Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sztuka życia
Simon napisał(a):Jest w tym trochę racji. Ale tylko trochę.
Powiedzmy, że obcując z poezją najwyższych lotów przez wiele lat i próbując ją zrozumieć, z lepszym bądź gorszym skutkiem, mimo wszytko zdobywamy pewną wrażliwość na literacką twórczość.
Simon napisał(a):Jak np. zestawić model poezji Kaczmarskiego z modelem poezji Stachury
Była o tym dyskusja dośc dawno temu. Nie pamiętam jednak czy tu czy na liście.
Ale jeśli chcesz do niej wrócić, zawsze możesz założyć nowy temat Smile Nie spodziewałbym się jednak łatwej dysputy. Wink

[ Dodano: 24 Sierpień 2006, 00:47 ]
Simon napisał(a):Podobnie jak w przypadku rymów kalamburowych, tautologicznych, daktylicznych, nie wspominając o transakcentacji...
To jest właśnie ów warsztat, o którym wspominałem. Szkoda, że takie zajęcia są ponadplanowe, zwłaszcza w obliczu tak bogatej literatury, jaką mamy w języku polskim.
Może warto się skupić na tej ścieżce wiedzy, niż montować kalambur pt.Narodowy Instytut Wychowania.
Odpowiedz
......................
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Powiedzmy, że obcując z poezją najwyższych lotów przez wiele lat i próbując ją zrozumieć, z lepszym bądź gorszym skutkiem, mimo wszytko zdobywamy pewną wrażliwość na literacką twórczość.
Powtórzę: jest w tym trochę racji.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Była o tym dyskusja dośc dawno temu. Nie pamiętam jednak czy tu czy na liście.
Oczywiście. Była tutaj. Sam ją prowadziłem.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=1360&highlight=stachura">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... t=stachura</a><!-- m -->
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ale jeśli chcesz do niej wrócić, zawsze możesz założyć nowy temat Nie spodziewałbym się jednak łatwej dysputy
Nie odczuwam takiej potrzeby. Udowodniłem w tamtej dyspucie nonsens tego konkretnego porównania modeli poezji i temat uważam za wyczerpany. I nie była to wcale trudna dysputa. Nietrudno obalić tezę, że Ziemia jest płaska.
Odpowiedz
Krasny napisał(a):
k. napisał(a):To wcale nie jest takie trudne
Przez życie kroczyć prostą drogą
Ale przeciez to jest nieprawda.
dlaczego? masz z tym jakiś problem? Smile Big Grin :rotfl:
pozdrawiam serdecznie
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz
Jak każdy - w mniejszym lub większym stopniu.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):To zalezy oczywiście w jakim kontekście, danego rymu się użyje.

Mnie kontekst rymu biel-cel u Michalfa bardzo się podoba. A u Kaczmara:
1) Wątpliwa jest jakość polszczyzny w "rozpalaniu kamieni na biel". Kamienie można zetrzeć na proch, ale rozpala się je do bieli. Licentia poetica?
2) Niezbyt udane jest powtórzenie przyimka "na": na biel - na cel.
3) Rym "cel" wydaje się trochę na siłę - taka wata do "biel". A w zręcznie zrymowanym wierszu nie powinno być widać, co jest ważne a co tylko do rymu (chyba że jest to świadomy środek).
4) W wersie "tatuaże weźmiemy na cel" zupełnie nie wiadomo, o jaki "cel" chodzi. To się wyjaśnia dopiero później (a i tak nie jestem pewien czy do końca rozumiem). A tekst piosenki jest przeznaczony do śpiewania, powinien więc być napisany tak, by był zrozumiały "linearnie", bo
Jan Poprawa napisał(a):autor słów nie może liczyć na ludzką pamięć.
Tak więc w pojedynku Michalf-Kaczmar na rym cel-biel przyznaję 4:0 Michalfowi.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Raz ta sama sylaba na końcu rymowanego wersu przeszkadza, raz nie.
A co ci konkretnie u Michalfa przeszkadza i dlaczego?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Przykład który jakże trafnie Dauri podałeś, potwierdza przy okazji próbę nasladownictwa samych rymów! Smile
Rymów męskich w języku polskim jest dość mało, więc z faktu, iż danego rymu męskiego już ktoś wcześniej użył, nie można wywodzić konkluzji o próbie naśladownictwa. Jestem przekonany, że większość rymów męskich została już wyeksploatowana.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
dauri napisał(a):Wątpliwa jest jakość polszczyzny w "rozpalaniu kamieni na biel". Kamienie można zetrzeć na proch, ale rozpala się je do bieli. Licentia poetica?
Z tego co wiem, ten fragment jest tłumaczeniem z Wysockiego. Ale w tej materii, to Ty tu jestes ekspertem. Smile
dauri napisał(a):W wersie "tatuaże weźmiemy na cel" zupełnie nie wiadomo, o jaki "cel" chodzi. To się wyjaśnia dopiero później (a i tak nie jestem pewien czy do końca rozumiem).
Chcesz powiedzieć, że Kaczmar mógłby co najwyżej pióro ostrzyć Michalfowi, tak? Smile
dauri napisał(a):Rym "cel" wydaje się trochę na siłę - taka wata do "biel". A w zręcznie zrymowanym wierszu nie powinno być widać, co jest ważne a co tylko do rymu
Czyli powoli dochodzimy do tego, że Kaczmar to bardzo marny poeta. Co z resztą, potwierdzałoby opinię jednego z moich przyjaciół Smile Ba, on nawet zarzucał Kaczmarskiemu grafomaństwo Smile
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Z tego co wiem, ten fragment jest tłumaczeniem z Wysockiego.
Nie tyle tłumaczeniem, co streszczeniem bądź impresją z piosenki Wysockiego "Bańka po biełomu". U Wysockiego też są tatuaże, ale "na cel" się ich nie bierze.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Chcesz powiedzieć, że Kaczmar mógłby co najwyżej pióro ostrzyć Michalfowi, tak? Smile
Ja się tylko wypowiedziałem w kwestii jednego rymu. Smile A Michalfa twórczości nie znam, oprócz omawianego wiersza. Sad
Kuba Mędrzycki napisał(a):Czyli powoli dochodzimy do tego, że Kaczmar to bardzo marny poeta.
Też tego nie napisałem. Kaczmar miewał, jak każdy poeta, rzeczy lepsze i gorsze.
Jacek Bierezin w przedmowie do Wierszy i Piosenek napisał(a):Niektóre teksty Jacka mogą się nie obronić w oczach krytyka literackiego
Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
dauri napisał(a):
Jacek Bierezin w przedmowie do Wierszy i Piosenek napisał(a):Niektóre teksty Jacka mogą się nie obronić w oczach krytyka literackiego
Pozdrawiam
Dauri
Tak, to jest dobra puenta Smile
Odpowiedz