Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ballada o Janku Wiśniewskim...
W takim razie nie ściągnął mi się cały utwór. Moja mp3 trwa 1:19 i zaczyna się od "Ja pierdole, ja pierdole przy pustym stole, przy pustym stole bluesa śpiewam.....". Więc jaka data jest podana we wstępie ??
Odpowiedz
Toszanin napisał(a):W takim razie nie ściągnął mi się cały utwór. Moja mp3...
A to twoja mp3 nie jest jedynie kopią zapasową? Przepraszam, ale to naprawdę zabrzmiało, jakbyś miał jedynie tę empetrójkę.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
MacB napisał(a):
Toszanin napisał(a):W takim razie nie ściągnął mi się cały utwór. Moja mp3...
A to twoja mp3 nie jest jedynie kopią zapasową? Przepraszam, ale to naprawdę zabrzmiało, jakbyś miał jedynie tę empetrójkę.
Ja też przepraszam, bo chyba nie do końca zrozumiałem Maćka - no i co z tego, że jedynie?
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ja też przepraszam
Że zacytuję klasyka
Cytat:Eee, nie ma za co
Odpowiedz
MacB napisał(a):Że zacytuję klasyka
Cytat:Eee, nie ma za co
Wystraszyłeś tylko Toszanina swoim poprzednim postem Wink
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Poprawka. Mówiłem oczywiście o wstępie do tegoż koncertu. (znaczy się: chodzi o utwór numer 1)
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):Poprawka. Mówiłem oczywiście o wstępie do tegoż koncertu. (znaczy się: chodzi o utwór numer 1)
Tylko że ten koncert ma kilka mutacji, różniących się nieznacznie zawartością, kolejnością piosenek i początkiem.
Koncert pochodzi z października 1988.
Odpowiedz
Ufff. W końcu wyjaśniliśmy datę nagrania kasety "Pijany poeta" i "Bluesa o pustym stole" (chyba Wink))
Odpowiedz
Toszanin napisał(a):Ufff. W końcu wyjaśniliśmy datę nagrania kasety "Pijany poeta" i "Bluesa o pustym stole" (chyba Wink))
To jest wyjaśnione od dwudziestu lat. Wyważałeś otwarte drzwi.
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wystraszyłeś tylko Toszanina swoim poprzednim postem Wink
Czym? Że spytałem? Że przeprosiłem? Że być może nie zrozumiałem czegoś? Wink
A zresztą:
Toszanin napisał(a):Ufff...
Jednak nie wystraszyłem Big Grin
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Autorem tekstu jest Krzysztof Dowgiallo.
W wersja z filmu Wajdy zmieniono (cenzura) kilka zwrotow.
JK troche podstroil muzyczke Cholewy, zeby byla bardziej “bojowa” (ja tam wole wersje Cholewy…). A niedawno znalazlem tez informacje ze autorem poprawionej muzyki byl Andrzej Korzynski… wiec sam nie wiem.

Piosenke spiewa Janda, slychac gitare JK oraz dosc dyskretne meskie glosiki (JK (+ PG?)) dolaczajace sie do refrenu (“Janek Wisniewski padl”).

Muzyke napisal Mieczyslaw Cholewa jesienia 1980.
Mieczyslaw Cholewa. Sopocianin. Wspolpracownik KORu. Czlonek komitetu strajkowego w sierpniu 1980. Pozniej pracowal w dziale rozpowszechniania informacji NSZZ “S”. Podczas I Przegladu Piosenki Prawdziwej w sierpniu 1981 kazdy dzien koncertow zaczynal sie od wysluchania "Ballady o Janku Wisniewskim". Ukrywal sie po wprowadzeniu stanu wojennego. Potem pomagal w komisji charytatywnej kosciola Sw Brygidy w Gdansku. Przyjaciel Bogdana Borusewicza. A raczej byly przyjaciel, bo w zeszlym roku wyszlo na jaw ze prawie od poczatku pisywal raporty…
tutaj mój opis sprawy Cholewy: <!-- m --><a class="postlink" href="http://innewidoki.wordpress.com/2008/07/18/borusewicz-kontra-cholewa-historia-niedokonczona/">http://innewidoki.wordpress.com/2008/07 ... okonczona/</a><!-- m -->
Odpowiedz
innewidoki napisał(a):tutaj mój opis sprawy Cholewy:
Nie zarzucam Ci kłamstwa, ale jeśli to prawda, to pan marszałek u mnie zapunktował ujemnie (i to bardzo zapunktował). A Instytut Pomówień (Narodowy) też nadal milczy? Zgroza - to całe teczkostwo jawi mi się coraz bardziej obmierzłe...
Dzięki Darku - dobrze, że to podlinkowałeś.
Odpowiedz
Może nie dokładnie czytałem, ale czy z tego opisu wynika tylko, że pan Cholewa nie donosił na pana Borusewicza, czy wogóle nie donosił na nikogo?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Wynika, że TW Rejtan to w ogóle nie Cholewa, jeno sąsiad marszałka.

