Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Jak już obejrzałam te kreskówki z dźwiękiem... To one są tak głupie, że aż pękałam ze śmiechu  ale więcej niż 2 minut nie zdzierżyłam.
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Propos profanacji i wykorzystywania motywów Kaczmarskiego to ostatnio sięgnąłem ponownie po komiksy ,,Gigant'' są one o Kaczorze Donaldzie i znalażłem tam dwa motywy za każdy razem wymawia je Zyzio-siostrzeniec Donalda.Oto one:
,,Obława,obława na młode kaczorki obława''
,,Co się stało z naszym wujkiem,pyta Zyzio w Kaczogrodzie''
pozdrawiam
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Liczba postów: 1,695
Liczba wątków: 13
Reputacja:
0
Który numer, który  ?
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Reputacja:
0
Z ,,Naszą klasą'' nr 6 pt. ,,Gromy gniewu'' a ,,Obława'' to nr 8 z roku 1998 pt. ,,Uprowadzenie kaczki''
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Oglądając to zadałem sobie kilka pytań.. czemu Kaczmarski? Czemu akurat te utwory? I w koncu: czemu na siłę podpinąją do kiczu coś wyższego, lepszego? Hym.. Odniosłem wrażenie, że w ten sposób chciały polepszyć jedynie "jakość".. zabieg się imo nie udał ;] Fatalny montaż, zero powiązań piosenek z anime (argument, że jest jakaś lawa i to jest niby moja droga do piekła do mnie nie trafia;]).
Litości :rotfl:
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
radziu_88, weź zeskanuj i zamieść, będzie do ciekawostek
Reputacja:
0
Artur napisał(a):radziu_88, weź zeskanuj i zamieść, będzie do ciekawostek Ekhmm trzeba mieć skaner gdzieś  :wstyd:
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
trudno
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
radziu_88 napisał(a):Artur napisał(a):radziu_88, weź zeskanuj i zamieść, będzie do ciekawostek Ekhmm trzeba mieć skaner gdzieś :wstyd: Trzeba było zabrać z sobą do Torunia  Ale to następnym razem  )
Liczba postów: 3,635
Liczba wątków: 39
Reputacja:
0
A może zrobić tak jak ja, przesłać do administracjii? Niech sobie sami później radzą  .
Chyba, że administracja już nie ma skanera.
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Nie wiem czy słuchanie Kaczmarskiego przy oglądaniu kreskówek, to taka wielka profanacja... Ja ostatnio słuchałem tego twórcy przy piciu piwa, co wydaje mi się rzeczą nieco bardziej profanującą...
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Profanacja to moze zbyt silne słowo, ale w pewien sposób oddaje istotę problemu;] Kaczmarski sam nie gardził trunkami więc..
Reputacja:
0
tmach napisał(a):Chyba, że administracja już nie ma skanera. Admnistracja skanery ma. Tylko komiksu raczej nam nie przyśle
Reputacja:
0
A mam przesłać?
Reputacja:
0
radziu_88 napisał(a):A mam przesłać? Przywieziesz na spotkanie jak będziemy i my i Ty, ok?
Reputacja:
0
ok,nie ma sprawy
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Kiedy¶ te¿ zauwa¿y³em jaki¶ cytat z Kaczmarskiego w Gigancie. Podczas pewnych wakacji odwiedzi³em kumpla który mia³ na oko wszystkie wydane w Polsce. I có¿ siê okaza³o...
Znalz³em 31 cytatów b±d¼ parafraz cytatów Kaczmarskiego oraz do tego 22 cytaty z innych ¼róde³ (nawet ze S³owackiego, Norwida i Mickiewicza)
A co do tego czego¶ na youtube. No có¿ "Winny nie ujdzie w tym kraju kary"
Wiêc bêdziemy - jacy¶my byli,
Wiêc jeste¶my - a jakby nas brak
W tej krótkiej danej nam chwili,
Której jutro nie bêdzie i tak..
Liczba postów: 56
Reputacja:
0
A ja dopiero teraz przeczytałam ten temat i właśnie oglądam filmiki...
Co do Kaczorów Donaldów, to czytałam to jakieś 8 lat temu nałogowo i jak tak sięgam pamięcią wstecz, to faktycznie mnóstwo było aluzji do różnorakich dzieł, literackich, sztuki, filmu... Tyle, że dla mnie to było wtedy na ogół niezrozumiałe, a jak ktoś z dorosłych wyskakiwał z tekstem o czymś w tym stylu, to ja od razu odpowiadałam, co było w komiksie... Przypominam sobie na przykład taką historyjkę na podstawie Snu nocy letniej Szekspira... Potem, całkiem niedawno przeczytałam, że dyrektorem (albo kimś w tym stylu) całego polskiego Kaczora Donalda jest facet piszący fantastykę i związany dość mocno ze środowiskiem pisarzy-fantastów, człowiek o sporej erudycji i bardzo twórczy...
Nnno a co do filmików, to gdyby nie było podpisów, to by je można wrzucić do Skojarzeń rysunkowych w dziale Ciekawostki  . Trudno powiedzieć, co wizja ma wspólnego z fonią...
