Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A może by tak...nowy dział?
Mam pytanie dotyczące ewentualnej możliwości stworzenia nowego działu na forum.
Chodzi mi o interdyscyplinarny dział na pograniczu "Poezji" i "Muzyki", w którym można byłoby opisywać wrażenia i przemyślenia dotyczące - po prostu - płyt Jacka. Płyt jako całości - a nie tylko poszczególnych piosenek. Bo przecież:
1) Te płyty są konceptami - można byłoby analizować przewijające się na nich wątki, próbować syntezować to, co teraz jest szczegółowo analizowane w dziale "Poezja".
2) Można byłoby też poszczególne płyty oceniać. Zarówno w porównaniu do innych płyt, jak i porównywać poszczególne utwory na danej płycie (zarówno pod względem poetyckim, jak i muzycznym).
3) Wydaje mi się, że byłoby to dość zachęcające dla nowych użytkowników, którzy mogą być na początku przytłoczeni stopniem szczegółowości obecnych działów.

Jeśli ten temat był już poruszany, dział istnieje np. w archiwum (przez które nie wiem, czy się kiedykolwiek przekopię Wink ), bądź są inne przeciwwskazania - to przepraszam za zawracanie głów. Smile
IMHO taki dział nie jest potrzebny - analizę "motywów" w "tekstach" można prowadzić w Poezji, a ewentualną (sądzę, że tu zainteresowanie będzie znacznie mniejsze) "analizę muzyczną" w Muzyce.
Luna napisał(a):3) Wydaje mi się, że byłoby to dość zachęcające dla nowych użytkowników, którzy mogą być na początku przytłoczeni stopniem szczegółowości obecnych działów.
IMO właśnie utworzenie nowego działu (przy dość dużej liczbie już istniejących) tym bardziej "przytłoczy" nowych użytkowników :Smile

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
OK. Zdaję sobie sprawę, że można nie chcieć mnożyć bytów ponad miarę, zwłaszcza, że w dziale "Poezja" i tak jest od nich gęsto.

Pomysł powstał podczas dość częstego ostatnio słuchania płyty "Między nami", podczas którego nasunęło mi się kilka skojarzeń i wrażeń ogólnych dotyczących tej płyty jako całości. Po prostu nie byłam pewna, gdzie jest miejsce na taki wątek - i wtedy pomyślałam, że może mniejszym chaosem byłoby wydzielenie jakiegoś miejsca na tego typu tematy.

w każdym razie - nie upieram się przy tym pomyśle. Smile
Jeśli miałby powstać to chyba nazywałby się płyty/programy...
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Luna napisał(a):Po prostu nie byłam pewna, gdzie jest miejsce na taki wątek
napisz recenzję i wyślij Arturowi - może nawet ją na stronie znajdziesz Wink
To nie to samo, co wątek. Tu chodzi o interakcję i ciekawość, jak odbierają daną płytę inni forumowicze.
Luna napisał(a):Te płyty są konceptami - można byłoby analizować przewijające się na nich wątki, próbować syntezować to, co teraz jest szczegółowo analizowane w dziale "Poezja"
A cóż stoi na przeszkodzie, żeby w ten sam sposób analizować całe programy w dziale "Poezja"?
Raistlin napisał(a):A cóż stoi na przeszkodzie, żeby w ten sam sposób analizować całe programy w dziale "Poezja"?
Być może rzeczywiście bardziej to podpada pod dział "Poezja" niż "Muzyka", więc to tam właśnie mógłby się taki wątek znaleźć. Natomiast - w związku z liczbą płyt JK oraz pewnego rodzaju odmiennością tego typu przekrojowych tematów - myślałam o czymś w rodzaju pod-działu w dziale "Poezja" - wszystkie programy znalazłyby się w jednym miejscu.
Raistlin napisał(a):A cóż stoi na przeszkodzie, żeby w ten sam sposób analizować całe programy w dziale "Poezja"?
w Poezji jest duże rozdrobnienie tematów. Rozumiem Lunę (można odmieniać? Wink ) i nawet jestem skłonny się pod tym podpisać. Można utworzyć poddział w Poezji, albo lepiej w Muzyce i tam dać albumy. Tylko coś mi się wydaje, że jeżeli rozpocznie się dyskusję na temat całego albumu, to szybko zejdzie ona na poziom poszczególnych piosenek, a wtedy taki dział nie ma sensu.