Zróbmy takie założenie:
X będący osobą publiczną publicznie (nazwanie kogoś "pan C." dodając, że chodzi o kompozytora "Ballady o Janku Wiśniewskim/Janku z Gdyni" przypomina słynne" Sławomir W. syn prezydenta RP") głosi:
- C donosił na mnie jako TW Y, mam na to dowody.
Po latach okazuje się, że TW Y był A, zupełnie ktoś inny.
Czy pytanie "A czy aby C nie donosił na innych" ma sens?
Odpowiedz
MacB napisał(a):Czy pytanie "A czy aby C nie donosił na innych" ma sens?
W świetle artykułu - może niekoniecznie. Ale w wątku o "Balladzie..." - chyba tak. Zresztą sam Cholewa potwierdza, że współpracował:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62266,2546256.html">http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62266,2546256.html</a><!-- m -->
Odpowiedz
Ja widocznie przeoczyłem owo TW Rejtan w tekście, mi sie tylko rzuciło w oko, że Ch. nie donosił na B., ale nie wynikało z tego, że nie donosił wogóle.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Cholewa nie donosił na pana Borusewicza, czy wogóle nie donosił na nikogo
Na moje pytanie, czy pytanie ma sens, skoro okazało się, że Cholewa nie był jednak TW "Rejtanem"*, o którego podłe donosy marszałek miał pretensje właśnie do M.Ch.
Jaśko napisał(a):W świetle artykułu - może niekoniecznie. Ale w wątku o "Balladzie..." - chyba tak. Zresztą sam Cholewa potwierdza, że współpracował:
co dokumentuje podlinkowanym wyznaniem samego M.Ch., w którym autor muzyki do "Ballady o Janku..." potwierdził jedynie, że był wciągnięty do współpracy, a nie żeby na kogoś donosił (co tym samym jednak nie jest).

Czemu pryncypialny marszałek do skruszonego M.Ch. mówi:
Cytat:No dobra Mietek, jedź do domu, powiedz dzieciom. Musisz to szybko zrobić, bo jak dowiedzą się o tym nie od ciebie, będzie za późno.
ale do dziś brakuje mu pryncypialności wobec samego siebie i uparcie sam pana Cholewy nie przeprasza, że na podstawie fałszywego oskarżenia upokorzył go publicznie?
Być może pan Cholewa jako TW "Zbigniew" doniósł na kogoś w sposób podobny jak TW "Rejtan" na Borusewicza... być może, podreślam: być może.
Podziwiam was, że chce się wam jeszcze grzebać w tym syfie. Nie podzielam postawy "skoro okazało się, że nie doniósł na X, to może za to donosił na Z? Jeszcze taka nadzieja pozostaje"

----
* Nota bene chyba tylko do TW "Rejtana" pan marszałek ma żal po lekturze teczki sobie poświęconej...
Odpowiedz
MacB napisał(a):Podziwiam was, że chce się wam jeszcze grzebać w tym syfie. Nie podzielam postawy "skoro okazało się, że nie doniósł na X, to może za to donosił na Z? Jeszcze taka nadzieja pozostaje"
A kto taką postawę reprezentuje? I jaka nadzieja? A co do grzebania, to przecież sam robisz to w tym wątku.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Tak - grzebię się, bo skoro już wywołano temat, to chcę mieć jakieś własne nań zdanie. A co do postaw - odniosłem wrażenie, że zauważyłem i taką, że "trudno - Cholewa wprawdzie na Borusewicza nie donosił, ale agentem esbecji był i z pewnością gdzieś indziej się ześwinił; kopmy dalej, to się i do jego świńst dokopiemy".
Odpowiedz
MacB napisał(a):kopmy dalej, to się i do jego świńst dokopiemy
A może kopmy dalej, aż facet okaże się bez cienia wątpliwości niewinny.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Sęk w tym - i mówię to najzupełniej poważnie - że chyba w całym tym lustracyjnym błocie nie do zrealizowania wydaje się postulat
Przemek napisał(a):bez cienia wątpliwości
Odpowiedz
No to wywalmy ten postulat, co za problem. Niech będzie, że z tego co wiemy uznamy, że był spoko gościem i nikomu nie szkodził.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Niech... Wink
Odpowiedz
Mieczysław Cholewa donosił, co sam przyznaje (choc mówi oczywiście, że tylko smieci gadał SB-kom) natomiast nie był TW Rejtanem i chyba(!) nie donosił na Borisewicza. Borusewicz o to go oskarżał, a kiedy zrozumial, że tak nie było - nie odszczekał tego. rozmowy z Cholewą i Borusewiczem mam na tasmach.

przy okazji noworocznie pozdrawiam Smile
Odpowiedz