że teraz może go zobaczyć każdy, kto ma dostęp do netu Smile
Odpowiedz
Karol napisał(a):Nie chodzi o jeden raz, tylko że teraz może go zobaczyć każdy, kto ma dostęp do netu
Rozwinięcie zdania: Uznałem, że ten JEDEN raz nie skrzywdzę nikogo tym, że może go zobaczyć każdy, kto ma dostep do netu.
Odpowiedz
Aha... dość intrygująca interpretacja :rotfl:
Odpowiedz
Może to i daleka analogia, ale wszak życzeniem Kafki było, żeby bodajże wszystkie jego utwory zostały po śmierci spalone... ale na szczęście go nie posłuchano :Smile
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):Może to i daleka analogia, ale wszak życzeniem Kafki było, żeby bodajże wszystkie jego utwory zostały po śmierci spalone... ale na szczęście go nie posłuchano
Im rzadziej - tym milej zgodzić sie z przedpiszcą.
Odpowiedz
Karol napisał(a):Nie chodzi o jeden raz, tylko że teraz może go zobaczyć każdy, kto ma dostęp do netu
Zwrócic chcę uwagę na fakt, iż mimo że tego utworu nie ma w "Źródle...", to nie jest to jakiś tajny utwór nikomu nie znany poza wybrańcami. Dowodem jest Bryce, który go znał (a przynajmniej pamiętał fragment). Ja w zeszłym roku znalazłem nie znany szezrzej utwór Jacka "Nad trumną Bieruta" i go upubliczniłem. Utwór ten znalazłem w jednym z pism podziemnych z lat 80.

A co do życzenia Jacka, by nie wszystkie utwory właczyc do antologii, to za życia mogło ono obowiązywac. Teraz wprost pzreciwnie do antologii powinno byc właczono absolutnie wszystko co tylko się znajdzie w całości, fragmentach albo tylko projektach lub mglistych notatkach.

A tak przy okazji Bryce, skąd znałeś ten wiersz ??

[ Dodano: 10 Wrzesień 2006, 15:10 ]
Szymon napisał(a):Może to i daleka analogia, ale wszak życzeniem Kafki było, żeby bodajże wszystkie jego utwory zostały po śmierci spalone... ale na szczęście go nie posłuchano
Właśnie Smile
Zreszta Jacek napisał w Testamencie, że wiersze raz stworzone już nie są jego Smile)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A tak przy okazji Bryce, skąd znałeś ten wiersz ??
Utwór ten jest przecież TAM na jednym z kwadransów....
Odpowiedz
Przemek napisał(a):A co do życzenia Jacka, by nie wszystkie utwory właczyc do antologii, to za życia mogło ono obowiązywac.
Polemizowałabym Smile.
Odpowiedz
bryce napisał(a):Utwór ten jest przecież TAM na jednym z kwadransów....
Ano właśnie, wiele utworów z tych nie zawartch w źródle, było upublicznionych w RWE, w prasie podziemnej, troche dziwnym byłoby udawac że ich nie ma Smile)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Zwłaszcza, ze pamięć ludzka jest ułomna. Nie wszystko, co sie słyszło kilka, lub -dzieści lat temu , pamieta sie do dzis.
Odpowiedz
Karol napisał(a):Polemizowałabym .
Moze coś bliższego :> Do włączenia paru utworów Jk dał się przekonac, ale ładny zbiór został jednak poza antologią...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Ogólnie polemizowałabym z teorią, że decyzja autora co do nieudostępniania części twórczości ma obowiązywać tylko za życia, a po śmierci wolno robić już z tekstami, co tylko uzna się za słuszne. Nie mam na myśli tylko Jacka Kaczmarskiego. Pewnie, że autor może być zbyt surowy wobec siebie i przez to niesprawiedliwy w ocenie dorobku, skoro przywołujemy Kafkę, niemniej, przy całym szacunku dla edytorów jego spuścizny, ich zachowanie było... jak powiem "nielegalne", to znowu usłyszę, że się czepiam prawnie Wink.
Odpowiedz
Tak po prawdzie to było nielegalne, ale w takich przypadkach cel uświęca środki, IMHOSmile Szkoda tracic cenne dla kultury dzieła przez kaprysy lub niską samoocenę ich autorów. Teoretycznie można by powiedziec, że ta decyzja Jk powinna i teraz obowiązywac, ale nie ma jej piśmie, a i sam Mistrz nie był aż taki kategoryczny i pewnie dałby się kiedyś przekonac do ich publikacji oficjalnej.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Karol napisał(a):znowu usłyszę, że się czepiam
Tak po prawdzie - to chyba tak...
Gdybyśmy "opublikowali" WSZYSTKIE te teksty byłby powód do dąsów.
Odpowiedz
Karol napisał(a):Simon, skoro Jacek nie życzył sobie publikowania pewnych tekstów, czy nie powinieneś "Wypadu" zachować dla siebie?
Simon uprzedził mnie o kilka minut, inaczej cały tekst przytoczyłbym ja, nie związany żadną obietnicą, a skoro mogę tego posłuchać, to skąd niby miałbym wiedzieć, że nie wolno upubliczniać?
Odpowiedz
Dokładnie, ten uwtór już dawno stał się publiczny. W chwili emisji w RWE...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
W chwili, kiedy pisałam pierwszy post w tej sprawie, nie było mowy o tym, że ten tekst był upubliczniony.
Odpowiedz