Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Michalkiewicz
Paweł Konopacki napisał(a):juz Ci odpowiedziałem
Paweł Konopacki napisał(a):Ja to wyczuwam intuicyjnie
OK.
Paweł Konopacki napisał(a):Moim zdaniem te teorie (zawarte także w omawianej książce) wpisują się w nurt spiskowych terii dziejów - jakże popularnych w środowiskach narodowo-antykomunistycznych.
dyskusja nad tą pozycją z mojej strony nie ma sensu póki co, ponieważ jej tezy znam tylko z drugiej ręki (omówienia). W wikipedii piszą, ze niejaki Hilberg, ponoć jeden z czołowych badaczy ludobójstwa (autor trzytomowego The Destruction of the European Jews), popiera wnioski Finkelsteina, ale z drugiej strony popiera je też Chomsky, co już najlepsza rekomandacją nie jest Smile) Prawdopodobnie jest to żydowski spisek w celu udowodnienia spiskowej teorii dziejów.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_industry">http://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_industry</a><!-- m -->
Spiskowa teoria dziejów - logiczny dziwoląg, hasło zamykające każdą dyskusję. Jedni wierzą, że spiski są, inni, że spisków nie ma. I nic z tego nie wynika. Tak samo jak jedni wierzą, że Bóg jest, a inni wierzą, że go nie ma.

[ Dodano: 9 Październik 2006, 09:08 ]
Paweł Konopacki napisał(a):....antysemityzm tych określeń, zwłaszcza słowa "Judejczyki" polega na tym, że są one w stosunku do Żydów pogardliwe. To tak samo, jakby pisać nie "Polak", tylko "Polaczek". Rozumiesz?....
Kaczmarski: Żydowinem być mi raczej,

Gdy mianuje mnie Polaczek

Jeden zgiełk i płacz i rechot

Siwy dym pod słomy strzechą.

Sad(
GSz napisał(a):Co to jest antysemityzm? Czy antysemityszm jest zbrodnią? Czy można nie lubić Żydów? Czy zdanie, nie lubię ruskich lub nie lubię szkopów, kogoś porusza?

Polecam do przeczytania tekst:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.moto.gda.pl/strona.htm?id=509">http://www.moto.gda.pl/strona.htm?id=509</a><!-- m -->
Doskonała lektura Smile dzięki Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Przemek napisał(a):Doskonała lektura Smile dzięki Smile
To może byś postawił chociaż piwo Wink
GSz napisał(a):To może byś postawił chociaż piwo
Słuszna uwaga Smile Należy się jak najbardziej Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Rzeczywiście doskonała lektura Wink
Cytat:I typowy przykład tego mogą księża znaleźć w licznych publikacjach "Gazety Wyborczej". Jest to gazeta - mówię to z pełna odpowiedzialnością - w specyficznym i pełnym tego słowa znaczeniu - żydowska. Od redagowania, od - powiedzmy sobie - sposobu podawania informacji, od sposobu układania informacji itd. itd. jest, ona doskonale odzwierciedla mentalność żydowską.
Krasny napisał(a):Rzeczywiście doskonała lektura Wink
O tak, kawał "solidnej" lektury. :rotfl:
Simon napisał(a):O tak, kawał "solidnej" lektury.
Uważasz, że wszystko tam napisane to bzdury ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
czy Simon tak napisał?
Krasny napisał(a):czy Simon tak napisał?
Simon napisał(a):O tak, kawał "solidnej" lektury.
A to nie jest ironia i raczej szyderstwo ?? Bo skoro jest to raczej Simon deprecjonuje wartośc tego tekstu.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Simon po prostu nie wie kim jest Ksiądz Profesor Chrostowski, czym się zajmował i zajmuje, jak wyglądały jego poglady w pierwszej polowie lat dziewięćdziesiątych i dlaczego zmienił stanowisko w wielu kwestiach.
Dlatego można Simonowi darować, bo próbuje śmiać się z czegoś, o czym nie ma zielonego pojęcia. No chyba, że chce rywalizować z Księdzem Profesorem :rotfl: co w przypadku gry na gitarze mialoby jakiś sens natomiast w znajomości Biblii i Talmudu niekoniecznie.
lc napisał(a):w znajomości Biblii i Talmudu
Niewątpliwie. To głęboka talmudyczno-biblijna wiedza:
Cytat:I typowy przykład tego mogą księża znaleźć w licznych publikacjach "Gazety Wyborczej". Jest to gazeta - mówię to z pełna odpowiedzialnością - w specyficznym i pełnym tego słowa znaczeniu - żydowska. Od redagowania, od - powiedzmy sobie - sposobu podawania informacji, od sposobu układania informacji itd. itd. jest, ona doskonale odzwierciedla mentalność żydowską.
PS. Miło mi Leszku, że skojarzyłeś moją osobę z gitarą. Smile
Bo w przeciwieństwie do Twoich poglądów politycznych jestem duzym entuzjastą Twojego talentu kompozytorskiego i wykonawczego. Słuchalem większość utworów zamieszoczonych na forum i jestem pod dużym wrażeniem. Ale to temat na inny dział.

Natomiast, powaznie mówiąc o księdzu Chrostowskim, to jest to wybitny znawca tej tematyki biblijnej i talmudycznej a do połowy lat 90 tych był bardzo przychylny Żydom. Jednakże zajmując się dialogiem chrzeciańsko judaistycznym jako przedstawiciel Kościoła Katolickiego doszedł w pewnym momencie do wniosku że dialog ten nie ma sensu gdyż nie zbliżenie nie jestm mozliwe. ale zapewniam, że jest to naukowiec o bardzo głębokiej wiedzy.
lc napisał(a):dialog ten nie ma sensu gdyż nie zbliżenie nie jestm mozliwe.
Dlatego też, jak pewnie zauważyłeś, nie podejmuję dyskusji na ten temat. Uważam dokładnie tak samo. Ileś lat temu jeszcze zabierałem głos (m. in. w pracy magisterskiej), widziałem sens zabierania głosu. Dziś już nie. Po prostu trwam na pozycjach. Okopałem się. Wink
lc napisał(a):jest to wybitny znawca tej tematyki biblijnej i talmudycznej
lc napisał(a):zapewniam, że jest to naukowiec o bardzo głębokiej wiedzy.
Wiem, Leszku. Wbrew temu, co pisałeś powyżej - wiem o tym.
Co nie zmienia faktu, że w wielu kwestiach się z nim nie zgadzam.
lc napisał(a):Bo w przeciwieństwie do Twoich poglądów politycznych jestem duzym entuzjastą Twojego talentu kompozytorskiego i wykonawczego. Słuchalem większość utworów zamieszoczonych na forum i jestem pod dużym wrażeniem. Ale to temat na inny dział.
Jest mi bardzo miło. Smile
Ale to temat na inny dział.
Wink

[ Dodano: 10 Październik 2006, 19:47 ]
PS. Ale z miłą chęcią skomponuję coś do Twoich słów. Byle było lirycznie, nie politycznie. Big Grin
<!-- m --><a class="postlink" href="http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3782149.html">http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3782149.html</a><!-- m -->
i pan Seweryn ma absolutną rację
i pan Seweryn wogóle nie ma racji

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości