Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitara
Witam!

Przymierzam się do kupna gitary, takiej do nauki. Budżet strasznie skromny (200zl) I korzystając z okazji możliwości usłyszenia rad doświadczonych gitarzystów, chciałbym się zapytać czy taka gitara jak ta: Klik nie sprawi mi żadnej niespodzianki. Chodzi mi głównie o to - czy taka gitara może się po prostu szybko "zepsuć" tzn. nie będzie się dało jej nastroić etc. A gdybym kupił tę gitarę, zostało by na o,5 więc wyszło by szczególnie ekonomicznie.
Podkreślam - chodzi mi głównie o to, czy nauczę się na niej grać i czy jej termin ważności np. nie minie z okresem paru tygodni...

Pozdrawiam,
Zbigniew
Niepokoi mnie taka cena...
I rozbawia informacja: stroi na wszystkich progach! :rotfl:
Cena?
Tu można znaleźć jeszcze tańszą:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.allegro.pl/item121990394_piekna_naturalna_barcelona_rewelacja_wyprzedaz_.html">http://www.allegro.pl/item121990394_pie ... edaz_.html</a><!-- m -->
i tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.allegro.pl/item122731983_bardzo_tania_a_dobra_gitara_pelny_wymiar_ac39.html">http://www.allegro.pl/item122731983_bar ... _ac39.html</a><!-- m -->

(+20 zł z pokrowcem)
Osobiście to jeśli chodzi o jakąkolwiek gitarę, którą warto kupić to poleciłbym dozbierać do 400 zł i coś w tej cenie szukać. Można znaleźć dobrą, na której pogra się czas jakiś Smile
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Zbigniew napisał(a):Tu można znaleźć jeszcze tańszą:
To mnie jeszcze bardziej niepokoi. Confusedtrapiony:
Ciekawe, czy ta też stroi na wszystkich progach... :rotfl:
Elessar napisał(a):poleciłbym dozbierać do 400 zł
Z rok by mi to zajęło... jeśli nie więcej. Tak już mam, że złotówki się mnie nie trzymają.
Zbigniew napisał(a):Z rok by mi to zajęło... jeśli nie więcej. Tak już mam, że złotówki się mnie nie trzymają.
Zbyszku, jeśli myślisz NA POWAŻNIE o rozpoczęciu gry na gitarze, również NA POWAŻNIE podejdź do sprawy. Jeśli nie - odpuść sobie. Coś za coś. Jeśli chcesz grać na dobrej gitarze - musisz się liczyć z wydatkiem.
Ja nigdy nie kupiłbym gitary za 149 zł, i nigdy nie kupiłbym gitary za pośrednictwem allegro. Gitarę trzeba wziąć do ręki, "porozmawiać" z nią. Gitara to ważny domownik - nie kupuje się kota w worku.
Ale co znaczy "na poważnie" ? Chcę po prostu nauczyć się grać na gitarze i móc co jakiś czas, wziąść ją do ręki i sobie pograć. Ewentualnie jakieś ogniska itp. Poza tym, dla mnie - suma 200 zł jest poważna. Nic na to nie poradzę.
A co do tego worka i kota - to nawet gdybym wziął gitarę markową z górnej półki, i taką za te 150 zł, to pewnie nie był bym w stanie odróżnić - która jest która. Dlatego uważam, że większego sensu żeby jechać do muzycznego to nie ma.
Hm, też bym nie kupił w życiu gitary za taką cenę. Choćby dlatego, że długo Ci nie posłuży, a nawet jeśli to niegodnie... Dla mnie też 200 zł to dużo, ale cóż, są rzeczy na których się nie oszczędza Smile Ja kupiłem gitarę używaną, za 700 zł, troche lat już ma a wygląda (i działa) zdecydowanie lepiej niż 2 - letnia gitara kolegi, tyle że właśnie tańsza. Chyba prosty rachunek co bardziej się opłaca.
Polecam dozbierać tak ze 100 zł i zainteresować się hohnerami. Grałem na niektórych i - moim zdaniem - w swojej niewygórowanej cenie (300 - 400 zł) to bardzo dobre urządzenia!
Bo źródło wciąż bije...
Zbigniew napisał(a):Ale co znaczy "na poważnie" ?
Znaczy: nie kupować byle czego za bezcen.
Zbigniew napisał(a):Poza tym, dla mnie - suma 200 zł jest poważna.
Ok, rozumiem. Ale Ty także zrozum, że za tę kwotę NIE KUPISZ dobrej gitary. Pogódź się z faktami. Albo kupisz truchło za 149 zł, albo kupisz gitarę za conajmniej kilkaset złotych.
Zbigniew napisał(a):A co do tego worka i kota - to nawet gdybym wziął gitarę markową z górnej półki, i taką za te 150 zł, to pewnie nie był bym w stanie odróżnić - która jest która. Dlatego uważam, że większego sensu żeby jechać do muzycznego to nie ma.
Teraz to palnąłeś... Skoro sam nie odróżniłbyś jednego od drugiego - możesz liczyć na pomoc w wyborze ze strony SPRZEDAWCY. Nie wiem skąd jesteś - w profilu wpisałeś sobie idiotyczne piekło - ale w "porządnym" mieście możesz znaleźć porządne sklepy muzyczne z porządnymi, kompetentnymi sprzedawcami, najczęściej będącymi muzykami.
Skoro mam kupić "truchło" to pewnie podziękuję. A sprzedawca - też człowiek, też pragnie zarobić. 150 zł na allegro - czy z muzycznego pewnie bardzo się nie różnią. Kiedyś przy okazji zajadę, zobaczę ile mi brakuje do jakiejś normalnej gitary (a nie truchła Wink )
Cóż, pozostaje ciułać ziarnko do ziarnka....
Simon napisał(a):w profilu wpisałeś sobie idiotyczne piekło
Łapy pewnie też niewiele Ci mówią.
Akurat ja trafiałem na sprzedawców, którzy umieli doradzić. Kompetentny sprzedawca kitu nie wciśnie. A dozbieranie 100 - 200 zł bardziej sie opłaca niz kupienie gorszego sprzetu. Wiesz, czasem wystarczy zrezygnowac z piwka z kolegami i sie zaoszczedza Big Grin
Bo źródło wciąż bije...
Simon napisał(a):Gitarę trzeba wziąć do ręki, "porozmawiać" z nią
dobrze mówi. Powroźniak twierdził, że pierwsza gitara powinna być najlesza jaką można kupić. poza tym nie ma dobrej i taniej gitary; jest tylko dobra gitara albo tania gitara.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
gredler napisał(a):pierwsza gitara powinna być najlesza jaką można kupić
Nie chciałem chłopaka całkowicie zniechęcać...
gredler napisał(a):nie ma dobrej i taniej gitary; jest tylko dobra gitara albo tania gitara.
Święte słowa.
gredler napisał(a):Powroźniak twierdził, że pierwsza gitara powinna być najlesza jaką można kupić
Tylko kogo, kto chce sobie ot tak pograć piosenki JK, stać na kupienie najlepszej gitary? Wink
Ja osobiście kiedy zaczynałem grać (jeszcze chodziłem na lekcje do szkoły muzycznej [ognisko gitarowe]) dostałem gitarę, którą kosztowała wtedy bodaj 560 zł. Aktualne jej ceny po sklepach internetowych to np. w sklepie muzyczny.pl 895 zl. Podrożała czy co? :rotfl:
W każdym razie tę gitarę mam już lat...hmm...8 chyba. W tym dwuletnia przerwa w graniu. No, a gitara jak dobrze grała tak dobrze gra nadal Smile

