Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielopolski na obrazie J. Malczewskiego
Nie wiem gdzie założyć ten temat, ale jaki, iż cały problem zaczął się od przesłuchania utworu "Magrabia Wielopolski" w wykonaniu P. Gintrowskiego dam to w tym miejscu.

Interesuje mnie obraz Malczewskiego zatytułowany "Hamlet polski - portret Aleksandra Wielpolskiego":
[Obrazek: hamletpolski9ae.jpg]

Pokuszę się o taką intepretację:
Postać centralna, Hamlet, to Wielopolski, który zastanawia się nad tym, jaką drogę wybrać w polityce z carem. Postać po prawej stronie obrazu to droga, która wybrał margrabia. Ugodowść, a co z tym idzie niewola (związane ręce postaci), ale także stateczność, bezpieczeństwo. Postać po lewej to uosobienie czynnej walki z zaborcą (zerwane kajdany). Jednakże postać ma podarte szaty - symbol strat poniesionych w powstaniach.
Tak mi się to widzi....
"Oj nie można rzeczy wielu, kiedy celem jest brak celu."
Odpowiedz
Paulus napisał(a):ale także stateczność, bezpieczeństwo.
Czy ja wiem, szata kobiety piękna nie jest...
Odpowiedz
Hm... ja dorzucę jeszcze swoje informacje. Nie wiedziałem dotychczas, że to portret Wielopolskiego, znałem ten obraz po prostu pod tytułem "Hamlet polski".
Szata kobiety z prawej strony na pewno nie jest piękniejsza, a poza tym popatrz na powierzchowność obu kobiet - ta z lewej strony jest z pewnością atrakcyjniejsza Wink no i młodsza.
Ale co innego chciałem napisać - postać centralna, co ona ma za pasem? Tubki z farbą! (To nie moja interpretacja, wyczytane w jakimś albumie. Nie wiedząc o tym, że to Wielopolski sądziłem, że to dylemat malarza, jaką idee wcielać w swojej sztuce - przecież farba to broń, włożona za pas niczym rewolwer...

[ Dodano: 16 Lipiec 2006, 18:23 ]
Paulus napisał(a):po prawej stronie obrazu to droga, która wybrał margrabia.
Jak dla mnie, to postać na obrazie jeszcze nie zadecydowała - świadczy o tym stokrotka - obrywanie płatków, jak przy wróżbie - "kocha, nie kocha..." może znaczyć "którą z tych kobiet mam wybrać?"
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Też dotychczas znałem ten obraz jako "Hamleta polskiego".
Skąd informacja, że ma on coś wspólnego z Wielopolskim?
Jeżeli nawet, to jest do siebie wybitnie niepodobny.
Wątpliwości już powinien nasunąc fakt, że Wielopolski "posturę miał dzika", a osoba na portrecie ma bardziej posturę Malczewskiego Wink
Zresztą można się przekonać:
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości