Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mury
Więc dziś usłyszałam pewną rzecz a propos Murów i stwierdziłam, że podzielę się tym i przy okazji dowiem się ile w tym prawdy Smile A więc usłyszałam dlaczego ostatni fragment spiewany jest murmurando [tak to się pisze?]. Otóż ta pisoenka, keidy śpiewał ją L.Llach była ocenzurowana, ze nie mógł spiewać słów i właśnie tak ją sobie mruczał, ale publika i tak wiedziała, o jaka piosenkę chodzi. Jacek o tym wiedział i na wzór tego takoż właśnie robił. A drugie to to, ze fragment

Patrzy na równy tłumów marsz,
Milczy wsłuchany w kroków huk,
A mury rosną, rosną, rosną
Łańcuch kołysze się u nóg...

Był śpiewany dopiero od 1989.

Pozdrawiam bardzo serdecznie
Agatka Smile
Odpowiedz
Agatka napisał(a):A drugie to to, ze fragment

Patrzy na równy tłumów marsz,
Milczy wsłuchany w kroków huk,
A mury rosną, rosną, rosną
Łańcuch kołysze się u nóg...

Był śpiewany dopiero od 1989
Agatko, komuś się chyba coś pozajączkowało :o . Przecież Jacek od zawsze tak śpiewał ten utwór...
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Na płycie "Mury" nie ma tej zwrotki, więc przynajmniej raz zaśpiewał tak.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Agatka napisał(a):Otóż ta pisoenka, keidy śpiewał ją L.Llach była ocenzurowana, ze nie mógł spiewać słów i właśnie tak ją sobie mruczał, ale publika i tak wiedziała, o jaka piosenkę chodzi.
To prawda. Do tego faktu odnosi się "wkrótce na pamięć znali pieśń i samam melodia bez słów niosła ze sobą starą treść..."

a to drugie to jakaś bzdura...
Odpowiedz
Znaczy chodziło o to, ze ten fragment w czasie teraźniejszym śpiewał dopiero od 1989. Coś w tym musiało być, bo na stronie jest właśnie i w przeszłym [Patrzył na równy...] i w teraźniejszym [Patrzy na równy...], a np. na płycie 'Mury' jest tylko w czasie przeszłym.

Pozdrawiam
Agatka Smile
Odpowiedz
W takim razie Twój poprzedni post Agatko był kompletnie niezrozumiały tzn. zabrzmiało to tak jakby J.K. nie śpiewał całej tej zwrotki.
Teraz wiadomo o co chodzi. Sprawa rzeczywiście ciekawa. Nie zwróciłem wcześniej uwagi na tę różnicę.
Odpowiedz
gredler napisał(a):Na płycie "Mury" nie ma tej zwrotki, więc przynajmniej raz zaśpiewał tak.
Nie ma też tej zwrotki w czasie teraźniejszym w moim nagraniu z Paryża (83), a więc przynajmniej dwa razy zaśpiewał nie tak.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Ja zwróciłem na to uwagę już dawno temu. Kiedy prowadziłem zajęcia z "Murami" w temacie lekcyjnym nawet ten fakt wykorzystałem. Ta drobna z pozoru zmiana jest wielce wymowna, pieśń nabiera dodatkowych znaczeń.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):W takim razie Twój poprzedni post Agatko był kompletnie niezrozumiały tzn. zabrzmiało to tak jakby J.K. nie śpiewał całej tej zwrotki.
Przepraszam Smile późno juz trochę było Smile
dauri napisał(a):Nie ma też tej zwrotki w czasie teraźniejszym w moim nagraniu z Paryża (83), a więc przynajmniej dwa razy zaśpiewał nie tak.
NO właśnie na 'Murach' jest dwa razy w przeszłym, a na 'Murach w Muzeum Raju' już własnie inaczej. Dziś o świcie-przed chwilą to sprawdziłam Smile

Pozdrawiam
Agatka Smile
Odpowiedz
Agatka napisał(a):Dziś o świcie-przed chwilą to sprawdziłam
Kurcze, niektórym to dobrze, świt dla nich przed dziewiątą Big Grin . Postawiłbym Ci piwo za te Mury Agatko, ale mnie oskarżą o rozpijanie młodzieży Big Grin .
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Postawiłbym Ci piwo za te Mury Agatko, ale mnie oskarżą o rozpijanie młodzieży .
To oficjalnie neich to będzie np. Tymbark Big Grin
lodbrok napisał(a):Kurcze, niektórym to dobrze, świt dla nich przed dziewiątą
Nie no, jak wstaję do skzoły to wstaję ciemną nocą [czyt. około 7 Wink ]

