Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kwestia odwagi - zagadka
(........)
Odpowiedz
Krasny napisał(a):uzyskać lepszą
Hm... Ale to kwestia względna.
Krasny napisał(a):(moim zdaniem)
Hm... A to jeszcze bardziej. Wink
Odpowiedz
Cytat:Odłożyć dumną broń odmowy,
Buntu rozpaczy szybką szablę,
odciąć to "u"?
Odpowiedz
(..............)
Odpowiedz
Wiesz Kraśny - mi zawsze tu wszystko pasowało rytmicznie,ale ponieważ zawsze bardzo ciekawie pisałeś o Herbercie (i nie tylko rzecz jasna),więc pomyślałem,że może i tym tematem warto się zająć Smile no i tak naprawdę nadal wszystko jest ok tutaj moim zdaniem (inna sprawa,że jestem głuchy,więc to żaden argument),ale przypomniało mi się,że kiedyś zawsze chciałem usłyszeć "w lustrze obojętnego świata" a nie światła... Jestem pewien,że to nie o to chodzi,ale jako,że trochę w temacie,to rzucam pomysł Smile
Odpowiedz
(..............)
Odpowiedz
Alek napisał(a):Jestem pewien,że to nie o to chodzi
Popatrz, a jaki skromny! Big Grin
Odpowiedz
Krasny napisał(a):Jasne, widzi się zawsze światło, tudzież w świetle. Ale lustro obojętnego światła? No też niby ok, no bo mamy lustro pełne obojętnego światła. Czyli otacza nas ogólne światło obojętności... Ale dlaczego właściwie to światło ma być niby obojętne?
A bardziej prozaicznie? Światło może być korzystne dla przeglądającego się, może go oszpecać, odpowiednim światłem można zmienić odbiór rzeczywistości Smile. Światło obojętne - takie, które na w/w nie wpływa. Pomijając metafory - rzucić na coś światło, zobaczyć coś w jakimś/innym świetle...
Odpowiedz
No wiesz Kraśny - za parę dni/godzin będziesz mógł to piwo upłynnić Tongue
A zgadłem to po prostu dlatego,że zawsze to chciałem tam usłyszeć i zgadzam się w pełni z Tobą,że utwór po takiej zmianie dostaje,nieładnie mówiąc,kopa Smile
Simon napisał(a):Popatrz, a jaki skromny!
Na pewno mniej niż Ty,kiedy mówisz o plumkaniu Tongue

A teraz ponad 8 godzin jazdy autobusem... Moje biedne nogi Tongue
Odpowiedz
Krasny napisał(a):Bo kwestią wielkiej jest odwagi
W lustrze obojętnego ŚWIATA
Może i ma siłę, ale brzmi dużo banalniej. Jacek raczej by tak nie napisał.
Odpowiedz
Alek napisał(a):Na pewno mniej niż Ty,kiedy mówisz o plumkaniu
Wiesz... Komuś kto nie gra na gitarze lub dopiero niedawno nauczył się ją trzymać i bierze się za bary z akorami barowymi - temu może się wydawać, że ja na gitarze gram. Temu natomiast, kto gra już długo i nieźle - już się tak nie wydaje, bo sam może zagrać to lepiej, szybciej, czyściej. Nie wspomnę o tych, którzy grają np. zawodowo i połamali niejeden paznokieć na strunach - takim wyjadaczom (jak np. Robert Gawron, nasz wrocławski wirtuoz) wystarczyłoby pewnie usłyszeć KILKA moich dźwięków, by kliknąć stop w odtwarzaczu lub wyrozumiale, z kurtuazją, zachowywać poważny wyraz twarzy podczas mojego grania "na żywo".
Prawda jest taka, że im dłużej grasz, im lepiej grasz - tym bardziej zdajesz sobie sprawę ile pracy jeszcze przed tobą, ile JESZCZE NIE UMIESZ. I nie ma w tym nic z fałszywej skromności. To czysty, destylowany, obiektywny realizm.
Odpowiedz
Krasny napisał(a):Z mojego punktu widzenia to jest oczywista omyłka Poety. Usunięcie tej jednej litery daje taką totalną głębię i filozofię że szkoda gadać.
Ja mam podejrzenia odwrotne - Kaczmar mógł wpaść na rzeczywiście miażdżący charakter tej wersji, prawdopodobnie nawet w pierwszej kolejności. Tylko, że określenie "obojętny świat" jest jednak nieco wyświechtane, co obniża siłę miażdżenia Wink

A jeśli by chcieć dokonać potencjalnej nadinterpretacji, to widząc się w lustrze obojętnego światła, widzimy się właśnie zupełnie niezależnie od świata, nieuwarunkowanie, jasno i wyraźnie. Nawet świat odbierany jako obojętny jest czynnikiem wpływającym na samowidzenie, żeby nie powiedzieć samowiedzę Wink

Tak właściwie, to ten wątek mógłby juz pokonać nietypową drogę z Hyde Parku do działu Poezja Smile
Odpowiedz
(................)
Odpowiedz
Krasny napisał(a):
Ola K. napisał(a):Tak właściwie, to ten wątek mógłby juz pokonać nietypową drogę z Hyde Parku do działu Poezja Smile
To by było kurde coś! :rotfl:
Za dużo już tu "naśmieciliście" Wink

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Decyzją administracyjną temat zostaje przeniesiony do działu poezja Smile)
Odpowiedz
Lustro odbija światło (świat) i to światło jest obojetne, nic nie wyraża odbija tylko rzeczywistośc. Jest obojetne, co lub kogo odbija, choc czasem moze wykrzywic obraz...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
(...................)
Odpowiedz