Widziałam w akcji gitarę za 150 zł.
Brzmiała jak karton, łagodnie rzecz ujmując. Uczyć się na niej można w sumie tylko chwytania akordów i nic poza tym.
Swoją gitarę (rzekomego akustyka) otrzymałam w prezencie i podobno była i jest dobra. Tyle że niekompetentna osoba przerobiła ją tak, żeby mieściła na gryfie plastikowe struny. Teraz, z metalowymi strunami, brzmi w bardzo specyficzny sposób, jako że prawdopodobnie ma wypaczony gryf.
Dlatego kolejną gitarę kupię na pewno w sklepie muzycznym. Przynajmniej będę mogła ją wypróbowac na wszystkie strony Smile

Pozdrawiam
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Elessar napisał(a):
gredler napisał(a):Powroźniak twierdził, że pierwsza gitara powinna być najlesza jaką można kupić
Tylko kogo, kto chce sobie ot tak pograć piosenki JK, stać na kupienie najlepszej gitary?
Przepraszam za skrot myslowy. Chodzilo mi oczywiscie o najlepsza gitare, jaka jestesmy w stanie kupic, na jaka nas najbardziej stac (a to juz rzecz subiektywna).
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Simon napisał(a):
gredler napisał(a):pierwsza gitara powinna być najlesza jaką można kupić
Nie chciałem chłopaka całkowicie zniechęcać...
Ja zaczynałem na 15-letnim (wówczas) Defilu. Brat stwierdził, że nie dostanę do ręki jego klasyka, póki nie nauczę się grać na tamtym rzęchu. Brat, jak widać, nie podzielał waszych metod. Smile
Nowhere Woman napisał(a):Dlatego kolejną gitarę kupię na pewno w sklepie muzycznym.
Ostatnio w sklepie muzycznym widziałem gitarę za 100zł. Nazwę miała adekwatną do ceny: "Studencka". Big Grin
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
ps napisał(a):Brat stwierdził, że nie dostanę do ręki jego klasyka, póki nie nauczę się grać na tamtym rzęchu.
To jest w sumie dobry patent. Ja po trzech latach gry na akustycznym badziewiu nie mam właściwie problemu z grą na tych dobrych gitarach, poza tym, że do dziś ciężko mi załapać, kiedy jest już rozstrojona Big Grin