[size=75][i]Ale chroń mnie Panie od pogardy
Od nienawiści strzeż mnie...[/i][/size]
Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY">http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY</a><!-- m -->
tego chyba w tym wątku nie bylo, a w przeciwieństwie do niektórych zamieszczonych pozycji ta akurat jakiś sens ma (choć nie podzielam ekologicznego skrzywienia autora montażu)
Liczba postów: 510
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY
tego chyba w tym wątku nie bylo, a w przeciwieństwie do niektórych zamieszczonych pozycji ta akurat jakiś sens ma (choć nie podzielam ekologicznego skrzywienia autora montażu) bardzo dobrze zgrane tekst i video (w przeciwieństwie do pozostałych :evil: )
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
stopawel napisał(a):bardzo dobrze zgrane tekst i video (w przeciwieństwie do pozostałych :evil: ) Aż za dobrze jak dla mnie :/
Pełna dosłowność: wilk wyje, wilk patrzy w kilku wersjach ("obłęd, lęk, chciwość lub zdrada") itp.
Trudno to opisać, ale brakuje mi tu miejsca na jakąkolwiek refleksję - ot wszystko podane na tacy z narzuceniem interpretacji :|
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 510
Reputacja:
0
Zeratul napisał(a):Trudno to opisać, ale brakuje mi tu miejsca na jakąkolwiek refleksję - ot wszystko podane na tacy z narzuceniem interpretacji Do oglądnięcia na pewno lepsze niż Epitafium dla WW i poprzednia Obława. Linków nie podaję, bo uważam, że to strata czasu
Liczba postów: 437
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Jaśko napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=xAybf5yo9YY
tego chyba w tym wątku nie bylo, a w przeciwieństwie do niektórych zamieszczonych pozycji ta akurat jakiś sens ma (choć nie podzielam ekologicznego skrzywienia autora montażu) AMV świetne. Najlepsze jakie widziałem z piosenkami JK. A "ekologiczne skrzywienie" podzielam, co dodatkowo podnosi dla mnie wartość tego materiału.
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Reputacja:
0
Nie było wcześniej tego, bo dodano na youtube'a 30 grudnia. Świeży kawałek.
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 54
Reputacja:
0
O ile te poprzednie to po prostu ŻENADA to ten o wilkach mi się podobał. Nie chodzi nawet o "ekologiczne skrzywienie autora"  ale o montaż itd. Co do zarzutów Zeratula, to myślę, że autorowi właśnie chodziło o dosłowność przekazu, i użył tego jako czysto propagandowego kawałka, co dla nie fanów Jacka jest do przyjęcia
Pozdrawiam
Tomek
Liczba postów: 20
Reputacja:
0
Gdyby nie pewna przesada (zwł. podobały mi się te latające pojazdy niczym z sennego marzenia technokraty, które, chłoszcząc wokoło pociskami, wyleciały podczas fragmentu o helikopterach  ) byłobym zupełnie zadowolony - tak jestem tylko bardzo zadowolony
PS. Ale za to mangowa kreska mi się podobała. Podobnie jak bardzo dobry montaż. Winszuje autorowi udanego dzieła
"Bo ja czasami śpię i widzę w nocy
zarysy boskie gór, z radości szczekam
i jestem chyba jak ty, biało-czarny
pies horacjański."
Liczba postów: 437
Liczba wątków: 22
Reputacja:
0
Nowość na YouTube. Tym razem slideshow ( i na dodatek mocno średni ).
Podróżną sakwę zarzuć na ramię
Wyjdź na gościniec do bramy nieba [...]
Liczba postów: 34
Reputacja:
0
Dopiero teraz przeczyta³em ten w±tek i obejrza³em kreskówki. ¯enada naprawdê! Chyba gorszych ,,interpretacji" tekstów Kaczmarskiego nie ma. Autorki , skoro siêgnê³y kiedykolwiek po jak±kolwiek poezje powinny byæ lud¼mi na jakim¶ poziomie. Za takie rzeczy powinni rozstrzeliwaæ!
A tak na marginesie to pod obydwie piosenki mo¿na by podstawiæ jakie¶ ,,realne" obrazki np. z jakiego¶ serwisu informacyjnego.
a ja stroje ,przed nimi w teczce le¿y ¿ycie moje. bardzo na czasie!
Nim utonê w na najg³êbszy sen
chce jeszcze us³yszeæ
chce jeszcze us³yszeæ
wrzask motyla
Reputacja:
0
garson napisał(a):a ja stroje ,przed nimi w teczce leży życie moje. Czy chodziło Ci o ten fragment ?
Cytat:Więc stoję! Więc stoję! Więc stoję!
A przed nimi leży w teczce życie moje!
Liczba postów: 34
Reputacja:
0
Tak w³a¶nie o ten. cytowa³em z pamiêci, dlatego siê pomyli³em!
Nim utonê w na najg³êbszy sen
chce jeszcze us³yszeæ
chce jeszcze us³yszeæ
wrzask motyla
|