Pozdrawiam
Agatka Wink
Odpowiedz
Simon napisał(a):Ja zwróciłem na to uwagę już dawno temu. Kiedy prowadziłem zajęcia z "Murami" w temacie lekcyjnym nawet ten fakt wykorzystałem. Ta drobna z pozoru zmiana jest wielce wymowna, pieśń nabiera dodatkowych znaczeń.
Zgadza się. Kiedy Jacek śpiewał w czasie przeszłym, kończył owym mruczeniem. Gdy przeszedł na wersję teraźniejszą - Mury urywały się nagle, po wersie "łańcuch kołysze się u nóg". Na koncertach w tym momencie zapadała cisza - i dopiero po chwili zaczynały się oklaski.
Odpowiedz
No to ja tez dorzuce jeszcze jedna date :

Grudzien 1988, koncert w Paryzu, zorganizowany przez ksiezy Palotynow. JK spiewa dwie czesci ("Mury" i "Podworko") "jednym ciagiem", czyli bez mruczenia czy przerwy na oklaski. Pod koniec pierwszej czesci najpierw padaja slowa w czasie przeszlym ("patrzyl", "milczal", "kolysal"), potem - w ramach refrenu - czas terazniejszy ("patrzy", "milczy", "kolysze").
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Powiem Wam jedno. gadałam dziś z tym, co mi to mówił. Spytałam się czy słucha JK, on odpowiedział, zę obiło mu sie o uszy- w końcu jego ojciec z nim grał na klawiszach. Spytałam sie, czy są gdzieś zapisane nuty na te klawisze i byłaby mozliwość udostępnienia ich to raz i dwa to spytałam się o tego rzekomego raka mzgu Łapińskiego. Odpowiedział,z e nuty są, a o udostępnieniu pogadamy i ze Łapiński żadnego raka mózgu nie ma i że to podobno on dzwonił do kuby, zęby to wyjaśnić. Miejmy nadzieję, zę to prawda Smile

Pozdrawiam
Agatka Smile
Odpowiedz
Agatka napisał(a):raka mózgu
to juz bylo wczesniej wyjasnione
Agatka napisał(a):Odpowiedział,z e nuty są
Wydaje mi sie, ze Tomek Susmed je tez kiedys spisal
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Agatka napisał(a):i ze Łapiński żadnego raka mózgu nie ma i że to podobno on dzwonił do kuby, zęby to wyjaśnić.
Ciekawe...
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):Wydaje mi sie, ze Tomek Susmed je tez kiedys spisal
ZNaczy całkiem opracowania fortepianowe.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Ciekawe...
Piszę to, co usłyszałam Smile

Pozdrawiam
Agatka
Odpowiedz
Agatka napisał(a):ZNaczy całkiem opracowania fortepianowe.
Tak mi sie zdaje
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
A wie ktoś z którego roku pochodzi nagranie Murów w suplemencie?
Odpowiedz
Z Live 1990. Gra JK i ZŁ (wydano to wczesniej na kasecie). Nie ma nic i tym w książeczce?
Odpowiedz
dzięki Smile nie wiem czy jest w ksiazeczce poniewaz suplement pozyczyłem koledze Wink
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.youtube.com/watch?v=uSchajA2MvM">http://pl.youtube.com/watch?v=uSchajA2MvM</a><!-- m --> - Program o murach.
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):
Agatka napisał(a):Odpowiedział,z e nuty są
Wydaje mi sie, ze Tomek Susmed je tez kiedys spisal
A czy ktoś wie, gdzie są?
Yyyy
Odpowiedz
superxana napisał(a):A czy ktoś wie, gdzie są?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty/mury.png">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty/mury.png</a><!-- m -->

lub <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/nuty.php</a><!-- m --> i na wybrany utwór.

pozdrawiam
e
'Niegodne nas – za sprawy błahe
(Drobnych utrapień lichy towar)
Płacić rozpaczą, gniewem, strachem,
Zużywać w kłótniach cenne słowa'
Odpowiedz