[ Dodano: 31 Sierpień 2006, 11:17 ]
Dość specyficzna gitara ze strony Wolnej Grupy Bukowina
Smile
gredler napisał(a):nie ma dobrej i taniej gitary; jest tylko dobra gitara albo tania gitara.
Tu się zgodzę, chociaż trzeba wziąć pod uwagę względność słowa "tania". Na pewno nie będzie dobrej gitary za 100 - 200 zł, ale juz w okolicach 300 - 400 da się znaleźć naprawdę porządny instrument (np wspominane przeze mnie Hohnery).
ps napisał(a):Ja zaczynałem na 15-letnim (wówczas) Defilu. Brat stwierdził, że nie dostanę do ręki jego klasyka, póki nie nauczę się grać na tamtym rzęchu. Brat, jak widać, nie podzielał waszych metod.
Hehe, ja zaczynałem na gitarze znalezionej na śmietniku, z roku chyba '87, miala urwany mostek więc wikolem tata przykleił. I grała! Używałem jej ponad rok, potem wziąłem do ręki Defila i reakcja była "Jak on ładnie brzmi..." W grudniu przerzuciłem się na Admirę Artistę i dopiero teraz jestem w stanie docenić jej wartość, po tym właśnie roku grania na gracie. Smile
Bo źródło wciąż bije...
ps napisał(a):póki nie nauczę się grać na tamtym rzęchu.
A co to znaczy: nauczyć się grać? Łapać akord a,C,G? Czy barowy jakiś? Smile
ps napisał(a):Ostatnio w sklepie muzycznym widziałem gitarę za 100zł
Lepiej się skusić na drewno w składzie opałowym. taniej wyjdzie a skutek ten sam. Smile

Ok, nie ma się co spierać. Potraktujmy to jako wymianę wznajemnych doświadczeń. Big Grin
Simon napisał(a):A co to znaczy: nauczyć się grać?
Grać tak, aby nie zrobić z instrumentu wykałaczek? Wink
Simon napisał(a):Lepiej się skusić na drewno w składzie opałowym. taniej wyjdzie a skutek ten sam.
Zgadzam się.
Simon napisał(a):Ok, nie ma się co spierać. Potraktujmy to jako wymianę wznajemnych doświadczeń.

Oczywiście. Smile
"Pieśń człowieka doskonali,
Człowiek znika, pieśń nie ginie.
Tak śmiertelnik sięga szczytów
I w tym tkwi realizm mitu."
Nowhere Woman napisał(a):Teraz, z metalowymi strunami, brzmi w bardzo specyficzny sposób, jako że prawdopodobnie ma wypaczony gryf.
z metalowymi strunami brzmiałby zawsze obrzydliwie, bez względy na gryf...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
ps napisał(a):Grać tak, aby nie zrobić z instrumentu wykałaczek?
Aaaaaa, chyba że tak. Tego też trzeba się nauczyć.
A do dobrej gitary jescze z 80 zł jak dozbierasz bedzie OK Smile Zreszta kto wiue może i ta za 200z ł będzie się nadawała do pogrania. Moja kosztowala około 280zł, a tych co Ci radzą na początek kupowac gitary za 600 i wiecej złotych, lepiej nie sluchaj.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):z metalowymi strunami brzmiałby zawsze obrzydliwie, bez względy na gryf...
Nawet wtedy, gdy była to gitara akustyczna - ewidentnie do takich strun przystosowana?
Nowhere Woman napisał(a):Nawet wtedy, gdy była to gitara akustyczna - ewidentnie do takich strun przystosowana?
Z tego co wiem to Przemek nie cierpi strun metalowych w każdym wydaniu.
Bo źródło wciąż bije...
To mi wszystko tłumaczy Smile)
Ja bym wszędzie dawała metale Tongue
Bładzisz, córko, błądzisz...

Nowhere Woman napisał(a):Ja bym wszędzie dawała metale
Obie konwencje mają swój urok. Może sobie sprawię akustyka. Syndrom przypływu gotówki... :rotfl: