Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Wetnę się wam w dyskusję
Potrzebuję pomocy kogoś kto zna się na nutach, ja o tym nie mam absolutnie żadnego pojęcia. Już tłumaczę o co chodzi.
Robię właśnie analizę Głupiego Jasia i chciałabym się przekonać czy akcent zdaniowy jest taki sam jak akcent w nutach. Czy ktoś byłby w stanie "przeczytać" mi nuty i wskazać, gdzie padłyby akcenty?
Oczywiście korzystam z nut, które pojawiły się na serwisie
[ Komentarz dodany przez: Artur: 16 Maj 2006, 20:21 ]
Post przeniesiony z działu Poezja.
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Hmmm... ale w serwisie chyba nie ma nut do głupiego jasia
Z tego, co widzę to są w zgodne - oprócz tego pierwszego wersu każdej zwroki, w którym JK śpiewając akcentuje obie ostatnie sylaby: np.
Ojców dom pożegnał Głupi Ja - sio. (akcent na obu, a powinno być na pierwszej:
Jasio).
Ale poza tym akcenty (jeśli dobrze rozumiem, o co Ci chodzi) się zgadzają 
pozdrawiam
M
[ Dodano: 16 Maj 2006, 20:23 ]
Cholera... Wiem, piłem...ale dlaczego ten post na który odpowiadam zniknął??
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Hmmm z tego co czytałem o teorii, to akcent pada najczęsciej na pierwszą nute w takcie. W Głupim Jasiu chyba tak jest, więc sprawdzić czy pierwsz nuta w każdym takcie pokrywa się z akcentem w zdaniach.
Jednak obszerniej Tomek mógłby się wpywiedzieć. Ja tylko piszę, to co sobie niejasno przypominam
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Michal napisał(a):w serwisie chyba nie ma nut do głupiego jasia Głupi Jasiu - nuty a to co jest?
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Ale jaja... Ta moderacja czyni cuda, naprawdę... Wychodzę z działu, w którym napisałem posta, wchodzę w inny, patrzę: mój post! :rotfl:
pzdr
[ Dodano: 16 Maj 2006, 20:36 ]
ann napisał(a):Głupi Jasiu - nuty a to co jest?  No tak! Szukałem pod G (jak Głupi), a nie pod B (jak Bajka), faktcznie 
Mimo wszystko wciąż uważam, że akcenty w tej piosence są zachowane jak należy (w odróżnieniu do wielu innych :  )
Liczba postów: 109
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Aislinn napisał(a):chciałabym się przekonać czy akcent zdaniowy jest taki sam jak akcent w nutach. Może przedstawisz analizę Głupiego Jasia pod względem metrycznym, wtedy ktoś z samej ciekawości dołączy analizę muzyczną i... wszyscy będą mogli, żerując na waszym wysiłku, dokonać porównania?
Pozdrawiam!
Grabi
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Najkrócej jak można: w metrum 4/4 takt składa się z 4 podstawowych jednostek metrycznych, jakimi są ćwierćnuty. Oznaczenie można czytać należy jako cztery (licznik) ćwierćnuty (mianownik). Jest to jedno z podstawowych metrów muzycznych. Na jego bazie można zbudować wiele różnych RYTMÓW: np. marsza, bolera, tanga, rumby, cha-chy zeby ograniczyc sie tylko do popularnych tańców. I to właśnie od rytmu, a nie od metrum zależy, gdzie padają akcenty muzyczne. Głupi Jasio to oczywiście rytm MARSZOWY, dlatego akcenty padają w takcie na PIERWSZĄ i TRZECIĄ jednostkę taktu, czyli np. pierwszą i trzecią ĆWIERĆNUTĘ, ale już PIERWSZĄ i PIĄTĄ ÓSEMKĘ itd. Siłą rzeczy aby utworu można było słuchać akcenty sylabowe tekstu powinny pokryć się z akcentami rytmicznymi i tak jest i w tym wypadku. W przeciwnym razie uzyskalibyśmy efekt naprawdę nie nadający się do słuchania. Zaznaczam, że poza nawias wyjmujemy muzykę jazzową, gdzie synkopowanie (zmiana akcentów) jest niejako naturalna.
Pozdrawiam
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Cie choroba.... Ty powinieneś podręczniki pisać, Tomku! Tak zrozumiałego tekstu o czarnej (dla mnie) magii dawno nie czytałem. Jestem naprawdę pod wrażeniem.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
O Boziu... Tomku a mogę po polsku?
Żartuję, ale w pełni zgadzam się, powinieneś pisać podręczniki. Czy ja czasem nie wspominałam, że jeśli chodzi o muzykę to się nie znam?  Przedmiot zwany muzyką skończyłam w podstawówce. Ale chyba zrozumiałam, pierwsza i trzecia nuta, super, zgadza się. To mogę powiedzieć, że mam wiersz meliczny.
Dziękuję bardzo.
Tylko, jak ja mam to napisać po polsku by mnie zrozumiano  A następnym razem nie dam się wrobić w analizę utworu, który jest śpiewany
Liczba postów: 109
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
Aislinn napisał(a):Tylko, jak ja mam to napisać po polsku by mnie zrozumiano A następnym razem nie dam się wrobić w analizę utworu, który jest śpiewany  Polecam Problematykę interpretacji badawczej tekstu słownego piosenki Anny Barańczak
Niestety jak smutna sierota nie zapisałam sobie adresu bibliograficznego, pamietam tylko, że w którychś Studiach Polonistycznych to się ukazało.
Ale jakbyś była zainteresowana tematem, to zgłoś się na priva...
Pozdrawiam!
Grabi
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Grabi napisał(a):nie zapisałam sobie adresu bibliograficznego A.Barańczak, Słowo w piosence. Poetyka współczesnej piosenki estradowej, Wrocław 1983.
Korzystałem z tej pozycji - polecam.
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Przykro mi, jeśli moja wypowiedź jest niezrozumiała, ale jeśli chcesz podejmować się analizy rozkładu akcentów wersu, które są przecież - niech mnie poloniści poprawią jeśli błądzę - jednostkami rytmizującymi tekst, to powinnaś znać podstawowe jednostki rytmiczne występujące w muzyce. Tutaj niestety na wykład teoretyczny brak miejsca, zatem odsyłam do literatury lub... zeszytów do muzyki z podstawówki 
No i zajrzyj pod ten link:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gitara.pl/teoria.html">http://www.gitara.pl/teoria.html</a><!-- m -->
Pozdrawiam
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Grabi napisał(a):Polecam Problematykę interpretacji badawczej tekstu słownego piosenki Anny Barańczak nie zapisałam sobie adresu bibliograficznego, pamietam tylko, że w którychś Studiach Polonistycznych to się ukazało. "Studia Polonistyczne", T. IV, 1977
Reputacja:
0
Dziękuję bardzo, znajdę to, ciekawe tylko czy moje kochane biblioteki mają taką pozycję.
Tomku przecież ja żartuję  , zrozumiałam to, o co mi głównie chodziło, z resztą jakoś sobie poradzę.
|