Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Simon napisał(a):Jest w tym trochę racji. Ale tylko trochę. Powiedzmy, że obcując z poezją najwyższych lotów przez wiele lat i próbując ją zrozumieć, z lepszym bądź gorszym skutkiem, mimo wszytko zdobywamy pewną wrażliwość na literacką twórczość.
Simon napisał(a):Jak np. zestawić model poezji Kaczmarskiego z modelem poezji Stachury Była o tym dyskusja dośc dawno temu. Nie pamiętam jednak czy tu czy na liście.
Ale jeśli chcesz do niej wrócić, zawsze możesz założyć nowy temat Nie spodziewałbym się jednak łatwej dysputy.
[ Dodano: 24 Sierpień 2006, 00:47 ]
Simon napisał(a):Podobnie jak w przypadku rymów kalamburowych, tautologicznych, daktylicznych, nie wspominając o transakcentacji... To jest właśnie ów warsztat, o którym wspominałem. Szkoda, że takie zajęcia są ponadplanowe, zwłaszcza w obliczu tak bogatej literatury, jaką mamy w języku polskim.
Może warto się skupić na tej ścieżce wiedzy, niż montować kalambur pt.Narodowy Instytut Wychowania.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Powiedzmy, że obcując z poezją najwyższych lotów przez wiele lat i próbując ją zrozumieć, z lepszym bądź gorszym skutkiem, mimo wszytko zdobywamy pewną wrażliwość na literacką twórczość. Powtórzę: jest w tym trochę racji.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Była o tym dyskusja dośc dawno temu. Nie pamiętam jednak czy tu czy na liście. Oczywiście. Była tutaj. Sam ją prowadziłem.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=1360&highlight=stachura">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... t=stachura</a><!-- m -->
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ale jeśli chcesz do niej wrócić, zawsze możesz założyć nowy temat Nie spodziewałbym się jednak łatwej dysputy Nie odczuwam takiej potrzeby. Udowodniłem w tamtej dyspucie nonsens tego konkretnego porównania modeli poezji i temat uważam za wyczerpany. I nie była to wcale trudna dysputa. Nietrudno obalić tezę, że Ziemia jest płaska.
Liczba postów: 663
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Krasny napisał(a):k. napisał(a):To wcale nie jest takie trudne
Przez życie kroczyć prostą drogą Ale przeciez to jest nieprawda. dlaczego? masz z tym jakiś problem? :rotfl:
pozdrawiam serdecznie
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Reputacja:
1
Jak każdy - w mniejszym lub większym stopniu.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):To zalezy oczywiście w jakim kontekście, danego rymu się użyje.
Mnie kontekst rymu biel-cel u Michalfa bardzo się podoba. A u Kaczmara:
1) Wątpliwa jest jakość polszczyzny w "rozpalaniu kamieni na biel". Kamienie można zetrzeć na proch, ale rozpala się je do bieli. Licentia poetica?
2) Niezbyt udane jest powtórzenie przyimka "na": na biel - na cel.
3) Rym "cel" wydaje się trochę na siłę - taka wata do "biel". A w zręcznie zrymowanym wierszu nie powinno być widać, co jest ważne a co tylko do rymu (chyba że jest to świadomy środek).
4) W wersie "tatuaże weźmiemy na cel" zupełnie nie wiadomo, o jaki "cel" chodzi. To się wyjaśnia dopiero później (a i tak nie jestem pewien czy do końca rozumiem). A tekst piosenki jest przeznaczony do śpiewania, powinien więc być napisany tak, by był zrozumiały "linearnie", bo
Jan Poprawa napisał(a):autor słów nie może liczyć na ludzką pamięć. Tak więc w pojedynku Michalf-Kaczmar na rym cel-biel przyznaję 4:0 Michalfowi.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Raz ta sama sylaba na końcu rymowanego wersu przeszkadza, raz nie. A co ci konkretnie u Michalfa przeszkadza i dlaczego?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Przykład który jakże trafnie Dauri podałeś, potwierdza przy okazji próbę nasladownictwa samych rymów! Rymów męskich w języku polskim jest dość mało, więc z faktu, iż danego rymu męskiego już ktoś wcześniej użył, nie można wywodzić konkluzji o próbie naśladownictwa. Jestem przekonany, że większość rymów męskich została już wyeksploatowana.
Pozdrawiam
Dauri
Reputacja:
1
dauri napisał(a):Wątpliwa jest jakość polszczyzny w "rozpalaniu kamieni na biel". Kamienie można zetrzeć na proch, ale rozpala się je do bieli. Licentia poetica? Z tego co wiem, ten fragment jest tłumaczeniem z Wysockiego. Ale w tej materii, to Ty tu jestes ekspertem.
dauri napisał(a):W wersie "tatuaże weźmiemy na cel" zupełnie nie wiadomo, o jaki "cel" chodzi. To się wyjaśnia dopiero później (a i tak nie jestem pewien czy do końca rozumiem). Chcesz powiedzieć, że Kaczmar mógłby co najwyżej pióro ostrzyć Michalfowi, tak?
dauri napisał(a):Rym "cel" wydaje się trochę na siłę - taka wata do "biel". A w zręcznie zrymowanym wierszu nie powinno być widać, co jest ważne a co tylko do rymu Czyli powoli dochodzimy do tego, że Kaczmar to bardzo marny poeta. Co z resztą, potwierdzałoby opinię jednego z moich przyjaciół Ba, on nawet zarzucał Kaczmarskiemu grafomaństwo
Liczba postów: 5,238
Liczba wątków: 221
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):Z tego co wiem, ten fragment jest tłumaczeniem z Wysockiego. Nie tyle tłumaczeniem, co streszczeniem bądź impresją z piosenki Wysockiego "Bańka po biełomu". U Wysockiego też są tatuaże, ale "na cel" się ich nie bierze.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Chcesz powiedzieć, że Kaczmar mógłby co najwyżej pióro ostrzyć Michalfowi, tak? Ja się tylko wypowiedziałem w kwestii jednego rymu. A Michalfa twórczości nie znam, oprócz omawianego wiersza.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Czyli powoli dochodzimy do tego, że Kaczmar to bardzo marny poeta. Też tego nie napisałem. Kaczmar miewał, jak każdy poeta, rzeczy lepsze i gorsze.
Jacek Bierezin w przedmowie do Wierszy i Piosenek napisał(a):Niektóre teksty Jacka mogą się nie obronić w oczach krytyka literackiego Pozdrawiam
Dauri
Reputacja:
1
dauri napisał(a):Jacek Bierezin w przedmowie do Wierszy i Piosenek napisał(a):Niektóre teksty Jacka mogą się nie obronić w oczach krytyka literackiego Pozdrawiam
Dauri Tak, to jest dobra puenta
|