Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Głupi Jasio - album
Przedmowa jak w tym wątku

Płyta powstająca mniej więcej w tym samym czasie, co Dzieci Hioba. W dużej mierze z nim związana, choć bardziej nawiązująca do wydarzeń aktualnych. Paradoksalnie (a może wcale nie) – największe przeboje, czyli "Kara Barabasza" i "Głupi Jasio" z okresem przejściowym są związane najluźniej. I właśnie dzięki temu ukazuje się ich ponadczasowość.
Czas przejściowy opisany jest w "Szkole" (por. "Przedszkole"), "Dwóch rozmowach z Kremlem" (co ciekawe, Kania jest w nich przedstawiony w lepszym świetle niż Rakowski – obydwaj są "miękcy", ale miękkość Kani prowadzi do wybuchu Solidarności i chroni ją przed Breżniewem, a miękkość Rakowskiego prowadzi do nieudanej próby wyręczenia się Gorbaczowem), czy wreszcie "Z chłopa - król". Ta ostatnia piosenka jest dobrą ilustracją Wałęsy. Tego, że w świecie absurdu prostota może okazać się wybawieniem – I samo się zrobiło jakoś tak,/ Że mnie słuchali wszyscy,/ Więc do nich wprost mówiłem, zamiast wspak/ I wołał lud, żem bystry. Ale pojawia się oczywista wizja, że problemy się pojawią, i że akurat ta postać do porażki się nie przyzna – A jeśli przez was pójdzie coś nie tak -/ To już nie moja wina.. Przypominam, że tekst ten nie powstał w połowie lat 90., tylko na początku(!) roku 1989. W ogóle, teksty te powalają swoim realizmem. Powstały w czasie, gdy jeszcze nie było pewne, że PRL upadnie, a już wieszczyły problemy nowego systemu, bez hurraoptymizmu, o który można by podejrzewać Kaczmarskiego na podstawie gęby "barda Solidarności"... Motyw problemów, które są nieodłącznym elementem nowości, ale i elementem przez to normalnym i do oswojenia, przewija się przez kolejne piosenki sequelowe – "Linoskoczek II", "Młody las II", "Źródło II". Akurat "Źródło II (Rozlewiska)" bardzo mi się podoba ze względów paludologicznych. JK jest wybitnym przedstawicielem kultury w zderzeniu z naturą i jego opis rozlewisk miał zapewne wydźwięk negatywny, rozlewiska to coś, co marnotrawi dorobek pracy rzeki, coś co jest klęską. A mnie opis rozlewisk podoba się właśnie jako opis bardzo lubianego przeze mnie zjawiska przyrodniczego.
Bardzo dobry kawałek, to "Doświadczenia (Marzec '68 )" – o postrzeganiu wydarzeń marcowych oczami dziecka. Niezły jest "Lirnik i tłum" – motyw wędrownego śpiewaka słuchanego z zainteresowaniem przez gawiedź jest bliski Kaczmarskiemu – por. np. "Włóczędzy" z "Wojny postu..."
Ogólnie motywem przewodnim "Głupiego Jasia" może być zderzenie nadziei z jej realizacją. Zderzenie źródła z rozlewiskiem, młodego lasu ze starzeniem się, zderzenie bajki z rzeczywistością. Nadzieja to cecha głupca, który mądrzeje, gdy jest już za późno. Ale właśnie ta głupia nadzieja sprawia, że świat się zmienia na lepsze. Nawet jeśli ci, co najwięcej dla tego zrobili, najgorzej na tym wychodzą. Więc okazuje się, że mimo goryczy tego zderzenia, przesłanie jest pozytywne. W baśniach śpią prawdziwe dzieje;/ Woda Życia nie istnieje,/ Ale zawsze warto po nią iść.
Bardzo ważnym aspektem tej płyty są wstawki nieśpiewane. Jakoś z tekstami Kaczmarskiego mam tak, że pozbawione muzyki tracą wyraz. Nie jestem miłośnikiem śpiewanej wersji "Japońskiej ryciny", a i tak jej istnienie sprawia, że z nieśpiewanych tekstów z "Głupiego Jasia" właśnie ten najlepiej przyswajam. A przecież inne nieśpiewane wiersze są według mnie nie gorsze. "Posągi" zaś są wręcz bardzo dobre... Szkoda, że Kaczmarski zostawił je recytowane - zwłaszcza, że z Suplementu wiem, że wiele z nich jednak bywało śpiewane... To niestety obniża ocenę płyty.

PS. Zmieniłem literówkę ;-)
A strażak także był Sam
Odpowiedz
piotrek napisał(a):zwłaszcza, że z Suplementu wiem, że wiele z nich jednak bywało śpiewane...
A ktore nie byly?

Rzeczywiscie, recytacje zaliczylbym na minus i dlatego tez jest to chyba jedna, jesli nie najslabsza plyta JK
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Torrentius napisał(a):A ktore nie byly?
Parafraza
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
piotrek napisał(a):Nie jestem miłośnikiem śpiewanej wersji "Japońskiej ryciny", a i tak jej istnienie sprawia, że z nieśpiewanych tekstów z "Głupiego Jasia" właśnie ten najlepiej przyswajam.
Ja na początku zetknąłem się właśnie ze śpiewaną wersją "Ryciny" (na "Dzieciach Hioba") i to właśnie ona bardziej mi się podoba - może to kwestia przyzwyczajenia Wink

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Ja na początku zetknąłem się właśnie ze śpiewaną wersją "Ryciny" (na "Dzieciach Hioba") i to właśnie ona bardziej mi się podoba
No - mi też. To, że nie jestem jej miłośnikiem, nie oznacza, ze jestem miłośnikiem wersji recytowanej.
Zeratul napisał(a):może to kwestia przyzwyczajenia
Bez wątpienia u mnie tak jest, ale nie tylko. Wydaje mi się, że piosenka JK musiałaby mieć bardzo kiepską muzykę i wykonanie, by była dla mnie gorsza niż jej recytowany tekst. Po prostu na mnie deklamacje kiepsko oddziałują.

PS.

A żeby nie było, że sam zakładam wątek o całej płycie, a piszę o jednej piosence - właśnie przesłuchałem inne recytowane kawałki. No i nie ma takich, które bym wolał w wersji bez muzyki. Co prawda, aranżacja niektórych niezbyt jest rozbudowana, ale i tak je wolę.
Zdecydowanie zaś wolę śpiewane wersje "Śmierci/Samobójstwa Jesienina" i "Domu", raczej wolę śpiewane wersje "Kazimierza Wierzyńskiego" i "Japońskiej ryciny" i troszkę wolę śpiewane wersje "Upadku imperium" i "Posągów".
A strażak także był Sam
Odpowiedz