Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odznaczenie dla J.Kaczmarskiego
Z okazji rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i powstania Solidarności na dziedzińcu Stoczni Gdańskiej, przed salą BHP, prezydent Lech Kaczyński wręczył dzisiaj tj.31 sierpnia br. odznaczenia ponad 70 twórcom zrywu strajkowego z 1981 roku.

Wśród nich są między innymi: sygnatariusz Porozumień Sierpniowych Bogdan Lis oraz współorganizatorzy strajku w gdańskiej stoczni 26 lat temu - Jerzy Borowczak i Ludwik Prądzyński. Odznaczono także m.in. prof. Jadwigę Staniszkis, Ewę Milewicz, Władysława Frasyniuka, Jana Rulewskiego, Andrzeja Wielowieyskiego, Romana Bartoszcze, Macieja Pietrzyka, Jerzego Kropiwnickiego, Konrada Bielińskiego, Mieczysława Gila, Jana Kelusa. Pośmiertnie odznaczony został też Władysław Siła- Nowicki oraz Jacek Kaczmarski.
Dodam, że Jacek Kaczmarski otrzymał KRZYŻ KOMANDORSKI ORDERU ODRODZENIA POLSKI.
Odpowiedz
Niektóre doniesienia mówiły o odznaczeniu również P. Gintrowskiego i Z. Łapińskiego...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Odpowiedz
oczywiście, że tak.
Przemysław Gintrowski i Zbigniew Łapiński otrzymali KRZYŻ KAWALERSKI ORDERU ODRODZENIA POLSKI.
Odpowiedz
Mozna tez na odwrot.

Informacja z Onetu :
Cytat:"Życie Warszawy": Prezydent Lech Kaczyński odbiera odznaczenia państwowe osobom ich niegodnym. Zaczął od stalinowskich oprawców: Heleny Wolińskiej-Brus i Wincentego Romanowskiego.
Gazeta dowiedziała się, że kilka dni temu prezydent pozbawił Romanowskiego Krzyża Kawalerskiego Orderu odrodzenia Polski nadanego przez Radę Państwa w 1980 roku i podobnego odznaczenia z 1972 roku. To była jego własna inicjatywa.

Również Wolińskiej-Brus odebrał nadane w latach 40. i 50. ordery. W obu przypadkach odebranie odznaczenia odbyło się przy pozytywnej decyzji kapituły. - To dopiero początek. Będziemy konsekwentnie wprowadzać nową politykę "odznaczeniową" - mówi Aleksander Szczygło, szef Kancelarii Prezydenta. I dodaje, że chodzi o uhonorowanie ludzi sekowanych w PRL, a nie utrwalaczy systemu.

Teraz biuro kadr i odznaczeń Kancelarii Prezydenta weryfikuje, kto nie jest godny nosić najwyższych odznaczeń państwowych.

Informacja ciekawa, zwlaszcza w przypadku odznaczen "chlebowych".
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
A kto w imieniu Jacka odebrał odznaczenie ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Czytałam, że Gintrowski nie mógł odebrać osobiście, bo obowiązki. Ale nic nie słyszałam , kto w imieniu Jacka odebrał.
Odpowiedz
Odznaczenie - z tego, co wiem - odebrała Alicja Delgas i Janusz Kaczmarski.
Odpowiedz
Chyba w żadnych wiadomościach nie podawali tej informacji. Czemu nie jestem zdziwiona?
Odpowiedz
tmach napisał(a):Chyba w żadnych wiadomościach nie podawali tej informacji. Czemu nie jestem zdziwiona?
Podwała TVN24.
Odpowiedz
Chodziło mi o ogólnodostepne Smile . Niestety, dzięki KRRiT nie mam TVN 24.
Odpowiedz
TVN24 jest w większości kablówek i na Cyfrze+. Poza tym, zdaje się można ją odbierać w sieci. Przepraszam za drobne OT.
Odpowiedz
Ja mam talent do OT. Jak się mieszka na wsi, to się nie ma kablówki,to nie USA. A co do Cyfry + to się nie wypowiem.
Odpowiedz
tmach, informacja ta została podana chyba w "Teleexpresie" - przynajmniej coś około tej pory. Nie oglądałem, ale mój brat mi o tym powiedział, a odbieram tylko TVP.
Odpowiedz
Informację tę podano również w południowych wiadomościach we wtorek w radiowej jedynce.
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Mozna tez na odwrot.
Informacja z Onetu :
Cytat:"Życie Warszawy": Prezydent Lech Kaczyński odbiera odznaczenia państwowe osobom ich niegodnym. Zaczął od stalinowskich oprawców: Heleny Wolińskiej-Brus i Wincentego Romanowskiego. [...]
Nam się czisło, czyli liczba musi zgadzać! Tongue

A dla zainteresowanych "listą odznaczonych":
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.prezydent.pl/x.node?id=1011848&eventId=6527295">http://www.prezydent.pl/x.node?id=10118 ... Id=6527295</a><!-- m -->

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
ktoś na stronie prezydenta napisał(a):Jacek Karczmarski
No ładnie...
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Odpowiedz
Czyli jak widać, Kelusa też docenili.

A błąd w nazwisku Jacka to dramat. Pomyłka w takich okolicznościach to kompromitacja. Ciekawe czy w dokumentach odznaczeniowych też tak napisałi....
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Sądzę, że to tylko pomyłka informatyka, czy kto tam to przepisywał. Tak czy inaczej to rzeczywiście kompromitacja, żeby na stronie prezydenta takie byki (zwłaszcza w nazwisku!) walić.
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Czyli jak widać, Kelusa też docenili.
He, jakos sobie nie wyobrażam Kelusa jak w garniturze odbiera Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski. Bardziej mi pasuje gdzieś w lesie z workiem pełnym szyszek albo jeży.

marek
Odpowiedz
Kuroń odbierał w swoim dżinsowym garniturku, wię czemu Kelus miałby zakładać garnitur. Wink
Odpowiedz